RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Росія готується до війни з НАТО: в ISW вказали на тривожний сигнал

Володимир Путін підписав два укази з відновлення колишніх Московського і Ленінградського військових округів, що були об’єднані в 2010 році в єдиний Західний військовий округ (ЗВО). Ймовірно, такі дії є частиною спроб Росії відновити командування військових округів та контролювати кордон НАТО. Також новостворені округи можуть бути спробою Путіна показати свої наміри та продемонструвати готовність протистояння з НАТО.

Детальніше про ці укази повідомляє Інститут вивчення війни.

Читайте також: Відповісти за слова: чи відправить Євросоюз війська в Україну

У повідомленні вказано, що в понеділок, 26 лютого, Володимир Путін підписав два укази з відновлення Московського і Ленінградського військових округів.

Один з указів, що їх підписав російський президент, позбавляє Північний флот Росії статусу "міжвідомчої стратегічної територіальної організації" і передає землі Північно-Західного федерального округу (раніше вони перебували у підпорядкуванні ПІвнічного флоту), новоствореним округам.

Другий указ Путіна стосувався безпосередньо відновлення ЛВО та МВО. В свою чергу саме ЛВО (Ленінградський військовий округ) переходить до території, яка раніше входила до складу Північному флоту.

До створеного МВО має доєднатись більша частина території, яка раніше входила до складу Західного військового округу (або ЗВО). Проте указ за 26 лютого офіційно розформовує ЗВО, території якого охоплювали російський кордон із північно-східною Україною, Білоруссю та країнами Балтії.

Проте такий поділ означає, що новостворений ЛВО тепер проходитиме вздовж північно-східного кордону НАТО. Натомість МВО межуватиме з північно-східною Україною та Польщею. "...що дозволить Росії одночасно виступати проти НАТО та оптимізувати командування та контроль", – зазначають аналітики ISW.

ISW зауважує, що другий указ Путіна стосується також і окупованих територій України, які він планує залучити до складу Південного військового округу (ПВО). Зокрема згадується Херсонська, Запорізька, Донецька та Луганська області. Тимчасово окупований Крим долучили до складу ПВО з 2014 року.

"Включення як окупованих, так і неокупованих частин української території також свідчить про те, що Росія підтримує максималістські цілі в Україні та прагне повністю поглинути всі п’ять цих українських територій до Російської Федерації", – йдеться у повідомленні від ISW.

Інститут вивчення війни раніше інформував, що офіційна передача регіонів, які раніше перебували під відповідальністю Північного флоту, можуть бути частиною більш широких зусиль Росії відновити командування військових округів як головний штаб російських сухопутних сил, а також передати військово-морські засоби вмс Росії

ISW зауважує, як в листопаді 2023 року російські ЗМІ повідомили, що військово-морські засоби всіх п’яти флотів Росії можуть повернутися в пряме підпорядкування вмф Росії, а сухопутні засоби авіації та протиповітряної оборони флотів будуть закріплені за командуваннями військових округів.

Інститут вивчення війни вказує, що ці дані досі не підтверджені, проте "...схоже, що російські військові намагаються повторно консолідувати сухопутні сили та засоби у військових округах, одночасно консолідуючи військово-морські сили та засоби під командуванням вмс Росії".

Крім того, аналітики ISW вважають, що відновлення цих округів "підтримує паралельні цілі консолідації контролю над російськими операціями в Україні в коротко- та середньостроковій перспективі та підготовки до потенційної майбутньої широкомасштабної звичайної війни проти НАТО в довгостроковій перспективі".

Варто також згадати, що раніше Путін наголошував на необхідності створення ЛВО після того, як Фінляндія в 2023 році приєдналася до НАТО. Таким чином Росія хотіла показати свій намір використовувати той округ для протистояння НАТО.

Нагадаємо, раніше в Альянсі зробили тверду заяву стосовно того, чи відправляться війська НАТО в Україну.

  • Вас також може зацікавити:

План Б є: Україні допоможуть із закупівлею боєприпасів за межами ЄС

Відставка президента і вступ Швеції до НАТО: Будапешт ухвалив остаточні рішення

"Маємо бути готові": Макрон заговорив про напад Росії на Європу