RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Ізраїль почав військову операцію в секторі Газа: що відомо на тепер

Армія Ізраїлю продовжує 14 травня проведення в секторі Газа операції під кодовою назвою "Страж стін", яка почалася 11 травня. За перші три дні операції було завдано сотні ударів по цілях у секторі Гази. МОЗ Гази заявив про понад 100 убитих і сотні поранених.

Апостроф зібрав всі останні подробиці.

Атака наземних військ

Армія Ізраїлю зробила суперечливі заяви про операцію. Спочатку представник ЦАХАЛу (Збройні сили Ізраїлю - ред) Джонатан Конрікуст повідомив, що ізраїльська армія почала наземну операцію проти Сектора Газа. Пізніше Ізраїль заявив, що здійснює атаку "в Секторі Газа", але безпосередньо на землі немає військ:

"Уточнення: зараз в секторі Газа немає наземних військ ЦАХАЛу. Повітряні і наземні сили ЦАХАЛу завдають ударів по цілях в Секторі Газа".

Видання The Times of Israel відзначає, що заява англійською мовою і коментарі офіційного представника про те, що в Газа є сухопутні війська, привели до того, що кілька іноземних новинних організацій повідомили, що Ізраїль почав наземний наступ.

В той же час. журналістка Wall Street Journal Феліція Шварц пише, що Конрікуст прямо сказав їй, що "в Секторі Газа є сухопутні війська", однак через дві години відмовився від своєї заяви.

В армії пояснюють плутанину "проблемою внутрішньої комунікації".

Пізніше офіційний представник Армії оборони Ізраїлю Хідаят Зільберман заявив, що 14 травня будуть представлені на затвердження генерального штабу ЦАХАЛу плани можливої наземної операції в Газі. Ці плани потім будуть передані на розгляд військово-політичному кабінету.

Відзначимо, що вночі в мережі з'явилося відео з ізраільсккімі танками нібито на території сектора Газа.

Заява Нетаньяху

У своєму зверненні до нації прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху пообіцяв довести військову операцію в Газі до переможного кінця і навести порядок всередині країни.

"Громадяни Ізраїлю, ми маємо справу з війною на два фронти. Перший фронт - в Газі. Я говорив, що ми змусимо ХАМАС та інші терористичні організації заплатити високу ціну. Ми вже це робимо і продовжимо з усією міццю. Останнє слово ще не сказано. Ця операція триватиме стільки, скільки необхідно, щоб відновити мир і безпеку в державі Ізраїль.

Другий фронт - це міста Ізраїлю. Повоторю те, що я вже говорив раніше: ми підтримуємо на 100% поліцію, солдатів прикордонної служби та інші служби безпеки в справі відновлення закону і порядку в ізраїльських містах. Ми не потерпимо анархії", - заявив прем'єр.

Пропозиція перемир'я

Делегація єгипетських посередників, котра здійснювала контакти з палестинцями і ізраїльтянами в цілях досягнення перемир'я, покинула Тель-Авів, так і не переконавши ізраїльське керівництво піти на припинення вогню.

Єгипет запропонував Ізраїлю перемир'я на один рік за умови, що Каїр буде його контролювати і координувати. Єгипет також попросив зупинити поселення і підтримку військ під час штурму мечеті Аль-Акса, а також припинити вбивства лідерів в Секторі Газа.

Ізраїль відмовився не тільки від перемир'я, але і від посередництва Єгипту. У відповідь Єгипет вирішив "заморозити" співпрацю з Ізраїлем по ряду напрямків.

Позиція США

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що Вашингтон беззастережно підтримує дії Ізраїлю. США вважають, що в палестино-ізраїльському конфлікті Ізраїль має право на самооборону, і забезпечуватимуть його військову перевагу.

Позиція ООН

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш закликав негайно припинити військові дії: "Я закликаю до негайної деескалації та припинення військових дій в Газі та Ізраїлі. Уже загинуло дуже багато ні в чому не винних цивільних осіб. Цей конфлікт може тільки посилити радикалізацію і екстремізм у всьому регіоні" .

Рада безпеки ООН збереться на засідання 16 травня, щоб обговорити конфлікт між Ізраїлем і Палестиною.