RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Війна Ізраїлю та Палестини: що йдеться в проєкті перемир'я і чого вимагає ХАМАС

На тлі палестино-ізраїльського конфлікту зараз розробляють проект перемир'я між Ізраїлем і палестинськими угрупуваннями в Секторі Газа.

Про це йдеться в повідомленні телеканалу Al Arabiya, яке посилається на власні джерела.

Зараз американські і єгипетські представники окремо ведуть переговори. Перші - з ізраїльтянами, а другі - з угрупованнями в Газі.

"Сторони обговорюють тривале припинення вогню з письмовим зобов'язанням не допускати ескалації в майбутньому. Проект перемир'я містить американо-єгипетський моніторинг за припиненням вогню, реконструкцію Гази і дозвіл на ввезення туди будівельних матеріалів", - йдеться в повідомленні.

Рух ХАМАС озвучив свої вимоги для деескалації та припинення вогню.

Вимоги ХАМАС:

  • виведення ізраїльських силовиків з мечеті аль-Акса,
  • вільний доступ молільників в неї,
  • припинення виселення жителів району Шейх-Джаррах,
  • звільнення всіх затриманих за час останньої ескалації.

"Ми сповістили посередників, що першочерговою вимогою є припинення агресії", - заявив TRT Arabic очільник політбюро руху ХАМАС за межами Палестини Халед Машааль

Нагадаємо, армія Ізраїлю продовжує проведення в секторі Гази операції під кодовою назвою "Страж стін" , яка почалася 11 травня. За перші три дні операції було завдано сотні ударів по цілях у секторі Гази.

Як повідомляв "Апостроф", 12 травня, ХАМАС продовжив обстріл центру і півдня Ізраїлю. В результаті обстрілу загинули шість ізраїльтян, десятки людей отримали поранення. Увечері на вулицях міст почалися погроми і сутички.

Крім того, увечері в п'ятницю, 14 травня, по Ізраїлю з території сусідньої Сирії було випущено три ракети. Дві ракети розірвалися в Ізраїлі в незаселеній місцевості, ще одна впала на сирійській території.