RU  UA  EN

Четвер, 4 липня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.40
Світ

Новини

4 липня

3 липня

Всі новини

В Ізраїлі закон про призов у військо спричинив протести ультраортодоксів

У Єрусалимі на вихідних відбулися зіткнення між ізраїльською поліцією та ультраортодоксальними євреями, які вийшли на акцію проти призову до армії студентів єшиви (єврейський вищий релігійний навчальний заклад).

Про це повідомляє ВВС.

Учасники акції напали на машини міністра будівництва та житлово-комунального господарства Іцхака Голднопфата та екс-міністра охорони здоров'я Якова Літцмана.

Верховний суд Ізраїлю 25 червня одноголосно ухвалив рішення про призов ультраортодоксальних чоловіків на військову службу. Це рішення може призвести до розпаду правлячої коаліції.

Молоді люди, які є студентами єврейських семінарій, заявляють, що їхній релігійний спосіб життя під загрозою. Вони вірять, що їхні молитви та духовне навчання – це те, що захищає Ізраїль та єврейський народ.

"Нас переслідували 2000 років, і ми вижили, тому що ми вивчаємо Тору. А Верховний суд хоче позбавити нас цього, і це призведе до нашого знищення", - сказав один із студентів.

Фото: соцмережі

В Ізраїлі десятиліттями точилися суперечки про роль ультраортодоксів в ізраїльському суспільстві. Громада тепер налічує мільйон осіб, що становить 12,9% населення. Питання призову ультраортодоксів досягло апогею напередодні можливої другої війни з "Хезболлою" в Лівані.

Згідно з результатами недавнього опитування, проведеного Ізраїльським інститутом демократії, 70% ізраїльських євреїв хотіли б покласти край загальному звільненню від військової служби для ультраортодоксів.

Понад 60 000 ультраортодоксальних чоловіків зареєстровані як студенти єшиви та звільнені від військової служби. Але з моменту рішення Верховного суду минулого тижня армії було наказано призвати лише 3 000 осіб із громади, на додаток до приблизно 1 500, які вже служать. Їй також було наказано розробити плани щодо набору більшої кількості людей у найближчі роки.

Як повідомляв "Апостроф", Іран заявив, що влаштує Ізраїлю "війну на знищення" у разі атаки ізраїльської армії на Ліван.