RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Здоров'я

Новини

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

20 квітня

18 квітня

17 квітня

Всі новини

Апгрейд медсистеми: як влада хоче лікувати українців

У Верховну Раду надійшов законопроект "Про вдосконалення надання медичної допомоги", який пропонує нові правила фінансування Національної служби здоров'я України (НСЗУ) і посилений контроль за грошима, які виділяються державою на лікування українців.

Законопроект змінює підходи до фінансування медичної галузі. Про це йдеться у матеріалі “Апострофа”.

Наразі система фінансування медицини влаштована так: заклад охорони здоров'я укладає контракти із НСЗУ на надання гарантованих державою послуг пацієнтам. За цими контрактами НСЗУ виділяє фінансування лікарням. Для пацієнта це умовно безкоштовно (адже все одно ми оплачуємо медицину зі своїх податків). Ті послуги, за які держава не готова платити, сплачує сам пацієнт. І Кабмін чітко встановлює їхній перелік в закладах охорони здоров'я.

Передбачається, що цього переліку взагалі не буде. І якщо зараз заклади охорони здоров'я беруть гроші за послуги, які надаються "поза договорами про медичне обслуговування населення", то в майбутньому доведеться оплачувати послуги, які "не покриваються програмою медичних гарантій".

А це важлива різниця. Адже одна річ, якщо послуги нема у програмі – тоді за неї справді потрібно платити. І зовсім інша справа, якщо послуга "не покривається" програмою. А "не покриватися" вона може з будь-яких причин, наприклад, держава банально не матиме грошей. От і вся "безкоштовна" медицина.

До речі, грошей нема вже зараз.

"Великі запитання до самої НСЗУ. Грошей у них уже нема: вони не прорахували адекватно наявність коштів на оплату послуг за пакетами", - пояснив "Апострофу" ексміністр охорони здоров'я Олег Мусій.

Детальніше читайте у матеріалі “Апострофа”: ”Нардепи збираються лікувати українців по-новому і за гроші: що з цього вийде”

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я