RU  UA

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

Всі новини

Чому з'являється целюліт і як його зменшити: лікар дала поради

Целюліт – косметична особливість, яка сильно впливає на сприйняття свого тіла та самооцінку. Являє собою скупчення жиру під шкірою, що проявляється у вигляді нерівностей та пагорбів, які нагадують цедру апельсина. Целюліт виникає незалежно від віку і частіше у жінок, ніж у чоловіків. Чому він з'являється та як його зменшити, розповіла лікар-дієтолог Лідія Полянчук.

Фото: instagram.com/lidia_polianchuk

Причини виникнення целюліту

1. У нашому тілі жирові клітини по-різному запасають та віддають жир. На стегнах та ногах переважають альфа-адреналові рецептори. Коли на них діє адреналін, вони відкладають жир. Натомість, на обличчі чи в жирові тканині молочних залоз переважають бета-рецептори. Саме там більшість жінок втрачає жир передусім. Отже, стегна і сідниці, можна сказати, приречені на ріст

2. Ще одна причина целюліту - локальна ішемія жирової тканини, тобто брак крово- та лімфопостачання.

3. Надлишкова вага, малорухливий спосіб життя, нездоровий раціон - провідні фактори утворення целюліту. Боротися з ним потрібно не заради "краси", а заради здоров’я.

4. Коли ми їмо багато вуглеводів, особливо солодощів, і споживаємо алкоголь виникає так звана гіперінсулінемія - стан, коли рівень гормону інсуліну часто підвищується. Згодом це може призвести до діабету 2-го типу. Він також посилює і прояви целюліту

5. Брак фізичних навантажень проявляється і як набір ваги, і як вторинна ішемія жирової тканини. Підшкірному жиру бракує кровопостачання, і целюліт посилюється.

6. Високі дози естрогенів, що виділяються у жінок під час вагітності, приміром, та тих, що надходять ззовні у вигляді гормональної терапії чи контрацептивів - також підсилюють прояви целюліт

Фото: Getty Images

Стадії целюліту

Целюліт має 4 стадії розвитку: легка, середня, важка та дуже важка. В останньому випадку він може навіть завдати істотної шкоди лімфатичній та кровоносній системам. Тому варто не затягувати, а усувати проблему на ранніх стадіях.

Як зменшити целюліт

Прибрати целюліт, використовуючи тільки антицелюлітний крем, - неможливо. Досягти результату можна лише за допомогою комплексного підходу, який включає: збалансоване харчування, фізичні навантаження, заспокійливий масаж.

  • Робіть силові вправи. Глибокі присідання з вагою та відтисканням ногами лежачи допоможуть сфомувати м'язовий рельєф, що підтримуватиме жирову тканину.
  • Більше рухайтеся та намагайтеся не сидіти або стояти тривалий час.
  • Киньте курити. Куріння також збільшує ризики ішемії, тобто брак кровопостачання кінцівок та жирової тканини.
  • Слідкуйте за раціоном та підтримуйте здорову вагу.
  • Є процедури, які вважаються ефективними, хоча їхній ефект тимчасовий.

Читайте також, чому при стресі випадає волосся: лікар назвала причини та розповіла про методи лікування.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я