RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Відбілювання Порошенка або України: чиї інтереси будуть відстоювати американські лобісти

Україна буде виплачувати американських лобістів 50 тисяч доларів щомісяця

Україна буде виплачувати американських лобістів 50 тисяч доларів щомісяця Іміджем Петра Порошенка займуться американські лобісти Фото: Михайло Марків/president.gov.ua

Після перемоги Дональда Трампа на виборах президента США, в Україні стурбовані тим, як налагодити зв'язки з новою адміністрацією Білого дому, враховуючи, що практична вся владна верхівка України була впевнена в перемозі Хілларі Клінтон і неодноразово заявляла про свою підтримку кандидату від демократів. Для того, щоб якось поліпшити відносини, Адміністрація президента Петра Порошенка найняла американську лобістську компанію BGR Group. У самій адміністрації Порошенко неохоче коментують цей контракт, а експерти визнають: лобістська діяльність буде спрямована радше на те, щоб відбілити репутацію Порошенко, а не для налагодження контакту між Україною і США.

Українські політики встигли наговорити чимало поганого про новообраного президента США Дональда Трампа. Між них і міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, який називав Трампа "небезпечним маргіналом", і екс-прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк, який заявляв, що Трамп кидає виклик цінностям вільного світу. Деякі українські депутати і зовсім дозволяли собі дуже різкі випади на адресу нового глави США, називаючи його то ідіотом, то популістом.

Не можна не згадати і скандал з оприлюдненням амбарний книги, так званої "чорної бухгалтерії" Партії регіонів, в якій фігурував Пол Манафорт, який співпрацював з Трампом під час його виборчої кампанії. Також, низка впливових політиків в Україні абсолютно відкрито підтримували кандидата в президенти від Демократичної партії Хілларі Клінтон.

Днями, впливове американське видання Politico опублікувало статтю, в якій говориться, що чиновники з українського уряду намагалися допомогти Хілларі Клінтон перемогти на президентських виборах, публічно висловлюючи сумніви в придатності Дональда Трампа обіймати. У матеріалі йдеться, що українські чиновники допомагали союзникам Клінтон шукати компромат на Трампа та його радників. Через два дні після публікації статті, її став цитувати у себе на сторінці у Фейсбуці і Національний комітет республіканців.

За словами українського лобіста в США Миколи Воробйова, до цієї публікації слід поставитися серйозно. "Видання Politicо можна критикувати, але воно поширюється в Конгресі, в усіх кафе та ресторанах Вашингтона. Це досить впливово видання, яке читають. У статті було наведено чимало фактів, які не є секретом про те, що АП Порошенко підтримувала Хілларі Клінтон і вони були впевнені, що вона стане президентом, і з приводу компромату на Трампа те ж саме. Є факти, що представники демократичної партії тісно співпрацювали з українськими політиками з приводу компромату на Манафорта, "чорної бухгалтерії" Януковича. Українська влада зробила все, щоб зіпсувати відносини з нинішньою адміністрацією Білого дому і я не знаю, хто у нас там може залишатися в союзниках, особливо, якщо Рекса Тіллерсона призначать держсекретарем. Отже, як писало видання Politico, адміністрація зараз закрита для українських політиків і я з цим погоджусь", — коментує Воробйов.

Тому з огляду на таку кількість негативних факторів і неоднозначні дії української влади, відносини з новим главою США і наступною адміністрацією Білого Дому, доведеться вибудовувати дуже важко і довго.

Для того, щоб хоч якось поліпшити відносини з Дональдом Трампом, адміністрація президента Порошенко найняла американську компанію BGR Group, яка спеціалізується на лобізмі, адвокації та піарі. Про це йдеться в документі, який можна знайти у відкритому доступі на сайті відділу реєстрації іноземних агентів (FARA) міністерства юстиції США.

BGR Group була заснована колишнім главою комітету Республіканської партії США і губернатором штату Міссісіпі Хейлі Барбур. Як говориться в документі, «мета діяльності компанії — посилення зв'язку між США і Україною та заохочення американських приватних підприємців інвестувати в Україну». Україна буде виплачувати американським лобістам 50 тисяч доларів щомісяця, співпраця триватиме аж до кінця 2017 року.

Також, в документі вказано й адресу клієнта: Україна, Київ, Банкова, 11, а відповідальною особою - Дмитра Шимківа, який є заступником глави Адміністрації президента. Сам Шимків не спростував той факт, що його ім'я значиться в контракті, проте зазначив, що в документі, розміщеному на сайті, є неточності, але не повідомив які. Шимків також додав, що найближчим часом вони будуть виправлені, але поки на сайті висить документ без жодних змін.

У той же час, глава прес-служби президента Андрій Жигулін заявив, що в тексті на сайті Мін'юсту США є помилки, однак на уточнююче запитання «Апострофа», про які неточності йдеться, Жигулін не відповів.

Керівник вашингтонського Центру східноєвропейських перспектив Микола Воробйов вважає, що в АП можуть спростовувати співпрацю з американськими лобістами, щоб сказати, що договір був оформлений через третіх осіб, як це раніше робив екс-прем'єр Арсеній Яценюк.

"Звичайно, в АП будуть говорити, що вони не наймали, або що наймали якісь треті особи. Вони можуть робити так, як це було з Яценюком. Який особисто не наймав цю компанію, але вони працювали через британську прокладку. Тобто Яценюк платив їм не особисто як прем'єр-міністр, а платила якась прокладка в Британії. Але зрозуміло, звідки йшли фінанси. Гроші йшли або особисто від Яценюка, або від його оточення ", - говорить лобіст" апостроф ".

Що стосується співпраці компанії BGR Group і української влади, то лобіст зазначає, що воно швидше буде спрямована на поліпшення іміджу Петра Порошенка, а не української держави. "Нічого поганого про цю компанію я не чув, вона заснована республіканцями, ця компанія вже 30 років працює на ринку і з ними вже давно велися переговори. Вони будуть отримувати 600 тисяч доларів на рік, що в принципі є середнім чеком для лобісткою компанії такого рівня. Єдине побоювання у мене в тому, що ця компанія буде сприяти не стільки розвитку іміджу України, скільки розвитку іміджу Порошенко і працювати швидше на адміністрацію президента, за бюджетні гроші. Це все пов'язано з тим, що Трамп як би несподівано для них став президентом, а вся державна українська машина була спрямована проти Трампа і виступала за Хілларі Клінтон, поширюючи ролики, різну інформацію через посольства, свої групи впливу, тому мені здається, що найняти лобістську компанія це вже був такий фінальний крок після перемоги Трампа ", - розповідає Воробйов.

На думку експерта Інституту суспільно-економічних досліджень Миколи Капітоненко, проблеми американо-українських відносин слід вирішувати не за допомогою лобіювання або адвокації, а використовуючи більш дієві методи впливу.

"Будь-які спроби вирішити проблеми українсько-американських відносин косметичними заходами, чи то лобіювання, чи то адвокація — приречені на провал. Цим відносинам не вистачає стратегічної глибини і взаємозалежності, і це основний виклик, який сьогодні стоїть перед нами. Компенсувати його не вдасться розмовами і закликами. Нова адміністрація у Вашингтоні буде прислухатися до сили, ефективності, ресурсів і прагматизму. Сильна, дієздатна і демократична Україна буде відповідати американським інтересам, але якщо ми не доведемо свою спроможність її побудувати, інтерес США до нас знову зійде нанівець ", - коментує "Апострофу" експерт.

Капітоненко вважає, що дефіцит ідей на порядку денному двосторонніх відносин Америки та України, є очевидним. «Членство України в НАТО, надання американської допомоги - аж до поставок летального зброї - це не пріоритети двосторонніх відносин, а українські побажання. З таким порядком денним можна побудувати клієнтські відносини в сфері безпеки, але не стратегічне партнерство. Наше завдання - зрозуміти інтереси США і власну цінність для їх реалізації. Без такого розуміння лобіювати буде нічого», - укладає Капітоненко.

До слова, лобісти BGR Group вже попалися на дурною помилку. Так, піарник компанії Джеф Бірнбаум помилково відправив запит кореспонденту одного з українських видань, в якому він просить надати інформацію на українського олігарха і зятя екс-президента Леоніда Кучми Віктора Пінчука. Очевидно, що повідомлення призначалося для когось з Адміністрації президента Порошенко.

Так що цілком ймовірно, що найняті лобісти дійсно будуть діяти в особистих інтересах президента Порошенко, а не для поліпшення іміджу України в очах нової американської влади.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України