RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Зміни до бюджету: чому влада не каже правду про мільярди

Влада нарощує рейтинг завдяки бюджету поїдання

Влада нарощує рейтинг завдяки бюджету поїдання Фото: прес-служба президента

Президент України Петро Порошенко підписав зміни до Державного бюджету на 2017 рік, що переважно стосуються виділення додаткових коштів на різні соціальні програми. Про те, чому ніхто не говорить правду про походження цих коштів, "Апострофу" розповів експерт МЦПД Павло Бульдович.

Петро Порошенко очікувано підписав зміни до Державного бюджету на 2017 рік. Чому очікувано? Тому що цей документ фактично був не заполітизований, там було мало політичних нюансів, тому він пройшов без особливих скандалів. Єдине, коли голосували зміни в Раді, там виникла ціла епопея з голосуванням, оскільки група, наближена до Порошенка, – група Ігоря Кононенка була проти голосування, якщо зміни до бюджету не внесуть норму про відшкодування ПДВ українським експортерам облігаціями, тобто не живими грошима, а облігаціями. Чому? Тому що фірма, яка займається облігаціями, це фірма [голови НБУ Валерії] Гонтаревої, там 50% дисконт. Якби ця норма пройшла, то наближені до Порошенка люди отримали би близько 2 мільярдів гривень прибутку. Але парламент не ухвалив цю норму.

Насправді ці зміни були ініційовані урядом [Володимира] Гройсмана ще в травні цього року. Їхня головна мета – збалансувати видаткову і дохідну частину бюджету, а також спрямувати більше коштів на фінансування пріоритетних соціальних та економічних сфер. Власне сам Порошенко і Гройсман називали такі пріоритетні сфери: додаткове фінансування субсидій, фонду енергоефективності. Левова частка коштів, які отримав бюджет внаслідок перевиконання тимчасового плану, – 14 мільярдів піде на фінансування субсидій. Також кошти підуть на фінансування медицини, зокрема Академії медичних наук, сільської медицини – приблизно 4 мільярди і на реконструкцію та будівництво доріг. Крім того, буде додатково профінансований оборонний сектор та МВС. Також були внесені дуже важливі зміни, які стосуються збільшення граничного державного боргу. Чому це важливо? Ми знаємо, що сьогодні існує потреба докапіталізувати націоналізований ПриватБанк більш ніж на 100 мільярдів гривень. Тому ця норма була важлива для збереження макрофінансової стабільності.

Які політичні причини та наслідки цих змін? Якщо ви помітили, ці зміни соціально орієнтовані. Це збільшення соціальних видатків, підвищення пенсій зокрема. Безумовно це важливо, однак очевидно, що це робиться для постійної культивації підтримки серед суспільства. Усе це для того, щоб влада могла хизуватись певними соціальними результатами, і підтримка в суспільстві зростала.

Цікаво, якими є джерела додаткових надходжень у бюджет. Сам президент стверджує, що цими джерелами є детінізація економіки і боротьба з корупцією. Він хвалить ГПУ, мовляв, завдяки її роботі вдалось поповнити бюджет більш ніж на 1 мільярд доларів – повернення коштів [екс-президента Віктора] Януковича. Однак згадаймо, що спецконфіскація на суму 1,5 мільярда доларів була передбачена у проекті бюджету на 2017 рік, тобто перевиконати бюджет цим надходженням було неможливо.

Так само складно говорити про детінізацію. Свого часу перший віце-прем’єр-міністр – міністр економічного розвитку та торгівлі України Степан Кубів стверджував, що підставою для перевиконання бюджету стало зростання економіки в 1 і 2 кварталі. Тобто вже ми бачимо певні різноголосся. Це означає, що ніхто не говорить правду.

Реально ж підставами для перевиконання бюджету стали надходження з митниці. Ще в січні вони почали стрімко зростати, і фактично це – базове джерело додаткових надходжень. Очевидно, що тут президент вдався до похвали підконтрольних йому структур – ГПУ у цьому випадку, й були озвучені правдоподібні причини цих змін, хоча, безумовно, вони є важливими для суспільства.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі