RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Вакцина від коронавірусу буде нескоро і цьому є кілька причин - екс заступник голови МОЗ

Зазвичай вакцина робиться до двох років

Зазвичай вакцина робиться до двох років

Останнім часом новини про вакцину від коронавірусу з'являються ледь не щодня. Кожна фармацевтична компанія хоче бути першою. Деякі країни проводять тестування, а росіяни вже готові забезпечити вакциною всіх жителів планети (правда, один з депутатів Держдуми РФ заразився COVID після введення своєї вакцини). Коли ж насправді чекати появу вакцини і чи можливе створення української вакцини, в ефірі Апостроф Live розповіла заступник Міністра охорони здоров’я України у 2014-2015 роках НАТАЛІЯ ЛІСНЕВСЬКА.

Вакцина від коронавірусу

Як на мене, це якась глобальна маніпуляція суспільною свідомістю. Це абсолютно неправильно і неприпустимо. Рано чи пізно вакцина буде.

Але що таке вакцина, якщо починати її виробляти? Безумовно, є певні етапи виготовлення вакцин і їх не можна скоротити. Якщо перша-друга стадії вироблення формули можуть бути швидшими, то далі йде тестування. Воно не може бути швидким, бо треба зробити тести, провести дослідження, доопрацювати, продивитися довготривалий ефект.

Ефект не можна продивитися за місяць. Його треба дивитися у певному проміжку часу. Зазвичай, вакцина виробляється приблизно до двох років. Для того, щоб вона пішла в маси, вона має бути протестована і готова до масового вживання, а всі побічні ефекти мають бути максимально вивчені.

Я не фармацевт, але я не вірю в скорочене виробництво вакцин. Намішати можна, зробити формулу можна, але є ще момент мутації вірусу, і про це досить багато йдеться у клінічних випробуваннях.

У нас є порядок ввезення, реєстрації і використання медичної форми. Вакцина повинна бути зареєстрована в Україні за законами України, її досьє повинне бути перевірене навіть за скороченої процедури реєстрації. У нас вона є, але все одно її треба пройти.

Оскільки ми хворіємо, ми вже зрозуміли, що вірус є. А що буде від вакцини, ми ще не знаємо - і вона має бути безпечною.

Розробка вакцини в Україні

У Харкові була прекрасна база, але вона втрачена. Насправді один мільйон гривень, який для розробки нового медичного препарату пообіцяв виділити президент - це дуже мало. Фармацевтичні компанії витрачають десятки мільйонів для розробки нової формули, для виведення її на ринок. Нашим вченим треба ставити пам’ятники: вони готові без сучасного обладнання робити і без мільйонів. Але все одно вони не можуть те, чого вони не можуть.

Безпека вакцини

Взагалі про якусь безпеку можна буде говорити тоді, коли з’явиться повністю зареєстрована, запатентована вакцина. Коли нам скажуть, що вона виготовлена, пройшла клінічні випробування, має торгову назву і виходить на ринок. Тоді ми вже матимемо те, про що можна буде говорити, і те, що можна буде аналізувати на безпечність. Наразі немає чого аналізувати на безпечність.

Російська вакцина

Про російську вакцину так багато говорять. Вже говорили і про те, що вона ветеринарна, і про те, що вона не пройшла всіх клінічних випробувань.

Вона й теоретично не могла встигнути пройти всі клінічні випробування. Російські вчені сказали, що цю вакцину від коронавірусу вони виробляли не конкретно під COVID-19, мовляв, це ж не перший коронавірус, з яким ми стикаємося. А вони раніше працювали, у них були напрацювання, і вони начебто скоригували вакцину на COVID-19. Але це тільки чутки, які нічим не підкріплені. Хіба що ми можемо написати, що британські вчені довели, що російська вакцина від коронавірусу є ветеринарним препаратом. Але ми з посмішкою реагуємо на те, що підписується якимись вченими.

Оксфордська вакцина

От в Росії кажуть, що британська вакцина перетворює людей на мавп - і це нормальна дискредитація. Кожен хоче бути першим, бо хто перший – той більше продасть. Принаймні, буде дельта ексклюзивності.

Ми бачимо постійні фармацевтичні війни між собою. Треба з розумом підходити до всієї інформації, треба аналізувати.

Культура вакцинації

Якщо брати ще з радянських часів, ми всі були вакциновані. Нас ніхто не питав в школі і батькам не телефонували. Всіх вишукували, вакцинували і все - у нас була тотальна вакцинація.

Потім у нас почався вибір, ми почали говорити про якість вакцин. Потім вакцини почали давати негативні наслідки, навіть до смертельних випадків призводили. Досі не розслідувано - чи це були наслідки вакцинації або ж інших захворювань.

І величезна кампанія проти вакцинації досягла свого успіху. У нас є люди, які навіть календарні щеплення не роблять, які є обов’язковими. Вони намагаються взяти довідку, що дитині не можна, або взяти довідку, що дитина вакцинована, щоб принести її до навчального закладу. Законодавство у нас не дозволяє пускати без щеплень до шкіл. Проте є послаблення, є певні неузгодженості. Тому, на жаль, купують довідки.

Вартість вакцини від коронавірусу

Є певні державні програми. Ми можемо запровадити державні програми для вразливих верств населення, які вакцинуватимуть за рахунок держави. Це дійсно знизить ризик захворювання. Є люди, які, якщо можуть, вакцинуються. І такий колективний імунітет більш-менш напрацюється.

Колапс влади

Вірити треба лікарям, тому що у нас ще є вибори і політична складова. І ми знаємо, що міністр охорони здоров’я йде на вибори, і є певні, мабуть політичні речі, коли не можна сіяти паніку.

Я особисто вважаю, що у нашій медицині - і лікарі, мабуть, це знають - є абсолютний колапс.

Чи треба вже панікувати? Так. Лікарі б’ють на сполох вже давно. Але українські громадяни дуже добрі, вони дали владі велику фору. Ми витримали кілька місяців у карантині, і ми втримали це нерозповсюдження вірусу, даючи можливість владі зорганізуватися, підготуватися і зробити все, щоб не було спалаху захворюваності. На жаль, ми просто вийшли з карантину, бо не могли там більше сидіти, і у людей не було грошей, але нічого не було зроблено. Зараз починають робити, але вже трошки пізно.

Я б сказала, що зараз є колапс виконавчої влади. Ми можемо говорити про вибори, про концерти, ми постійно говоримо про припинення розповсюдження. Але ми нічого ми не зробили для того, щоб адекватно надавати медичну допомогу.

Життя з коронавірусом

Ми будемо жити з цим вірусом завжди, але в умовах пандемії на фоні розвитку людства, сподіваюся, що не так довго.

Новий рік нічого не змінить, вірус залишиться. Він може мутувати, і він буде мутувати. Як кожен рік до нас приходять нові штами грипу, найімовірніше, до нас будуть приходити і нові штами коронавірусу.

Читайте також

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардієць Андрій Отченаш розповів, що відбувається біля Часового Яру та які втрати росіян

Великодня хода: яка погода буде у святкові вихідні

У Великодні вихідні погода в Україні буде помірною - сильна спека спаде, і в багатьох областях пройдуть дощі, місцями грози

Автівки підскочать в ціні? Депутати придумали покращення для українців

Торгівля вживаними автомобілями в Україні через автосалони допоможе спростити процедури, але машини швидше за все подорожчають