RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Я був в одиночній камері й не міг навіть гуляти - блогер Орєшніков про в'язницю в Індонезії

Громадянин України Михайло Орєшніков був затриманий в Джакарті через запит російського Інтерполу

Громадянин України Михайло Орєшніков був затриманий в Джакарті через запит російського Інтерполу Михайло Орєшніков Фото: facebook.com

Українські дипломати минулого тижня повернули на батьківщину блогера та музиканта Михайла Орєшнікова, якого затримали в Індонезії з метою екстрадиції в РФ. На початку листопада пан Орєшніков приїхав до Індонезії на відпочинок, але був затриманий в аеропорту Джакарти співробітниками російського Інтерполу. Раніше Орєшніков був громадянином РФ, але в 2016 році прийняв українське громадянство. Проте, Михайла хотіли видати на запит Російської Федерації, саме як громадянина Росії за його антипутінську позицію, а також за те, що він у 2014 році відкрито виступав проти окупації Криму. Про те, як йому вдалося повернутися в Україну, уникнувши екстрадиції в РФ, МИХАЙЛО ОРЄШНІКОВ розповів в інтерв'ю "Апострофу".

- Як ви себе почуваєте, які відчуття після такого "відпочинку"?

- Я все ще на стадії переходу. Адаптуюся.

- В яких умовах вас утримувала влада Індонезії?

- Я був в одиночній камері, мені заборонено було дзвонити та користуватися стільниковим зв'язком, на відміну від інших ув'язнених. Також, мені було відмовлено в прогулянках. Всім забороняли зі мною говорити та контактувати, але з одним із ув'язнених мені вдалося домовитися і він дозволив мені скористатися телефоном. Я відразу ж написав своїм друзям та попросив про допомогу.

- Ви вірили в таку велику підтримку з боку влади України, українських ЗМІ, а також ваших друзів?

- Ні, для мене це стало сюрпризом, думав, що я застряг надовго. Отруєння Навального "новачком" - все це змушувало мене зрозуміти, що за мене можуть нормально взятися. Тим паче, коли я дізнався, що до моєї сестри, яка живе в Росії, приходили представники російського Інтерполу для того, аби взяти у неї аналіз ДНК. Це стандартна процедура Інтерполу, їм потрібно було ідентифікувати мою особистість, вони готувалися до передачі мене на територію Російської Федерації. Тому, єдина надія була на моїх друзів, які зможуть передати інформацію в ЗМІ, а також на українського консула.

Консул домовився про мою передачу в Україну через Амстердам, але і тут нам вставляли палиці в колеса. Пересадка була через Туреччину, де також були представники російського Інтерполу. Але в Туреччині мене супроводжував український консул, так я зміг безпечно повернутися в Україну.

- Чи повернетеся ви до Росії, адже у вас там родичі?

- Я не був в Росії вже 6 років і не бачив свою сім'ю, але повертатися не збираюся. Україну вважаю своїм домом, тут жили мої пращури.

- Чи зможете ви далі спокійно подорожувати?

- Поки я хочу від цього всього відпочити, найближчих планів у мене точно немає, тепер буду перевіряти інформацію про країни, які збиратимусь відвідати.

- Що будете робити після відпочинку? Будете займатися політичною діяльністю?

- Точно ні, зараз я займаюся музикою і блогерством, проводжу лекції про економіку та психологію. Політика, як така, мене не цікавить, мені цікавіше економіка, я вважаю, що політичні погляди людей біологічно детерміновані. Мене більше цікавить те, яке середовище проживання у людей, оскільки саме середовище проживання більше впливає на поведінку людей, ніж політика.

Читайте також

Г'юстоне, у нас проблеми: чи спрацює новий закон про мобілізацію

Процес реалізації нового закону про посилення мобілізації ризикує провалитися через неготовність відповідних органів

Великдень 2024: скільки коштують продукти до святкового столу

Якою буде вартість великоднього кошика середньої української родини у 2024 році

Національна гвардія України: служба з прицілом на "після перемоги"

Служба в Нацгвардії – найкращий варіант роботи для молоді після війни