RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Борщ без хліба: які продукти подорожчають в Україні

Однозначно зростуть ціни на хліб і молочну продукцію

Однозначно зростуть ціни на хліб і молочну продукцію Фото: УНІАН

Урожай 2020 року виявився гіршим, ніж в минулому році. При цьому значна його частина відправляється на експорт, так як це приносить хороший дохід аграріям, а також валюту, якої дуже часто не вистачає. "Апостроф" з'ясовував, чи загрожує країні дефіцит хліба, і скільки він коштуватиме у 2021 році.

Колишній міністр фінансів України та екс-радник голови Офісу президента Ігор Уманський б'є на сполох: через неврожай в країні можливі "голодні бунти".

"Ціни на хліб з початку року зростали приблизно вдвічі швидше інфляції. Причини? Засуха, неврожай - і не тільки в Україні. А в умовах "замороження" соціальних стандартів, пандемічної та економічної криз попит на "прості" продукти харчування (хліб, макарони, молоко тощо) збільшиться ", - написав Уманський на своїй сторінці в Facebook.

За його словами, незважаючи на неврожай, експорт зерна з України триває.

"Поки що (!) дефіциту на ринку немає. Але тенденція на найближчі місяці вже зрозуміла... За відсутності негайних дій з боку держави найближчим часом можемо чекати щонайменше "голодні бунти", - заявив він.

Без паніки

Нинішній рік в Україні дійсно видався не найбільш урожайним. Особливо на тлі рекордного 2019-го, коли аграрії зібрали зернових та зернобобових понад 75 мільйонів тонн, з яких 28,3 мільйона тонн пшениці. У 2020 році цифри скромніші - 65 мільйонів тонн в цілому, з яких 25 мільйонів тонн - урожай пшениці.

Чи вистачить цього, щоб уникнути дефіциту? Адже аграрії зацікавлені насамперед у реалізації своєї продукції на експорт.

За словами екс-голови Державної служби з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів, радника президента Асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Володимира Лапи, питання можливого дефіциту зерна піднімається практично щороку, навіть тоді, коли урожай кращий, ніж цього року.

Він зазначив, що щорічно профільне міністерство (раніше це було Міністерство аграрної політики, зараз - Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства, - "Апостроф") підписує з учасниками зернового ринку меморандум щодо обсягів експорту - як раз для того, щоб усередині країни дефіциту не було.

"Цей інструмент працює. Ми пройшли минулий сезон, хоча були деякі спекуляції, але зерна вистачило, і ніхто сильно не переживав. І я думаю, що ми здатні пройти і цей сезон без проблем", - заявив експерт "Апострофу".

Член "Економічної дискусійного клубу" Олег Пендзин погоджується з ним.

"Для того, щоб прогодуватися, нам з головою вистачить 20 мільйонів тонн (зерна), з них пшениці - 6 мільйонів тонн (інші експерти називають цифри 8-9 мільйонів тонн, - "Апостроф"). Все інше - експортний потенціал, - сказав він в коментарі "Апострофу". - Так, хтось заробить (на експорті) менше. Але в Україні дефіциту не буде. Тому нагнітати не потрібно".

Президент "Українського клубу аграрного бізнесу" Алекс Ліссітса також переконаний, що Україні не загрожує дефіцит зерна і, відповідно, хліба.

"У нас більш ніж достатньо зерна. До цього потрібно додати, що ситуація з озимими зерновими станом на грудень більш ніж задовільна на всій території України", - сказав він в коментарі "Апострофу".

Фото: pixabay.com

Крім того, зазначив експерт, в Україні щороку скорочується споживання хліба - з 2000 по 2020 рік воно зменшилося вдвічі. З одного боку, це пов'язано з тим, що серед українців все більше стає популярним здорове харчування, але не менш важливим фактором є перманентно зростаюча ціна хліба. Так, у сільській місцевості його вже не використовують як корм для худоби, як це робилося раніше, коли хліб коштував значно дешевше.

Хліб - не розкіш, поки

Однак безумовно, ситуація з урожаєм позначиться на "хлібних" цінах. За словами Володимира Лапи, подорожчання хліба прискорилося в останні місяці якраз через це.

Але ціни на хліб і хлібобулочні вироби росли і в минулі роки.

За словами Олега Пендзина, хліб - це не тільки зерно: "Це складний продукт. Тут і соняшникова олія, і цукор, і мінімальна зарплата, яка виросла (в 2019 році вона становила 4173 гривні, з 1 січня до 31 серпня 2020 року - 4723 гривні, з 1 вересня 2020 року - 5000 гривень, - "Апостроф"), і ціна на електроенергію".

За даними Держстату, ціни на хліб і хлібобулочні вироби в січні-жовтні 2020 року (даних за листопад поки немає) в порівнянні з аналогічним періодом минулого року зросли на 8,5%. Цінове зростання за поточний рік найімовірніше буде на рівні 10%, а то і 11%, враховуючи труднощі з урожаєм.

Але що буде з цінами на хліб в 2021 році?

За словами Олега Пендзина, понад місяць тому пекарі написали колективний лист на адресу уряду, в якому заявили, що через зростання витрат вони будуть змушені підняти свої ціни на 25%.

"Але потім, зрозумівши, що люди тоді просто перестануть купувати хліб, сказали, що соціальні сорти подорожчають на 7-10%", - підкреслив фахівець.

Що стосується сортів преміум-класу, то тут можна чекати істотного подорожчання, очевидно, в тих розмірах, про які йшлося в листі пекарів.

Експерт прогнозує, що в наступному році хліб здорожчає в середньому приблизно на 1% в місяць (за рік зростання може скласти 10-12%).

Тобто, якщо сьогодні буханець (або батон) хліба коштує 20 гривень, то через рік він буде продаватися за 22-22,5 гривні, якщо зараз ціна становить 25 гривень, то через рік вона буде на рівні 27,5-28 гривень.

Для тих же, хто сьогодні готовий платити за окремі сорти хліба 30 гривень/буханець, в наступному році доведеться збільшити бюджет до 40 гривень.

Не лише хліб

При цьому дорожчає не лише хліб.

Звернімося знову до офіційних даних статистики. Так, в січні-жовтні молоко подорожчало на 6,2%, сир - на 5,7%, масло - на 4,7%.

Фото: pixabay.com

Однак, якщо порівняти динаміку цін в жовтні до вересня, то тут потрібно виділити колосальне подорожчання курячих яєць - відразу на 22,7% (більше 4 гривень на десятку). При цьому ціни росли і в попередні місяці.

Дійсно, багато українців напевно пам'ятають, що ще влітку десяток яєць можна було купити за 17, а то й 15 гривень, а зараз удачею буде знайти ціну 26 гривень.

Деякою втіхою для споживачів може стати те, що ціни на яйця пов'язані з сезонністю, а, значить, до літа можна очікувати їх зниження. До якого рівня - питання відкрите.

Ще один рекордсмен останнього місяця - цукор, він подорожчав майже на 23% (більше 3 гривень на кілограмі). Знову-таки, відносно недавно 1 кілограм цукру коштував 14-15 гривень, а зараз його навіть за 20 гривень не знайти. Ціна буде 25 гривень, а то й більше. І з цукром на сезонність розраховувати не варто - все залежить від врожаю цукрових буряків, який в нинішньому році - не найкращий.

Також до недавнього часу інтенсивно дорожчала гречка (на сьогодні її роздрібна ціна 40-45 гривень/кілограм). Однак, як розповів Олег Пендзин, в останній місяць її ціна вже не росла навіть починає відкочуватися".

При цьому, за словами експерта, борщовий набір подешевшав на 15-20%.

Молочні ріки

У 2021 році ціни продовжать зростати. Про хліб уже було сказано вище. Також серед кандидатів на значне подорожчання - молочна продукція. За словами Володимира Лапи, в Україні ціни на молоко і молочні продукти схильні до цінових коливань, і саме зараз вони на піку, тому що взимку падає виробництво.

Крім того, за його словами, Україна все більше імпортує молочної продукції, а тому ціни безпосередньо залежать від курсу євро до гривні, а він, як писав "Апостроф", зростає.

"Ми, на жаль, уже досить великий обсяг молочної продукції імпортуємо, були навіть прецеденти, коли польське молоко з'являлося на полицях окремих супермаркетів (термін зберігання молока досить короткий, в зв'язку з чим його, як правило, не імпортують, - "Апостроф"), а по маслу і, насамперед, сиру, це вже реалії часу, коли йде великий імпорт", - сказав Лапа.

Однак зростання цін на багато продуктів може виявитися не настільки вже стрімким. Правда, не факт, що причина цього порадує наших громадян.

"Через те, що у нас впали доходи, ціни по багатьох позиціях знизилися. Не тому, що у нас великий урожай, не тому, що раптом прорізалася соціальна свідомість торговців, а тому, що люди фізично не в змозі платити більше", - пояснив Олег Пендзин.

Поводячи підсумок, від себе зауважимо, що українці в наступному році, як і в нинішньому найімовірніше зможуть не економити на борщі, але їсти його доведеться без хліба, або в менших обсягах. Тим паче, що дієтологи радять не зловживати хлібом.

Читайте також

Г'юстоне, у нас проблеми: чи спрацює новий закон про мобілізацію

Процес реалізації нового закону про посилення мобілізації ризикує провалитися через неготовність відповідних органів

Великдень 2024: скільки коштують продукти до святкового столу

Якою буде вартість великоднього кошика середньої української родини у 2024 році

Національна гвардія України: служба з прицілом на "після перемоги"

Служба в Нацгвардії – найкращий варіант роботи для молоді після війни