RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Ковід-паспорти для українців мають одну зрозумілу мету - Олег Мусій

Олег Мусій про закупівлю вакцин і ковід-паспорти

Олег Мусій про закупівлю вакцин і ковід-паспорти Олег Мусій Фото: УНІАН

Запровадження в Україні COVID-паспортів є черговою схемою по видурюванню грошей з українців. Що стосується закупівлі китайської вакцини від коронавірусу через посередництво британської Crown Agents, то у минулому ця компанія була фігурантом багатьох скандалів у медичних закупівлях. Про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів президент Всеукраїнського лікарського товариства і міністр охорони здоров'я у 2014 році ОЛЕГ МУСІЙ.

- В Україні можуть запровадити COVID-паспорти після щеплення. Наскільки це реально та чи потрібно?

- Я вважаю, що це одна з чергових схем по видурюванню грошей з українців. Враховуючи, що з цією ініціативою вийшов міністр охорони здоров’я Максим Степанов, який працював у відомому поліграф-комбінаті, я думаю, що там уже розроблена ціла схема, яким чином надавати якісь паспорти, якісь щеплення тощо.

Хіба що це може бути міжнародною вимогою, якщо країни обмежать пересування людей, і треба буде мати специфічну довідку – як для країн Африки чи Азії – тоді можна буде говорити про їх сенс. Але насправді робити якісь COVID-паспорти є недоцільним.

- Наскільки ймовірно, що в Європі запровадять COVID-паспорти?

- Важко сказати. Я думаю, поки що Європа не готова. Я особливої проблеми для виготовлення якогось паспорту не бачу. Як правило, для подорожі в Європу українці користуються біометричними паспортами. Туди можна занести будь-яку інформацію.

Окрім того, буде велика кількість людей, яким щеплення буде протипоказане за фактом їхнього здоров’я, чи які перехворіли на коронавірус та мають антитіла. Для чого їм робити щеплення в принципі?

Щеплення від коронавірусу не є обов’язковим. Якщо воно буде внесене в календар щеплень як обов’язкове голосуванням Верховної Ради, то його будуть записувати у картку. Це більш вірогідно.

Я бачу, що коли наші управлінці не знають, що робити, вони починають вигадувати та лякати українців усілякими чіпуваннями, паспортами. Немає відповіді на одне питання: навіщо це потрібно конкретній людині?

Зараз я бачу політично непрофесійний підхід. Але, враховуючи історію нашого міністра, він, напевно, великий знавець у тому, як кожному українцю продати ще якийсь паспорт.

- Якось можна порахувати, скільки людей в Україні перехворіли, у кого вже є антитіла? Як дізнатися, потрібно їм вакцинуватися чи ні?

- Існує дослідження на титр антитіл до будь-якого захворювання. Вони не є дуже дорогими, їх можна самому собі зробити. Це мала би бути державна програма, але наша держава витрачає гроші на дороги з коронавірусного фонду, тому я сумніваюся, що за нинішніх управлінців в системі охорони здоров’я держава буде здатна забезпечити дослідження імунного статусу. Це звичайна практика при різних вірусних чи інфекційних хворобах – дослідження на наявність специфічних утворень проти цього вірусу.

Це можна зробити навіть через імуноглобулін G. Зараз під час дослідження ІФА-тестом визначають імуноглобулін М та G. Імуноглобулін М свідчить про те, чи є гостра фаза захворювання. А імуноглобулін G показує наявність антитіл, які виробилися під час зіткнення вашого організму з коронавірусом. Це якщо просто.

- В Україні планують почати вакцинацію вже у другій половині лютого. Наша країна отримає 900 тисяч доз. За словами голови комітету ВР з питань здоров’я нації Михайла Радуцького, Україна має шанс наздогнати європейські країни. Ми можемо це зробити? 900 тисяч доз – це багато чи мало?

- Вірити словам фельдшера Радуцького – це себе не поважати. Ви знаєте, що він причетний до усіляких інтернет-повідомлень, зокрема і про підпільну псевдо-вакцинацію. Якщо він завезе цю вакцину ще 25 разів, то, можливо, щеплення раніше розпочнуться.

Насправді, якщо серйозно підходити до цього, то перша хвиля вакцинації відбудеться за програмою COVAX, незалежно від того, яку вакцину завезуть. Ніщо не заважає зареєструвати вакцину в Україні. За тим законом, який ухвалила нинішня Верховна Рада, діє спрощена процедура. Є близько десятка країн, де вакцини будуть найближчими тижнями зареєстровані. Це країни з посиленим фармакологічним наглядом: країни ЄС, США, Японія тощо. Якщо вони там будуть зареєстровані, то протягом тижня така вакцина може бути зареєстрована в Україні. Єдине що, через брак вакцин у світі завозити їх масово Україна не зможе.

Хоча, якщо нардепи чи чиновники вже щепилися за 3 тисячі євро, то якщо вона коштуватиме тисячу євро, можливо її десь візьмуть та напівлегально завезуть. Якщо буде реєстрація, то її можна буде продавати в клініках, спеціалізованих аптеках, де є умови для зберігання вакцини. Це можна зробити протягом двох місяців.

Тому я би великої надії на те, що Україна наздожене навіть Албанію, поки не покладав. Тут я бачу провину дрібних бариг, які засіли в МОЗ та парламентському комітеті. Вони не володіють ситуацією і дурять українців. Хронічно, давно і продовжують це робити далі.

На превеликий жаль, непрофесіоналізм і висловлювання чиновника вищезгаданого комітету для мене є абсолютно очевидним, тому я б не дуже довіряв його словам. Він стільки різних суперечливих заяв робить, що не можна серйозно сприймати його слова.

- Україна буде купувати вакцину від коронавірусу через посередництво британської компанії Crown Agents, яка займається постачанням вакцин на заморські території Великої Британії. Населення там становить 250 тисяч осіб – один район Києва. Чи це серйозний досвід? Що ви про цю компанію можете сказати?

- На основі своїх повноважень народного депутата 8-го скликання я можу сказати, що ми розглядали схему по відмиванню українських коштів за кордоном. Рахункова палата надала нам відповідні звіти, і ми звернулися до Генеральної прокуратури. Одна з цих трьох організацій – це Crown Agents. Вона, з моєї точки зору, абсолютно дискредитована в Україні. Це купівельна агенція, яка служить відмиванню коштів на медичних закупівлях за межами України. У мене немає жодної довіри до неї. До сьогодні в Україну не відбулися всі поставки за кошти, сплачені у 2017 році. До сьогодні ця агенція не поставила ліки в Україну. Скільки людей вже померло, навіть важко сказати. Насправді ці секретні угоди мали б бути давно розірвані.

До речі, Crown Agents - це одна з тих компаній, яка не дала дозвіл навіть народним депутатам на ознайомлення з контрактами. Уляна Супрун та Ольга Стефанишина лобіювали ці міжнародні закупівлі. А потім пан Радуцький продовжив ці міжнародні закупівлі ще на один рік. Замість того, щоб здійснювати всі закупівлі через українську агенцію, знову придумали схему чергову.

До цієї агенції також причетний один із відомих в Україні медичних мафіозі – Боря Литовський. Його всі давним давно знають, як схематозника, який жив в МОЗ та сплачував неосяжні суми чиновникам МОЗу. Він має прекрасні стосунки з Crown Agents і закуповує ліки, термін яких закінчується. Вони поставляються як гуманітарна допомога за півроку до закінчення терміну - але за повну вартість в Україну. Довіри до таких закупівельників немає.

Окрім того, вакцини через міжнародні організації, як правило, купувала ЮНІСЕФ, а не Crown Agents.

Я би пану Степанову порадив обережно робити такі заяви та вивчити досвід комітету з питань охорони здоров’я попереднього скликання. Були численні скандали, які супроводжували ці закупівлі і супроводжують по сьогодні. Прострочені ліки, які вони поставили, не замінені до сьогодні. Десятки мільйонів гривень пропадають на складах України. Це не тільки безгосподарність, а й кримінал, який має бути розслідуваний при нормальній владі.

Я думаю, що нормальна влада в Україні колись буде, і це буде великим міжнародним скандалом. Тому я песимістично ставлюся до таких заяв Степанова.

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами