RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Система не готова до нової хвилі коронавірусу, на нас чекає справжній колапс - волонтер Леся Литвинова

МОЗ виявився не готовим забезпечувати киснем ковідних хворих

МОЗ виявився не готовим забезпечувати киснем ковідних хворих Фото: uacrisis.org

Медична система України знову показує свою неготовність до пандемії коронавірусу. Через це червоними будуть не лише західні області, де зараз справжня коронавірусна катастрофа, але й багато інших регіонів країни - і це лише справа часу. Про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповіла волонтерка Леся Литвинова, що очолює благодійний фонд "Свої", який займається наданням кисневих концентраторів для хворих на коронавірус людей.

- Ми бачимо, що коронавірус іде Україною та світом хвилями. Як ми можемо відслідкувати ці хвилі? Ви займаєтеся наданням кисневих концентраторів для людей. Зараз в Україні збільшився попит на них чи ми десь між хвилями?

- Ми не між хвилями, а всередині хвилі. Не можна сказати, що в мене збільшився попит на кисневі концентратори - він у нас завжди зависокий. Але є різниця між тими, хто просить концентратори. Між хвилями у нас здебільшого просять їх ті, кого виписують, бо вони якийсь час пролікувалися в лікарні та далі їм треба доліковуватися вдома.

Зараз у нас набагато більше просять кисневі концентратори ті, хто не може потрапити до лікарні, бо немає місць. Коломия, Калуш, Івано-Франківськ, подекуди вже Київська область, Житомир, Вінниця, Хмельницький. Ми бачимо, як іде хвиля, за кількістю людей, які не можуть потрапити до лікарень.

- Зараз ми можемо говорити, що в областях червоної зони ситуація суттєво відрізняється від, наприклад, Дніпропетровської області?

- Там ситуація критична. Вона така ж критична дуже скоро буде не тільки там, бо система не готова. На систему чекає справжній колапс і це лише справа часу.

- Ми не змогли підготуватися як треба між цими хвилями?

- Я готувалася між хвилями. Я докуповувала кисневі концентратори і проробляла алгоритми дії. Тому давайте про "ми" не будемо казати.

- Я маю на увазі не волонтерів, а ті установи, які повинні робити це в першу чергу. Безпосередньо МОЗ.

- Так, МОЗ недоготувався. МОЗ щось собі таки робив, але недостатньо. МОЗ зараз побачить надзвичайно велику проблему, коли кількість людей, яких треба буде виписувати з лікарень кисневозалежними, сягне тієї кількості, що вони не знатимуть, що з ними робити. Не можна кожному дати мій номер телефону та сказати, що там вам дадуть кисень. Ні, я не зможу.

В Україні небагато фондів, які надають респіраторну підтримку. Це ми, це "Корпорація монстрів" в Одесі, це "Крила надії" у Львові, це "Ініціатива Е+" також у Києві. І є кілька взагалі маленьких фондів, у яких у наявності є до десятка концентраторів. А кількість тих, кому вони знадобляться, якась неймовірна.

- Зараз активно розвивають систему мобільних шпиталів – один уже з’явився на Франківщині. На вашу думку, це не пізно?

- Все, що буде працювати, - потрібно. Все, що буде стояти і робити вигляд, що воно там є - не потрібно. Все, що буде організовано так, що воно може працювати безпечно - все потрібно. Але якщо робиться, аби робити…

Читайте також

Г'юстоне, у нас проблеми: чи спрацює новий закон про мобілізацію

Процес реалізації нового закону про посилення мобілізації ризикує провалитися через неготовність відповідних органів

Великдень 2024: скільки коштують продукти до святкового столу

Якою буде вартість великоднього кошика середньої української родини у 2024 році

Національна гвардія України: служба з прицілом на "після перемоги"

Служба в Нацгвардії – найкращий варіант роботи для молоді після війни