RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Влада забуває про головне - як виживати сьогодні пенсіонерам - Павло Розенко

Павло Розенко вважає, що Зеленський повинен був взяти питання пенсій під особистий контроль

Павло Розенко вважає, що Зеленський повинен був взяти питання пенсій під особистий контроль Павло Розенко Фото: Апостроф

За 30 років незалежності в Україні так і не запровадили повноцінну пенсійну реформу. Кожна влада привносила якісь корективи, однак повноцінних змін не відбулося. Крім того, за останні декілька років дефіцит Пенсійного фонду України збільшився до рекордних 220 млрд гривень. Чим обумовлений провал реформи та що ж робити, щоби покращити життя пенсіонерів – в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів міністр соціальної політики у 2014-2016 роках і віце-прем'єр-міністр у 2016 - 2019 роках ПАВЛО РОЗЕНКО.

- Ви вже подбали про свою пенсію? У вас є план, що ви будете робити, коли досягнете пенсійного віку?

- Я дбаю про свою пенсію від початку своєї трудової кар’єри. Зокрема, я сплачую всі податки в Пенсійний фонд та всі податки з усіх своїх доходів. Оскільки я був на державній службі раніше, я повністю сплачував ЄСВ з усієї заробітної плати. Зараз я фізична особа-підприємець і також сплачую абсолютно з усіх своїх доходів податки в Пенсійний фонд України. Це мій внесок у своє пенсійне майбутнє.

Читайте: Виживають за 2000 гривень: як врятувати пенсіонерів від злиднів

- Тепер про пенсійну реформу. Кожного разу, як у нас з’являється новий президент, пенсійна реформа відкладається. Чому так відбувається? Чому не вистачає цієї наснаги зробити так, щоб не повертатися до цього питання? Щоб люди розуміли, яким чином працює накопичувальна, солідарна система, щоб люди розуміли, скільки грошей отримають за умовні п’ять років та мали мотивацію працювати для цього.

- Я не згоден з тим, що всі президенти однаково це робили. Все ж таки, кожен президент намагався внести якусь свою історію в пенсійну реформу. Наприклад, Янукович вирішив, що пенсійна реформа – це підвищення пенсійного віку. Вони підвищили пенсійний вік.

Ми теж намагалися зробити один з етапів пенсійної реформи в Україні. Там є дискусійні питання, я сам виступав проти багатьох питань, які ми розглядали. Але тим не менш, осучаснення пенсій та перерахунки щорічної пенсії ми все ж таки запровадили.

Проблема полягає в тому, що за два роки нинішня влада – Володимир Зеленський та його команда – зупинили все, що робилося раніше. Не запропоновано суспільству нічого нового. Фактично йде виконання тих законів, які існували в країні раніше. Нічого нового, ніяких додаткових стимулів, додаткових підходів до пенсійної системи ця влада не робить.

І в цьому полягає найбільша проблема того, що справді ми – експерти, люди, суспільство – не бачимо свого пенсійного майбутнього. Тому що влада просто мовчить. Вона рапортує щось: ми те підвищили, ми це підвищили. Але ми розуміємо, що в межах нинішньої пенсійної системи щасливого майбутнього для українських пенсіонерів ми не бачимо.

- Коли ви були міністром, що вам заважало все це швидко зробити, щоб після вас до цього не поверталися? Можливо, є якісь об’єктивні чинники, які ви не можете подолати, та не може подолати жоден міністр соціальної політики?

- Об’єктивними чинниками за нашої влади була відсутність більшості у Верховній Раді. Пенсійна реформа – це зміна пенсійного законодавства. Тобто під частину пенсійної реформи вдалося зібрати голоси, але зробити повноцінну пенсійну реформу не вдалося якраз через брак голосів у Верховній Раді.

Зараз же ситуація кардинально інша. Зараз Володимир Зеленський, "Слуги народу" разом із своїми сателітами та фракцією "Довіра", яка голосує завжди зі "Слугами народу", мають 270 голосів у Верховній Раді. Вони зараз можуть прийняти все, що завгодно.

Проблема полягає в тому, що вони не лише не приймають нічого, вони нам не можуть толком пояснити, що в них у головах діється щодо майбутнього пенсійної системи. Так, вони говорять про накопичувальну пенсійну систему. Можна сперечатися, добре це чи погано, але в будь-якому разі накопичувальна пенсійна система – це історія, яка зачіпає людей, молодших 40 років. Перспектива того, що вона реально почне працювати - це 20 років.

Питання ж в іншому: що робити сьогоднішнім пенсіонерам? Як їм виживати, коли ціни зростають, тарифи зростають, субсидії врізаються. Що робити нинішнім пенсіонерам? Що робити людям, яким сьогодні 55, 50, 45, 40 років? Що їм робити?

- Що робити тим, кому 18 років, хто починає свою кар’єру? Ви кажете, що не можете зрозуміти, що в депутатів у головах. Хто несе і ніс раніше персональну відповідальність за зрушення з мертвої точки пенсійної системи? Хто особисто?

- Хоча це формально відповідальність уряду, але такі глобальні реформи – це все ж таки персональна відповідальність президента України. Особливо, президента України, який мав свого часу рейтинг у 73%, від якого люди чекали справді реальних змін. Від президента, який привів на своєму авторитеті монобільшість до Верховної Ради. Саме Володимир Зеленський має задавати реально темп реформ в Україні.

Дуже прикро, що за два роки реально для вирішення проблем конкретної людини не зроблено нічого. Ми не назвемо за два роки жодну категорію громадян, яка стала жити краще. Навпаки ситуація в країні різко погіршилася, а за останній місяць, з моменту стрімкого зростання цін на продовольчі товари в Україні, в мене взагалі повне якесь нерозуміння того, чим взагалі займається влада, і як вона спокійно дивиться на катастрофічне подорожчання продуктів харчування, товарів першої необхідності.

- Я не хочу бути нічиїм адвокатом, та риторику, яка зараз лунає від вас, я чув і від інших людей, коли була ваша команда при владі. Я хочу повернутися до пенсій. Я подивився, скільки бюджет витрачав на Пенсійний фонд у відсотках від ВВП. У 2007 році це було 3-3,5%. Але найбільшим це значення було в 2016 році – 6%. Це було пов’язано з тим, що думали про пенсіонерів?

- Давайте не забувати, що 2014-2015 рік – це найбільше падіння ВВП. Це було пов’язано з війною з Російською Федерацією. Втрати частини економіки України – це об’єктивний процес. Далі змінювалася ситуація. Все ж таки, у 2019 році була інша картина. Ми виправляли цю ситуацію, але вона полягає у зовсім іншому. Якщо ми тримали дефіцит бюджету Пенсійного Фонду в розмірі біля 150 млрд гривень протягом п’яти останніх років, то протягом першого року з приходу до влади "Слуг народу" дефіцит бюджету Пенсійного фонду України зріс до 202 млрд гривень.

Вони повністю обрушили дефіцит бюджету Пенсійного фонду, і це ще не все. Наприкінці минулого року вперше за сім останніх років Пенсійний фонд взяв у Державного казначейства позику на 16 млрд гривень, щоб додатково закрити дефіцит бюджету ПФУ. Тобто реальний дефіцит бюджету Пенсійного фонду України сьогодні складає колосальні 220 млрд гривень. Це рекорд за всю історію економіки України. Подивіться, яка парадоксальна картина: пенсії не збільшуються практично, а дефіцит бюджету ПФУ катастрофічно зростає.

- Були об’єктивні причини. У вас - вивід капіталу, війна, анексія Криму. А сьогодні цей уряд зіткнувся із ковідом.

- Я скажу одне: збільшення дефіциту ПФУ відбулося до ситуації з ковідом. Економіка України полетіла не під час ковіду, а до ковіду. Перше падіння економіки сталося восени 2019 року, коли півроку керував перший уряд Володимира Зеленського. А другий уряд виявився нічим не кращим - він заганяє ситуацію в пенсійній системі та в економіці ще глибше.

Читайте також

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардієць Андрій Отченаш розповів, що відбувається біля Часового Яру та які втрати росіян

Великодня хода: яка погода буде у святкові вихідні

У Великодні вихідні погода в Україні буде помірною - сильна спека спаде, і в багатьох областях пройдуть дощі, місцями грози

Автівки підскочать в ціні? Депутати придумали покращення для українців

Торгівля вживаними автомобілями в Україні через автосалони допоможе спростити процедури, але машини швидше за все подорожчають