RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Хабарі, п’яні смертельні аварії, та кримінальні справи: хто керує дочками НАК "Нафтогаз України"

Що відбувається в компанії "Нафтогаз тепло", яка управляє двома ТЕЦ на Львівщині

Що відбувається в компанії "Нафтогаз тепло", яка управляє двома ТЕЦ на Львівщині Фото: naftogazteplo.com.ua

Компанія НАК "Нафтогаз" наразі є монополістом і, по суті, єдиним "гарантом" того, що українці не будуть мерзнути взимку. Компанія постійно наголошує на своїй нібито бездоганній репутації та запевняє наших громадян - з ними безпечно. Та попри величезні бюджети, що їх витрачають на зарплати топ-менеджерів та піар-кампанії цього газового гіганта, реальність свідчить про інше. Керівники підприємств групи "Нафтогаз" різних ланок стають фігурантами журналістських розслідувань та публічних скандалів, а десятки відкритих кримінальних справ не сприяють тій самій бездоганній репутації.

Мільйонний хабар

Минулого тижня стався інцидент, який довів, що з репутацією у підприємств групи "Нафтогаз", насправді, зовсім "не дуже". Львівські правоохоронці затримали керівника філії "Новояворівські електромережі "ТзОВ "Нафтогаз тепло" Петра Ковальчука під час отримання хабара у мільйон гривень. За таку суму керівник філії обіцяв посприяти місцевій будівельній фірмі у під’єднанні багатоповерхівки до електричних мереж.

І хоча керівництво "Нафтогазу" всіляко відхрещується від пана Ковальчука, варто наголосити, що в роботі з теплоелектроцентралями він людина не нова. Зокрема, саме він очолював підприємство "Переяслав-ХмельницькТепломережа", яке за дивним збігом обставин мало аналогічну ситуація з боргами перед НАК "Нафтогаз", що й дві ТЕЦ у Львівській області, про які йдеться у цьому матеріалі. Тобто є всі підстави вважати, що Петра Петровича призначили на цю посаду, як "свою людину".

До того ж журналісти котрі зняли сюжет про те, як посадовець вимагав від підприємця хабар, наголосили, що цей випадок в компанії - лише один із прикладів ставлення підприємств групи "Нафтогаз" до клієнтів і споживачів.

То ж ми вирішили розібратися, чим ще цікава діяльність посадовців "Нафтогаз-Тепло", і які ще їх вчинки цілком можуть зацікавити правоохоронців.

"Нафтогаз-Тепло" - дочірня компанія НАК "Нафтогаз України", яку було створено для управління двома арештованими ТЕЦ у Львівській області після передачі їх АРМА (Національному Агентству з питань розшуку та управління арештованим майном). Історія з цими ТЕЦ тягнеться вже три роки. Зазначимо, що "Нафтогаз-Тепло" створювали спеціально для управління цими багатостраждальними активами, позиціонуючи її як надійне, чесне та прозоре державне підприємство. І, наразі, саме від цієї "дочки" "Нафтогазу" залежить доля двох міст на Львівщині.

Та попри гучні заяви тодішнього прем’єр-міністра та керівництва самого "Нафтогазу", проблеми з законністю у компанії почалися фактично одразу.

Сумнівні призначення

Варто наголосити, що навіть саме призначення "Нафтогаз-тепло" керуючою компанією може викликати цілу низку питань щодо його законності. Зокрема з огляду на кримінальне провадження, яке розслідується стосовно залучення цієї компанії до схем заволодіння майном НАК "Нафтогаз України" шляхом реалізації газу підконтрольним суб`єктам господарювання за заниженими цінами, про що йдеться у відповідному рішенні суду.

В тому ж рішенні, зокрема, йшлося й про наступне: "у провадженні Головного слідчого управління Національної поліції України знаходиться кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12019000000000932, 30.09.2019, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 ККУкраїни".

Серед іншого, в ухвалі зазначено, що слідчі мають всі підстави для додаткового вилучення всіх фінансових документів компаній "Нафтогаз" та "Нафтогаз-Тепло" з метою перевірки підозри щодо розробки та втілення злочинної схеми заволодіння майном НАК "Нафтогаз України".

Пізніше ЗМІ писали про ще одне рішення суду, яким фактично було визнано протиправність рішення щодо обрання "Нафтогаз тепло" управителем двох ТЕЦ. По суті, тоді суд підтвердив претензії до такого призначення, у яких зазначалося, що це було зроблено поза конкурсом, прикриваючись загрозою техногенної катастрофи, в обхід належних процедур.

Попри це, "Нафтогаз" врешті все ж отримав через свою дочку можливість управління цими активами і призначив туди своїх менеджерів.

Чия вода

А ті, в свою чергу, дуже швидко відчули себе в праві розпоряджатися навіть тими ресурсами, до яких "Нафтогаз-тепло" відношення не має.

Справа в тому, що одна з арештованих ТЕЦ в місті Новояворівську компанії "Нафтогаз-Тепло" під пильним керівництвом "ставлеників Коболєва" вже другий рік користується водою з свердловин, які їй, по суті, не належать. Тому що під час арешту ТЕЦ ці дві свердловини, з яких підприємство брало воду для власних потреб, так і залишилися в користуванні підприємства "Енергія-Новояворівськ". Ця ж компанія досі володіє й спеціальними дозволами та ліцензіями на використання цих свердловин.

Та менеджери з Нафтогазу вирішили "зайвих рухів" не робити, і ось вже 18 місяців забирають воду "просто так".

Схоже, що відсутність спецдозволів, яка мала б привернути увагу екологічної інспекції, податківців та правоохоронців, не бентежить керівників "Нафтогаз-тепло" - вони продовжують щоденно використовувати щонайменше 300 метрів кубічних води. При цьому згідно з даними Державної фіскальної служба України, з урахуванням штрафних санкцій вартість метру кубічного води у Львівській області може сягати 84,39 грн. Тобто за весь час керування цієї компанії збитки державі можуть оцінюватися у близько 14 мільйонів гривень. А це, в свою чергу, згідно з кримінальним кодексом України може класифікуватися як розкрадання державного майна в особливо великих розмірах. Та чомусь ніхто з правоохоронців цього не помічає.

Окрім історії з водою, менеджери "Нафтогаз тепло", схоже, ще й не виконували своїх основних обов’язків. У всякому разі, судячи з сюжету місцевих ЗМІ, опалювальний сезон 2020/2021 опинився під загрозою зриву через те, що мережі не були належним чином підготовані до подачі тепла, а обов’язкову, згідно договору управління амортизацію та ремонт мереж ніхто й не думав здійснювати. Пояснювали жителям міста це наступним чином: "грошей на ремонт немає". І це попри те, що люди справно оплачували послуги теплопостачання. А ось чи платила "Нафтогаз-тепло" за поставлений на дві ТЕЦ газ своїй материнській компанії НАК "Нафтогаз" і якщо так, то за якими тарифами - залишається невідомим. Відтак ж куди поділися гроші, що мали б піти на ремонт мереж та підготовку до опалювального сезону, також невідомо.

П’яна аварія зі смертельним наслідком

Схоже, що "відчуття безкарності" у керівників "Нафтогаз тепло" поширилося не лише на ставлення до професійних обов’язків. Про це говорить історія, яка сталася з теперішнім керівником філії "Новороздільська ТЕЦ" ТОВ "Нафтогаз тепло" Олегом Ямельницьким - він у березні цього року, фактично, спричинив смерть людини. У всякому разі, як свідчать дані відкритих реєстрів, саме він, перебуваючи закермом автомобіля став учасником ДТП, яка призвела до смертельних наслідків.

З матеріалів судових реєстрів стає зрозумілим, що він під час ДТП перебував устані алкогольного сп’яніння у зв’язку з чим було відкрито кримінальне провадження за №12021140000000243 від 22.03.2021 за фактом вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.286 КК України. Ця стаття передбачає наступне:

Проте, схоже, й в цьому випадку "небожителям з Нафтогазу" вдалося все "порєшать". Справу звели нанівець, а Ямельницький продовжує працювати в "Нафтогаз-тепло".

І ось минулого місяця черговий злочин - посадовець з "Нафтогаз тепло" вимагає хабар від підприємця за підключення до електричних мереж. До того ж представники будівельного бізнесу з цих міст кажуть - схожі інциденти вже були раніше при владі "самих чесних" керівників з "Нафтогазу". Тож, не маючи вибору, представник забудовника заносить в кабінет нафтогазівця мільйон гривень, і тут вже втрутилася СБУ. Наразі ведеться слідство і встановлюється причетність керівників хабарника до організації цієї "схеми", а також факти подібних дій в минулому.

Є сподівання, що на цей раз слідство встановить всі деталі злочину, та всіх причетних до цього осіб. А потім всі винні будуть покарані.

Втім, без відповіді в даному випадку залишається питання: чому правоохоронці звернули увагу на беззаконня серед менеджменту "Нафтогазу" лише зараз? Що це - реальне правосуддя нарешті взяло гору, чи правоохоронці стали лише зручним інструментом у якихось "внутрішніх війнах"? Хочеться сподіватися, що все ж перше. Щоправда в такому випадку керівництву країни разом з вищезгаданою АРМА, схоже, доведеться терміново шукати нових управителів для арештованих ТЕЦ, бо є ризик, що "Нафтогаз-тепло" опиниться за гратами всією командою.

Якщо ж арешт хабарника був лише разовою акцією, то двом багатостраждальним містам на Львівщині в наступному опалювальному сезоні знов доведеться терпіти непрофесіоналізм, халатність, та тиранію нафтогазового гіганта.

Читайте також

Г'юстоне, у нас проблеми: чи спрацює новий закон про мобілізацію

Процес реалізації нового закону про посилення мобілізації ризикує провалитися через неготовність відповідних органів

Великдень 2024: скільки коштують продукти до святкового столу

Якою буде вартість великоднього кошика середньої української родини у 2024 році

Національна гвардія України: служба з прицілом на "після перемоги"

Служба в Нацгвардії – найкращий варіант роботи для молоді після війни

Новини партнерів