RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

У Грецію за 16 тисяч: де добре і дешево провести відпочинок на півдні Європи

У Греції є відпочинок на будь-який смак

У Греції є відпочинок на будь-який смак Фото: pixabay.com

Греція - це чудова країна, що омивається трьома великими морями (усього їх в Греції вісім), всіяна древніми пам'ятками, з приємним кліматом і смачними місцевими стравами. На щастя, нещодавно країна стала доступною для подорожей, і, якщо ви втомилися від Туреччини і Єгипту, в Греції тепер вас радо приймуть з негативним ПЛР-тестом або сертифікатом про повний курс вакцинації. Що подивитися, який курорт відвідати і що з цінами - дізнавався "Апостроф".

Знамениті курорти Греції

Найпопулярнішими локаціями для відпочинку в Греції є острова Родос, Крит, Корфу та Санторіні.

Родос

Цей острів знаменитий своїм середньовічним містом, оточеним високими кріпосними стінами з баштами і старовинними воротами. Крім того, увагу мандрівників приваблюють замок Монолітос, Родоський замок, руїни стародавнього міста Камірос і замка Архангелос. Тут неодмінно знайдеться що подивитися.

Окрім історичних пам'яток Родос славиться бурхливим нічним життям. Дискотеки та клуби тут працюють цілодобово.

Для бажаючих поплавати на вибір є два моря - Середземне та Егейське. Перше рекомендують для спокійного пляжного відпочинку з дітьми, так як Середземне море досить спокійне. А ось Егейське підійде для любителів хвиль і екстриму.

Крит

Це найбільший острів Греції, де зосереджено найбільше пам'яток. Центром культурного життя острова вважається місто Іракліон. Тут можна відвідати Археологічний музей, Кносський палац і венеціанську фортецю Кулес. У місті багато милих вузьких вуличок, площ, фонтанів і православних соборів, музеїв і історичних руїн.

Звичайно, острів цінується не тільки історичними пам'ятками, а й шикарними курортними зонами з розкішними готелями і пляжами. Найбільше туристів приваблюють три пляжі - бухта Балос, пляж Ваі та Елафонісі.

У бухті Балос об'єднуються три моря - Критське, Лівійське і Іонічне, а пляж усипаний білим кварцовим піском. Пальмовий пляж Ваі з фініковим гаєм і смарагдовою водою. А Елафонісі дивує не тільки блакитним кольором води, а й унікальним рожевим піском.

Бухта Балос Фото: pixabay.com

Корфу

Один з найзеленіших островів Греції. Однією з головних визначних пам'яток вважається головне місто острова - Керкіра, побудоване в змішаному італійському стилі. По обидва боки від історичного центру стоять могутні фортеці, Стара і Нова, звідки весь Корфу постає як на долоні.

Найкращими місцями для відпочинку з дітьми вважаються курорти Мессонгі і Мораітіка, які мають довгі піщані пляжі і пологий спуск в море.

Санторіні

Санторіні - один з найкрасивіших грецьких островів. Мальовничі скелі острови, густо всіяні маленькими білосніжними будиночками з блакитними куполами. Сам острів не багатий на історичні пам'ятки, хоча тут можна подивитися пам'ятники архітектури однієї з найдавніших на Землі Кикладської цивілізації.

Але що на Санторіні воістину прекрасне, так це захід сонця. Наприклад, в містечку Іа розташована найкраща оглядова площадка для зустрічі видовищного дійства.

Пляжі вас теж порадують, адже тільки тут ви можете розміститися на чорному вулканічному піску - Камарі і Перісса, на багряно червоному - Акротірі, і навіть білому - Аспрі Паралія.

Санторіні Фото: pixabay.com

Що з цінами

Якщо ви берете пакетний тур, то подорож на острів Родос в серпні вам обійдеться від 19 тисяч гривень за двох на тиждень. Це буде бюджетний готель 2 зірки, але з включеним сніданком. На території може бути невеликий басейн, з усіх розваг тільки бар і ресторан.

Якщо ж ви віддаєте перевагу більш дорогому готелю з функцією "все включено", це вам обійдеться вже від 30 тисяч гривень. Чотирьох і п'ятизіркові готелі з великою територією і басейнами на першій і другій лінії від моря запропонують вам декілька ресторанів з місцевою і європейською кухнею, свій аквапарк, сауну, джакузі. З розваг: теніс (настільний і великий), волейбол, більярд, аеробіка, віндсерфінг і багато іншого. А біля басейну можна замовити морозиво і напої.

Острів Крит буде трохи дешевшшим - двозірковий готель зі сніданком або без харчування коштуватиме вам від 16,6 тисяч гривень. На місці буде басейн з шезлонгами, кафе і бар.

Тур в готель з all inclusive коштують від 26 тисяч гривень. Але тут варто вибирати, тому що не у всіх готелях будуть різні розваги. Набір взагалі стандартний: волейбол, більярд, теніс і водні розваги.

Корфу, як і Родос, дорожчий курорт. Двозірковий готель без харчування або зі сніданком обійдуться від 22-24 тисяч гривень. На території може бути невеликий басейн з шезлонгами, рестораном і баром. Чотири зірки, з розвиненою інфраструктурою і all inclusive, будуть коштувати від 31 тисяч гривень. А ось п'ятизіркові готелі стартують від 41 тисяч гривень, але тут на території буде безліч ресторанів і барів, тенісний корт, фітнес-центр і відкритий амфітеатр. Для гостей організовують всілякі розважальні та спортивні заходи, такі як аква-аеробіка, малювання, волейбол днем і різні ігрові шоу ввечері.

На відміну від популярних Туреччини та Єгипту, готелі в Греції не настільки помпезні і не можуть похвалитися великими територіями з розвиненою інфраструктурою, каже в коментарі "Апострофу" директор TEZ Tour Олександр Новиковський.

"Греція, звичайно, дорожча за Туреччину або Єгипет. І набір послуг дуже відрізняється, тому що в Греції в готелях здебільшого включені тільки сніданок, або сніданок і вечеря, і тільки у виняткових випадках це може бути all inclusive. Але люди, які вибирають Грецію, розуміють, чому її вибирають. До того ж, на відміну від Туреччини або Єгипту, в Греції є безліч таверн і ресторанів, де туристи можуть самостійно харчуватися", - зазначає він.

Ця країна більше підходить для активного відпочинку. Тут розвинене поромне сполучення і багато можливостей для самостійних поїздок по визначних пам'ятках, чого не скажеш, наприклад, про Єгипет. Крім того, в Греції м'якший клімат і блакитне море з піщаними пляжами і запаморочливими видами. А щоб відпочинок був дешевшим, директор TEZ Tour рекомендує бронювати тури заздалегідь, або ж їхати ближче до кінця сезону.

"У Греції краще робити раннє бронювання за 6-8 місяців, тоді буде дешевше. Якщо не встигли купити за раннім бронюванням, то на кінець сезону, коли проходить основний попит, це оксамитовий сезон - вересень. Зазвичай ціни знижуються на кілька тисяч гривень", - радить Новиковський.

Що добре для туристів, які хочуть відвідати Грецію, так це можливість організувати поїздку самостійно. У кілька грецьких міст з України літають навіть лоукости, якими можна долетіти за прийнятною ціною.

Наприклад, Ryanair з Києва літає в Афіни і Ханью (о. Крит). Ціни на авіапереліт на серпень з Києва до Афін коштує 70 євро (близько 2260 гривень), а назад - 123 євро (близько 3971 гривень).

У Ханью вартість перельоту буде 96 євро, також і назад (близько 3100 гривень).

З Одеси Ryanair можна полетіти на острів Корфу, ціна туди становитиме 88,5 євро (близько 2840 гривень), назад - 59 євро (близько 1900 гривень).

Ще один лоукостер Wizz Air літає з Києва до Афін (туди 2360 гривень, назад 3370 гривень) і Салоніки (туди 1850 гривень, назад 3030 гривень).

До Санторіні можна дістатися з Афін і Салонік перельотом до аеропорту міста Тіра на Санторіні. Або ж поромом з Афін від одного з портів Пірей або Рафіна, звідки і відправляються всі пасажирські судна на Санторіні. Пірей розташований на південь від міста. Порт Рафіна розташований на півночі від грецької столиці. Подорож з Пірея на Санторіні на звичайному поромі займе близько 9 години, на швидкісному - близько 4 годин. З Рафіна до Санторіні можна дістатися за 8 годин.

На Родос, куди з України не літають літаки, можна також дістатися перельотом з Афін і Салонік. А з Афін ще є варіант з поромом з порту Пірей. Правда плисти доведеться 15 годин.

Забронювати житло можна на сайті Booking.com, наприклад, бюджетний номер в Санторіні в серпні коштуватиме від 13,6 тисяч гривень на двох на 6 ночей. Номери з телевізором, кондиціонером і окремою ванною. На території басейн і бар.

Готелі 4 зірки коштують від 35 тисяч гривень за 6 ночей, тут вже буде велика територія з басейном, рестораном, баром. Зазвичай у вартість включений сніданок. На місці є і розваги на зразок гри в теніс або фітнес-клуб. За 5 зірок доведеться викласти від 45 тисяч гривень.

Досить демократичні ціни на острові Родос, там бюджетний готель на 6 днів можна зняти від 5600 гривень з телевізором, кондиціонером і безкоштовним Wi-Fi. На території є басейн і бар. П'ятизіркові готелі з включеним сніданком стартують від 20 тисяч гривень. Якщо ж вам необхідні розважальні програми в готелях, то номери будуть коштувати вже від 40 тисяч гривень.

На Криті номер на двох можна зняти від 5000 гривень на двох, з басейном, а в деяких готелях навіть є розважальна програма для дітей. П'ятизіркові готелі коштуватимуть від 24 тисяч гривень, при цьому деякі готелі надають можливість відвідувати оздоровчий клуб, фітнес-центри і лазні. У готелях, які дорожчі, на території можна пограти в футбол або великий теніс.

На Корфу дешеві готелі коштують від 6800 гривень, за цю ціну вам запропонують телевізор з плоским екраном, власну ванну кімнату та холодильник. За 26,7 тисяч гривень можна зняти п'ятизірковий готель, але в основному ціни починаються від 40 тисяч гривень.

Втім, якщо ви не впевнені в своїх організаторських здібностях, експерти радять купувати тур.

"Туристичний оператор заздалегідь робить пакети, в яких спрощує питання вибору, бронювання та надання послуг. Тобто оплачуючи тур, ви вже придбали квитки на літак, страховку і трансфер в готель і з нього", - говорить Новиковський.

Правила в'їзду

Як і в багатьох курортних країнах, в Греції є свої вимоги для туристів при в'їзді в країну. Так при проходженні прикордонного контролю з вас можуть зажадати:

  • довідку про негативний ПЛР-тест (не раніше 72 годин до поїздки);
  • сертифікат про повну вакцинацію;
  • тест на антиген (не раніше 48 годин до поїздки);
  • довідку про перенесеної хвороби COVID.

Греція визнає вакцинацію вакцинами виробництва Pfizer BioNtech, Moderna, Astra Zeneca/Oxford, Novavax, Johnson & Johnson/Janssen, Sinovac Biotech, Gamaleya (Sputnik), Cansino Biologics, Sinopharm.

Також на сайті необхідно заповнити спеціальну форму-бланк локації пасажира за 24 години до перетину кордону.

Читайте також

Г'юстоне, у нас проблеми: чи спрацює новий закон про мобілізацію

Процес реалізації нового закону про посилення мобілізації ризикує провалитися через неготовність відповідних органів

Великдень 2024: скільки коштують продукти до святкового столу

Якою буде вартість великоднього кошика середньої української родини у 2024 році

Національна гвардія України: служба з прицілом на "після перемоги"

Служба в Нацгвардії – найкращий варіант роботи для молоді після війни

Новини партнерів