RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Взяв гроші та зник: хто і як "заробляє" мільйонні статки на епідемії COVID-19

Хто такій Андрій Волков, і з якими аферами пов’язують його ім’я

Хто такій Андрій Волков, і з якими аферами пов’язують його ім’я Фото: pixabay.com

Поліція розслідує справу про продаж ТОВ "Віалайф Україна" та пов’язаним з ним підприємством ТОВ "Центр молекулярної діагностики" "антикоронавірусних" товарів низці медичних організацій Полтавської, Черкаської, Житомирської, Харківської та Одеської областей. Поки що поліція не готова коментувати цю суспільно важливу справу. Але Апостроф TVпровів власне телевізійне розслідування.

Все починалося із заснуванням таким собі Андрієм Волковим благодійної організації "Фонд захисту України від коронавірусу КОВІД", яке потім стало засновником ТОВ "Віалайф". Бізнесмен-меценат обіцяв поставляти до України іноземні засоби діагностики коронавірусу. Але не дотримав обіцянок.

"Ми перші в Україні зареєстрували тести виробництва компаній "Біонір" і "Сіртест", які дають визначати не тількиCOVID-19,а й інші респіраторні захворювання,грипу А та грипу Б", - розповідав Волков в одному з недавніх інтерв'ю.

Але фахівці кажуть, що це не зовсім правда, як й інші голосні заяви Волкова. Наприклад, обіцянка відкрити лабораторії з тестуванню на COVID по всій Україні .

"Фонд планує відкрити на даному етапі 4 лабораторні хаби по всій території України, - розписував Волков свої плани журналістам. - На даний момент ми починаємо з Києва, потім будемо вже ділити Україну по частинах. Західна, східна, південна частина України ".

Ми зв’язалися із співробітником "Віалайф". На умовах анонімності він повідомив, що жодних регіональних хабів Андрій Волков не відкрив.

"Наскільки мені відомо жоден із центрів не запрацював", - сказало джерело.

Натомість компанія "Віалайф" під керівництвом Волкова продавала медичні товари державними лікарняним установам. До 2020 року Волков ніколи не працював на медичному, а особливо, на лабораторному ринку України. Він не мав жодних своїх контактів в цій сфері, завжди прикривався авторитетом та професійними зв'язками, використовуючи багаторічний досвід професіоналів в даній галузі медицини. Певний час "Віалайф" працював практично чесно, тільки задорого. Так сайт "Наші гроші" зазначає, що компанія продала кисневі концентратори майже на 40% дорожче ринкової ціни. Успішність цього бізнесу наше джерело пояснює тим, що пан Волков усіляко демонстрував свою близькість до Банкової.

"Він усім розповідав, що відкриває двері в Офіс Президента ногою", - зазначає джерело.

Корейцям, у яких Волков купував антиковідні товари, він розповідав не тільки про високих покровителів, але і про те що в Україні платять за поставлені товари тільки через півроку, а передплата, мовляв, є надто екзотичною практикою для нашої країни. Українські ж підприємства мали платити за його товар без піврічного відтермінування.

Наше джерело твердить, що собі він призначив зарплатню у 350 тисяч(!) гривень на місяць. А з початку нового року директор Андрій Волков зник.

Зарплати підлеглим не платить, борги не повертає.

Ми спробували зустрітися із паном Волковим за місцем реєстрації фірми та вияснити коли ж він поверне гроші. Але Андрій Олегович виявився надто зайнятим, щоб відповісти на наші питання.

Ось який діалог відбувся у наших журналістів з керівником скандальної "Віалайф", коли Волкова запитали, коли ж він дасть коментар:

- На цьому тижні. Коли? На цьому тижні.

- Але ж ви нам скажете, коли будете готові?

- Скажу.

Як і домовлялися, ми зателефонували до пана Волкова на його мобільний. Але наразі його телефон просто не відповідає.

За паном Волковим тягнеться ціла низка судових проваджень. Це можна вияснити прямо на сайті "Судової влади України". На нього відкрито з десяток проваджень за якими суди зобов’язали забрати у спритного бізнесмена понад 10 мільйонів гривень. Справи переважно стосуються боргів. Ми намагалися зв’язатися із Юрієм П., що недавно відсудив у пана Волкова майже півмільйона гривень заборгованості, але він не може прокоментувати цю справу. Адже пан Юрій був адвокатом Волкова, а про клієнтів, як і про покійників правник має говорити добре або нічого. Інші жертви воліють не розповідати про те, як довірилися Волкову. Стати жертвою шахрайства в нашому суспільстві - ганьба.

Втім, схоже, не всі контрагенти пана Волкова є законослухняними громадянами. За повідомленням сайту "Еспресо", у лютому в машині на вулиці Обсерваторній розбили скло гранатою РГД. Вибуху не було, але Волкова це не злякало. На цій машині він їздить і сьогодні.

Не боргами єдиними відомий пан Волков. Він потрапляв до "кримінальних новин" і раніше. 2003-го року ректором Київського національного університету технологій та дизайну стає його батько - Олег Волков, а сам Андрій Волков стає фігурантом скандалу навколо забудови стадіону цього вишу.

"І от що цікаво, того ж 2003 року створюється фірма "Київський фонд нерухомості", яку очолює син "нашого" ректора - Андрій Волков. Ця фірма, природно, виграє тендер на "реконструкцію" стадіону і будівництво на землях вишу житлового висотного елітного будинку", - розповідає про тодішні оборудки Волковихекс-нардеп Олександр Гудима.

Тоді активісти протистояли Волкову і змогли його зупини. Схоже, що наша правоохоронна система сьогодні є менш ефективною, ніж об’єднані громадяни.

Читайте також

Борги у спадок: депутати зобов'яжуть українців платити за своїх батьків

Відмовитись від спадщини, якщо твої батьки винні – тепер не вийде

Ті з росіян, які вижили - навчилися воювати, - командир Грузинського легіону

Чому грузинські добровольці воюють за Україну — інтерв'ю із командиром Грузинського легіону

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардієць Андрій Отченаш розповів, що відбувається біля Часового Яру та які втрати росіян

Новини партнерів