RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Найбільш обговорюваною версією вбивства Шеремета залишається "російський слід"

Зараз є одна сила, якій вигідна загибель Павла Шеремета, і вона знаходиться у Москві, вважають в Україні

Зараз є одна сила, якій вигідна загибель Павла Шеремета, і вона знаходиться у Москві, вважають в Україні Слідство розглядає відразу шість версій того, хто і чому замовив резонансне вбивство журналіста Павла Шеремета Фото: EPA/UPG

Відомого журналіста Павла Шеремета немає в живих вже два дні, після того, як 20 липня вранці спрацювала бомба, закладена під водійським сидінням автомобіля, в якому він їхав на роботу. Правоохоронці, журналісти, користувачі соцмереж розглядають одразу кілька версій того, ким і чому було організовано це резонансне вбивство. Однак найбільш поширеною є версія про причетність до вбивства Росії, згідно з якою Шеремета вбили з метою дестабілізації ситуації в Україні і картинки для російських пропагандистських ЗМІ.


Вбивство Шеремета - далеко не перше вбивство після смерті Георгія Гонгадзе. Мабуть, найбільш резонансним стало минулорічне вбивство шеф-редактора газети "Сегодня" Олеся Бузини. Тоді українські медіа писали, що смерть Бузини буде використовуватися пропагандою РФ, щоб продемонструвати світовій спільноті - в Україні вбивають так званих "друзів Москви". Приблизно в той же час був убитий і проросійський екс-нардеп Олег Калашніков, смерть якого використовувалася російською пропагандою з тією ж метою. Журналісти відразу ж пов'язали ці два вбивства, задавшись питанням "кому це вигідно", і побачили в обох "російський слід". До речі, деякі з українських політиків говорили про "російський слід" ще у вбивстві Гонгадзе.

"Як і за вбивством Георгія, за плівками Мельниченка стояла ФСБ - я відстоюю цю свою думку з 2000 року. Тварі ", - написала нардеп Ірина Геращенко в одному з коментарів на Facebook.

У випадку з вбивством Павла Шеремета версія про "російський слід" з'явилася майже відразу ж. Силовики, в тому числі і генпрокурор Юрій Луценко, говорили про те, що журналіста вбили, щоб зсередини дестабілізувати ситуацію в Україні. Цю версію підтримали і багато журналістів.

"Зараз є одна сила, якій вигідна загибель Павла Шеремета. Саме в центрі Києва, саме вибухом, саме його, саме в прив'язці до УП. Лише одна. Іншої я, принаймні зараз, не бачу. Дестабілізація - це хліб для Москви. Створення помилкового іміджу воєнізованої України, де "так само, як і в мск, вбивають журналістів" - мрія для Кремля", - написав у себе на сторінці журналіст Сергій Сидоренко.

Радник голови СБУ Юрій Тандит зазначив у Facebook, що сьогодні слідство розглядає відразу шість версій. Чотири з них основні: професійна діяльність; неприязнь в особистих стосунках; "російський слід" і замах на Олену Притулу (оскільки саме в її автомобілі їхав Шеремет ранок вбивства). Тандит не пише, яку з версій силовики розглядають як ключовий, як і не називає залишилися дві, втім, з його тексту зрозуміло, що мова йде саме про "російський слід".

"Кому вигідно це вбивство? Кому вигідно саме зараз це робити - робити цинічною вбивство?... Коли ситуація на лінії зіткнення стабілізувалася і тактика противника змінюється. Коли ворог зрозумів, що в "відкриту" - силовим способом нас, українців не здолати!", - пише Тандит.

Як зазначають українські журналісти, на користь версії про "російський слід" свідчить і той факт, що на місці події відразу після вибуху виявилася знімальна група "17 каналу", який вважають проросійським. Саме журналісти цього каналу оперативно з'явилися в свій час і на місці вбивства екс-депутата Олега Калашникова. Ця цікава деталь відразу привернула увагу правоохоронців.

"Поява представників проросійського (сепаратистського) "17 каналу" на місці вбивства Павла Шеремета практично в перші хвилини теракту дуже нагадує подібні провокаційні сюжети терористичних "LifeNews", "RT", "Россия24" , "Звезда" та інших путінських пропагандонів. Відразу виникають питання. Збіг? Не думаю ...", - пише у себе на сторінці в Facebook радник глави МВС Зорян Шкіряк. Більш того, він переконаний, що цю страшну подію слід розглядати в контексті інших дій Росії проти України.

"Простежте ланцюжок: відновлення активної фази війни на сході, російський поп-парад, вбивство Шеремета ... Думаю, зрозуміли, про що я. А все разом - гібридна війна проти України!",- переконаний Шкіряк.

Думки про російський слід дотримується і відомий український журналіст Наталя Лігачова.

"І Олеся Бузину, якого вбили раніше, і Павла Шеремета знали в Росії. Тобто для російського суспільства на цих образах можна створювати картинку, ніби вбивають відомих їм журналістів в Україні", - зазначила Лігачова в студії "Громадського".

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити