RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Путін продовжує жити в епоху колоній і Байден його не зрозуміє - російський політик

Про що можуть домовитися президенти США і Росії

Про що можуть домовитися президенти США і Росії Дмитро Гудков Фото: Апостроф

У середу, 16 червня, в швейцарській Женеві відбудеться зустріч президентів США і Росії - Джо Байдена і Володимира Путіна. І оскільки погляди на картину світу у Байдена і Путіна кардинально різні, є ймовірність, що домовитися з багатьох питань не вийде. Чи може зустріч політиків дійти до з'ясування відносин між Заходом і Росією, які вимоги Байден може висунути Путіну, і чи буде прорив в мовчазному протистоянні на геополітичній арені - в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів російський політик, громадський діяч і опозиціонер Дмитро Гудков.

- Говоримо про майбутню зустріч Путіна та Байдена. У списку тем, про які пишуть американські ЗМІ, можуть бути питання, пов'язані з опозицією в Російській Федерації, зокрема питання Навального, а також обговорення ситуації з літаком у Білорусі. Це буде діалог або з'ясування відносин між США і Росією?

- Досвідчені політичні лідери завжди спілкуються в форматі діалогу, навіть якщо тобі доводиться обговорювати якісь незручні теми. Але я прекрасно розумію, що Байден буде змушений порушувати питання, пов'язані з правами людини, з демократією в Росії, Білорусі тощо. Просто інакше йому цього не пробачать в Сполучених Штатах Америки.

Але жодних проривів у цьому відношенні не чекаю. По-перше, це люди, які по-різному дивляться на ситуацію у світі, і у Путіна дуже архаїчне уявлення про устрій світу. Він ще живе в епоху, коли є метрополії і колонії. Коли Індія - це колонія Британії, все, що знаходиться на пострадянському просторі - це колонія Росії тощо. Цілком очевидно, що в цьому ключі Байден навіть не зрозуміє, що Путін мав на увазі.

Тому звичайно, вони можуть домовитися про програму роззброєння, новий договір СНО-2 - це можливо.

Що стосується червоних ліній, то їх неможливо буде якось поєднати, тому що червоні лінії демократичного світу і червоні лінії диктатури, авторитарного світу - проходять у різних площинах. Тому тут я якогось особливого прориву не бачу.

- Байден в особистому спілкуванні буде Путіна вивчати або він його досить добре знає, щоб розуміти, як думає ця людина, як приймає рішення? Адже найстрашніше, коли у тебе є непередбачуваний опонент і ти не знаєш, що він зробить завтра - активізується на кордонах з Україною або буде продовжувати сильніше тиснути на окуповані території.

- Я думаю, що Байден - людина досвідчена, і він прекрасно розуміє, з ким має справу. Тим більше, Путін перебуває більше 20 років при владі. Всі і так чудово знають, як Путін поводиться у внутрішній і зовнішній політиці.

Звичайно, Байден позначатиме якісь червоні лінії, говоритиме про порушення правил, яке призведе до певних наслідків.

Але я розумію, що сам Байден - лише один з інститутів. Безумовно, він очолює виконавчу владу. Але в Америці є Сенат, Конгрес, є політичні партії. Тому Байден буде зв'язаний по руках і ногах.

А Путін - це людина, яка, на жаль, неадекватно оцінює ситуацію і отримує інформацію не так, як сучасні політики, - з різних джерел. Він раб папок: що йому силовики напишуть, те й буде. Йому написали, що Майдан в Києві американці організували, він в це вірить. Йому написали, що ЦРУ намагається організувати збройне повстання в Росії, він в це вірить. Звідси в Росії з'являються закони про іноземних агентів, небажаних організаціях.

Тому досить складно двом світам про що-небудь домовитися, тому що вони абсолютно по-різному дивляться, у них різна картина світу.

- Байден себе позначив борцем з автократичними режимами. Чи розуміє він, що людина, яка керує Росією, є затятим образом автократії?

- Я думаю, що розмова буде будуватися приблизно в такому ключі: Байден скаже, що Росія не може робити все, що хоче у себе. Але найголовніше - не можна організовувати терористичні акти, кібератаки, вибухи тощо на території Західного світу. Це буде ключовою умовою і вимогою з боку президента США.

Тому що експорт цінностей - в розумінні Путіна це цінності, в моєму - це ніякі не цінності - експорт диктатури, експорт авторитаризму - це реально загроза для Західного світу. І саме про це, я думаю, Байден повідомить Путіну і, швидше за все, позначить, якими будуть санкції за спроби все це здійснювати на території Європейського Союзу, Європи, США тощо.

Читайте також

Від Парижу до Будапешта: навіщо Сі влаштував турне по Європі

Китаю дуже важливо закріпитись у Європі на тлі протистояння зі США

Заборона ТікТок: чи закриють в Україні популярну мережу

Штати мають чимало претензій до китайської компанії TikTok

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Новини партнерів