RU  UA

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Фiнанси

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Немає гарантій: експерт вказав на тривожні нюанси введення накопичувальних пенсій в Україні

Накопичувальна пенсійна система в тому вигляді, в якому її зараз пропонують українцям, не гарантує збереження накопичень, призначених для виплати пенсій.

Про це "Апострофу" розповів екс-заступник глави Пенсійного фонду Віктор Колбун.

"Гарантії держави [полягають у тому, що] вона формулює умови, встановлює правила і забезпечує дотримання цих правил - в цьому я бачу гарантії держави. А так - краще б взагалі нічого не приймати за накопичувальною системою, ніж приймати таке. До того ж , якщо будуть проблеми з бюджетом, держава може накласти лапу на ці заощадження, як це сталося в Росії (у 2014 році пенсійні накопичення росіян були заморожені, - Апостроф) ", - сказав Колбун.

Фахівець додав, що вважає правильною ідею пайової участі працівників і роботодавців у сплаті внесків до накопичувальної пенсійної системи, як це передбачає відповідний законопроект. Але те, як це планується робити, його абсолютно не влаштовує. Наприклад, за його словами, не зрозуміло, для чого створювати, по суті, дублюючу структуру (Пенсійне казначейство) щодо акумулювання цих платежів. У зв'язку з цим він не виключив, що тут намічається чергова корупційна схема, на якій хтось зможе добре заробити.

Більше про те, як в Україні збираються впровадити накопичувальне пенсійне забезпечення - так званий другий рівень пенсійної системи, читайте в матеріалі "Апострофа": Пенсії переходять на другий рівень: державі - добре, бізнесу - погано.

Як інформував "Апостроф" раніше, накопичувальна пенсія, яку хочуть ввести для українців, може виявитися малоефективною, адже кошти за кілька років знецінить інфляція.