RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Вчені знайшли чорну діру в нашій Галактиці, що "сховалася"

Японські вчені вважають, що поруч із залишками наднової W44, які знаходяться на відстані 10 тисяч світлових років від нас, може розташовуватися чорна діра, яка "сховалася" за хмарою міжзоряного газу.

Про це повідомляє ресурс Naked Science з посиланням на сайт Нобеямської радіообсерваторії.

При дослідженні молекулярних хмар навколо залишків загиблої зірки вчені звернули увагу на дивну поведінку хмари міжзоряного газу, що отримав назву "Куля", яка рухається проти обертання нашої Галактики і має величезну кінетичну енергію. Швидкість руху "Кулі" становить близько 120 км/с.

Дослідники сформулювали дві гіпотези для пояснення даного феномена, і вони обидві пов'язані з активністю гіпотетичної чорної діри. На думку астрономів, розташована поблизу чорна діра могла притягнути до себе хмару газу, яка утворилася після вибуху наднової. У цьому випадку маса чорної діри може становити 3,5 маси Сонця. Друга гіпотеза припускає, що таємничий об'єкт рухається крізь газову хмару, а його маса може досягати 36 сонячних мас.

Відзначається, що достовірність гіпотез можуть підтвердити лише подальші дослідження. На даний момент вчені припускають існування лише 60 чорних дір у Чумацькому Шляху. Однак допускається, що в нашій Галактиці може перебувати близько 1 млрд таких об'єктів.

Як повідомляв "Апостроф", NASA має намір запустити в космос три орбітальні телескопи для вивчення чорних дір.