RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

У перший клас за кордоном: як у Польщі українські діти відсвяткували День знань

Українські школи у Польщі відчинили двері у Варшаві, Кракові та Вроцлаві

Українські школи у Польщі відчинили двері у Варшаві, Кракові та Вроцлаві В українській школі у Кракові навчаються близько 500 дітей Фото: Ярослава Тюпка / Апостроф

Першого вересня багато тисяч українських дітей розпочали новий навчальний рік за кордоном. У сусідній Польщі перший дзвоник пролунав для 1385 учнів українських шкіл у Варшаві, Кракові та Вроцлаві. Середня освіта рідною мовою стала доступна для цих дітей завдяки фонду "Незламна Україна". Кореспондент "Апострофа" побував на урочистостях школи у Кракові та поспілкувався з дітьми, вчителями та батьками.

Атмосфера

Юні українці у Кракові мали змогу повноцінно відсвяткувати 1 вересня. Хоч і не було звичної лінійки, натомість тепла, усмішок та щирої атмосфери не бракувало. Урочисто вдягнених школярів запросили до актової зали Гірничо-металургійної академії імені Станіслава Сташиця, керівництво якої надало можливість провести свято першого дзвоника для учнів школи фонду "Незламна Україна". У холі університету "Апострофу" вдалося поспілкуватись із класним керівником 10А класу та вчителем математики.

"З нетерпінням чекаємо на наші перші уроки, знайомства – ми ще не знаємо одне одного, але впевнена, що потоваришуємо, - говорить "Апострофу" класний керівник.

"А це мої діти", - вчителька показує на усміхнених юнаків та дівчат у білих сорочках.

"Я в цій школі вперше і дуже радий, що сюди потрапив. Хочу знайти тут нових друзів. Мені здається, все буде гарно", – говорить один із десятикласників, Ярослав.

Назар з 11 класу, має почесну місію – виносити державний прапор України, а його однокласник Роман нестиме другокласницю Женю, яка дзвонитиме дзвіночком, сповіщаючи про початок нового навчального року.

"Ми вчилися у цій школі минулого року, - розповідають хлопці "Апострофу". – Неймовірно сподобалось, атмосфера була чудова. Зараз відпочили після канікул і маємо лише найкращі сподівання на наш випускний рік".

Натомість Женя вчилася у першому класі в польській школі у Білостоку, а тепер з нетерпінням чекає на уроки рідною мовою.

"Польську знаю не дуже", - зізналась дівчинка.

11-класники Назар і Роман та Євгенія, що перейшла до другого класуФото: Ярослава Тюпка / Апостроф

Наталія – мама 11-класника та учениці 4-го класу. У Польщу з дітьми приїхала 6 березня. Спочатку повела дітей до польської школи.

"Син навчався у ліцеї, а донька у початковій школі. Нас дуже добре приймали, ми вдячні польським вчителям, дітям та всій країні. Але звичайно хотіли до своєї школи, - ділиться Наталія з "Апострофом". – Ще звечора дуже хвилювались, а вже зранку настрій був піднесений. Діти дуже раді, що йдуть до української школи. Чекають з нетерпінням зустрічі з класом, новими друзями. Чекаємо, що в Україні все налагодиться і ми повернемось".

День знань - без уроків

Під час святкового заходу, що, за словами директорки школи пані Естелли був цілком імпровізований, панувала не просто родинна атмосфера, а цілковите усвідомлення кожним присутнім, що всі, хто зібрався в цій залі – з України. Така згуртованість та єднання дуже важливі в чужій країні, куди довелось вирушати через війну.

"Уроків сьогодні не буде, сьогодні в дітей і вчителів свято, - розповідає "Апострофу" керівниця відділу комунікацій та фандрейзингу фонду "Незламна Україна" Марина Юсин. - Вчителі створили відео і хочуть нам показати. Це для нас сюрприз – ми не бачили, не знаємо, що там буде. Вони його робили до другої ночі".

На відео – життя школи від її відкриття до останнього дзвоника. Всього кілька місяців, а вже так багато спогадів, кумедних фото. Весна була насиченою подіями, позакласними й позашкільними заходами, а влітку у шість змін працював шкільний табір.

Додамо, що від Міжнародного дитячого фонду ЮНІСЕФ першокласники отримали у подарунок рюкзаки, які директор школи порадила зберегти на пам’ять до 11 класу, щоб потім ділитись спогадами. А за кілька тижнів кожен учень школи отримає у подарунок ще й по планшету.

В серці старого міста

Уроки почнуться вже наступного тижня, і в школи навіть є власне приміщення – у самому центрі старого міста, у будівлі колишнього ліцею.

"Все біле, світле, всередині – ліпнина, високі стелі й вікна, – розповідає Естелла. - Єдине, вона потребувала ремонту, тому там ще зараз тривають ремонтні роботи. Вони загалом завершились, залишилось пошліфувати, помити, зробити металевий захист на дерев’яних сходах на другий поверх, щоб дітям було безпечно. Щоб не впали, бо це було трохи непристосоване для діток".

За кілька тижнів тут навчатимуться українціФото: "Незламна Україна"

Ще одна проблема – відсутні парти та стільці. Наразі чекають на виконане замовлення, і поки що вчитимуться в іншому місці. Але вже за кілька тижнів у планах посадити дітей до того розкішного, а головне – свого приміщення. Тим паче, дітей цього року стало вдвічі більше, і навіть з’явились паралелі класів – А і Б.

На стелі дуже гарна ліпкаФото: "Незламна Україна"

Відповідно, до української школи в Кракові сьогодні вирушило 545 дітей, зокрема 47 хлопчиків і дівчаток – до першого класу, і 55 юних учнів – до 11-го. Загалом на кожній паралелі – від 40 до 56 школярів.

Нагадаємо, що вперше українські діти святкують День знань в умовах війни. Дуже хочеться сподіватись, що свято останнього дзвоника ці хлопчики й дівчата відзначать у рідних школах вільної та мирної України.

Новини партнерів