Лайм

Який пластиковий посуд не підходить для гарячої їжі та як правильно читати маркування

Запам'ятайте ці позначення

Пластиковому посуду знайдеться застосування у будь-якому господарстві, але важливо користуватися ним правильно, дотримуючись усіх рекомендацій виробника. Так само, як у мікрохвильовій печі не можна гріти деякі види посуду, не всі пластикові миски та контейнери підходять для гарячої їжі. Розбираємось, які значки на це вказують.

Фото: Getty Images

На дні пластикової тари та посуду практично завжди можна знайти маркування – цифру у трикутнику з трьох стрілок, під яким вказані літери – PP, PS, PVC тощо. Три стрілки вказують на те, виріб може бути перероблений після створення та використання. Цифри всередині трикутника позначають матеріал, з якого виготовлено річ. Від 1 до 19 – маркування пластику, від 20 до 39 – паперу, від 40 до 49 – металу, від 50 до 59 – дерева, від 60 до 69 – текстилю, від 70 до 79 – скла.

Маркування на пластикових виробах

Щоб дізнатися, чи підходить ваш пластиковий посуд для гарячої їжі, звертайте увагу як на цифри, так і на букви під трикутником.

Цифра 6 та літери PS вказують на полістирол у складі пластикової суміші. Такий посуд гріти не можна, але для контакту з холодними продуктами він підходить.

Цифри 0,5 і 1 та літери PP позначають поліпропілен. Це термостійкий вид пластику, який можна сміливо використовувати для гарячої їжі та рідин. Поліпропіленова посуд витримує температуру понад 100 градусів Цельсія, тому його можна гріти в мікрохвильовій печі. А ось алкоголь у поліпропіленовий посуд краще не наливати, щоб уникнути небажаних реакцій.

Літери PET часто можна побачити на пляшках, банках та іншій упаковці. Гріти такий пластик не можна, але посуд із поліетилентерефталату підходить для прохолодних безалкогольних напоїв та сипучих продуктів. Не використовуйте тару PET у мікрохвильовій печі та пам'ятайте про її термін придатності: після 1 року використання PET-посуд слід утилізувати.

Абревіатура HDPE означає поліетилен високої щільності або низького тиску. З цього матеріалу роблять пакети для молокопродуктів, обгортки, тару для мийних засобів, сміттєві пакети. Нагрівати HDPE не можна, але він безпечний для зберігання їжі.

Фото: Getty Images

PVC – це полівінілхлорид, у складі якого є небезпечна речовина бісфенол А (BPA). Посуд такого матеріалу не слід використовувати на кухні і тим паче гріти.

PE (поліетилен) витримує температуру до 100 градусів Цельсія, але його рекомендується використовувати для холодних продуктів лише за наявності додаткового маркування – виделки та стакану.

На деякому пластиковому посуді ви можете побачити маркування OTHER. Це означає, що його виготовили з інших полімерів, наприклад, полікарбонату. Щоб переконатися, що тара придатна для використання на кухні, нагрівання в мікрохвильовій печі або заморозки, звертайте увагу на інші знаки. Так, "Виделка та склянка" - пластик призначений для контакту з харчовими продуктами. Перекреслений знак "Вилка та склянка" - пластик не повинен контактувати з їжею.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Як прати джинси у пральній машині, щоб вони не втратили колір: дієві поради

Поради, які допоможуть зберегти життя джинсам якомога довше - як правильно прати річ ы як часто потрібно це робити

Розсаду помідорів можна пікірувати сухим і вологим способом: коли і як це робити

Коли необхідно зайнятися пікіруванням розсади томатів, якими способами це можна зробити, а також коли проводити процедуру

В чому різниця між справжнім коханням і закоханістю: про це варто знати кожному

Кохання та закоханістю - у чому відмінність між цими почуттями, як проявляється справжнє кохання у стосунках