RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Заборонений" Bitcoin: що треба знати про криптовалюту в Україні

Втручання силовиків - основна причина того, що ІТ-компанії йдуть з України

Втручання силовиків - основна причина того, що ІТ-компанії йдуть з України Фото: EPA/UPG

Доки українські силовики та влада не коментували й не втручалися в ситуацію з криптовалютами, Україну сприймали, як лідера сучасних технологій, але варто було правоохоронцям взятися за цю сферу - рейтинг обвалився, а технології стали залишати країну. Про те, чому Казахстан обігнав Україну, як розраховуватися Bitcoin в київських ресторанах та про міфи, якими лякають людей, що не знають нічого про криптовалюту, "Апострофу" розповів адвокат, керуючий партнер Juscutum АРТЕМ АФЯН.

- Почнемо з того, що на території лікувально-оздоровчого комплексу Інституту електрозварювання ім. Є. О. Патона НАН України виявили 200 комп'ютерів, які генерували (майнили) криптовалюту Bitcoin. Чому така діяльність визнається в Україні незаконною?

- Тут є два чинники. По-перше, якщо говорити про ситуацію з інститутом Патона, то там, швидше за все, - незаконне використання приміщень без належних на те документів і незаконне споживання електрики. Варто сказати, що якщо б там, наприклад, перебували ткацька майстерня або завод з виробництва цеглин, це було б однаковим складом правопорушення. По-друге, є досить необережна позиція слідчих і суду відносно того, що Bitcoin (децентралізована цифрова валюта, створена в мережі. Її ніхто не контролює, емісія відбувається за допомогою безлічі комп'ютерів по всьому світу, які використовують програму для обчислення математичних алгоритмів, - "Апостроф") - це грошові сурогати, і тому їх обіг на території України заборонено, що з точки зору права є, як мінімум, абсурдом.

І саме ця остання теза викликала широкий резонанс, тому що в українському суспільстві зараз вже досить серйозний оберт криптовалют та майнінг (діяльність з підтримання розподіленої платформи і створення нових блоків з можливістю отримати винагороду у формі нових одиниць і комісійних зборів у різних криптовалютах, зокрема в Bitcoin, - "Апостроф") теж розвинений. Багато людей цим цікавиться, хтось навіть робить на цьому свій бізнес. До того ж, вони не порушують жодного законодавства, значна частина з них сплачує податки, попри те, що немає нормальних роз'яснень про те, як саме слід оподатковувати операції з криптовалютами. Тому, звичайно ж, криптоспільноті не дуже сподобався такий підхід українських силовиків.

- Я так розумію, що це викликано ще й тим, що Нацбанк свого часу опублікував прес-реліз, в якому він назвав Bitcoin...

- Грошовим сурогатом. Лист Нацбанку теж потрібно правильно оцінювати. Вони в той час написали, як вони бачили, що це сурогат, але вони вказали головне: що він не заборонений на території України. Тобто, так, він не забезпечується Нацбанком, так, Нацбанк не рекомендує ним користуватися. Це рекомендаційна норма, але, тим не менш, люди, які хочуть цим займатися, займаються цим на свій страх і ризик. Тут же, виходить, слідчий і суддя пішли далі і сказали, що раз грошовий сурогат - значить заборонений. І Нацбанк оперативно після цього відреагував. Спочатку була заява одного з топ-менеджерів, що можна, а потім вже Нацбанк сказав, що це не сурогат. Але жодне з пояснень, тлумачень криптовалют нині Нацбанк не підтримує і хоче розібратися. І, наскільки мені відомо, Нацбанк вже збирає робочу групу, проводить консультації, щоб виробити ставлення до цього питання. І, безумовно, заборона є найбільш безглуздим кроком в цьому випадку, і я сподіваюся і очікую, що Нацбанк, звичайно ж, не займе цю позицію, тому що всі країни вже виробили нормальне ставлення до криптовалют. Воно різне скрізь, дійсно. Тут Нацбанк абсолютно правильно вказав, кожна країна, визначаючи правовий статус криптовалют, вирішує якісь свої завдання. Але дуже важливо озвучити людям якісь правила, що дозволять їм займатися цією діяльністю, не боячись облав з боку силовиків.

- А як потрібно пропрацювати правове поле, щоб Нацбанк міг визнати криптовалюту?

- Нацбанк не повинен визнавати криптовалюту, тому що Нацбанк, наприклад, не вимагає спеціального визнання поштових марок, щоб філателісти могли ними торгувати і обмінюватися. Причому цінність поштові марки мають тільки тому, що філателісти їх нею наділяють. Схожі механізми створення вартості існують і в криптовалютах. Також Нацбанк не повинен визнавати віртуальні гроші в іграх, тому що люди за них щось купують, і це не вимагає втручання Нацбанку. Що потрібно на сьогоднішній день від української держави - це позначити своє ставлення, як визначається ця криптовалюта, вона може визначатися по-різному. І, отже, як потрібно платити з неї податки. Повторюся, ключове у всій цій ситуації - убезпечити людей від того, щоб до них завтра не прийшли з обшуком і не почали пред'являти якісь зовсім дивні і безглузді статті.

На думку Артема Афяна, на сьогоднішній день від української держави потрібно позначити своє ставлення до криптовалюти Фото: pixabay.com

- Хто повинен займатися розробкою правових норм і як повинна криптовалюта жити в українських реаліях?

- Криптовалюта вже живе в українських реаліях.

- А щоб це було офіційно.

- Воно й зараз офіційно. Тут є два шляхи. Наприклад, у Польщі, по-моєму, мінфін видав роз'яснення: "У нас є правила, є закони, і криптовалюта - це щось нове технологічно, але з точки зору цивільного оберту тут нічого нового немає. Ось ми вважаємо, що вона є товаром, тому ви можете обертати, платіть, будь ласка, ПДВ з кожної операції і ось ми вважаємо це так". Поляки не дуже раді саме такому роз'ясненню, але воно є, у них компанії та юридичні особи можуть вільно купувати Bitcoin і абсолютно нормально себе почувають. Країни типу Казахстану, Росії, Швейцарії приймають спеціальні закони, тому що вони хочуть стимулювати зростання цієї економіки.

Є такий термін "криптоекономіка" - певні відносини, які базуються на основі криптовалют. Тому що не в криптовалютах основний інтерес і основне новаторство, а в тому, що на базі криптовалют можна вибудовувати так звані смарт-контракти - програмовані відносини між суб'єктами ринку. Можна проводити так звані ІСО (Initial Coin Offering працює за схожим принципом з IPO: інвестори, вкладаючи кошти, отримують "частку" в компанії. Відмінність в тому, що при ICO інвестор не отримує справжні акції, а стає володарем криптографічних токенів (платіжних одиниць або так званих акцій), які торгуються на криптобіржах за різну криптовалюту, - "Апостроф"), а саме інструментів залучення грошей. Це новий формат пересування капіталів. У ньому, якщо розібратися, немає нічого кардинально нового, просто завдяки технологіям прибираються ті бар'єри, які зараз стоять перед компаніями. Наприклад, якщо компанія хоче вийти на біржу, це досить складно і дорого зробити, вийти на IСO, випустити свою умовно криптовалюту, свої так звані токени зробити досить просто. І далі вже можна збирати, по суті, позикові кошти з ринку.

- В якій країні зараз найкращі умови покупки та продажу Bitcoin?

- Дивіться, можна виділити кілька країн. Японія вважається зараз передовою з точки зору регулювання саме криптовалют, не всіх токенів, а саме криптовалют. Вони зайняли надзвичайно просту і дуже логічну і правильну позицію, до якої, правда, довго йшли. Вони сказали: "Це все звичайні гроші, всі громадяни можуть цим спокійно користуватися. Просто, будь ласка, відкривайте рахунки через банки". Таким чином, вони прибрали цей чинник анонімності. Люди, які хочуть легально використовувати Bitcoin, ідентифікують себе через банк і спокійно оперують цією криптовалютою. Такий собі компроміс із державою. Держава визнала це грошима, але попросила спільноту вийти з тіні. Японія займає буквально передове місце у світі за розрахунками у криптовалютах. Слідом за нею йде Австралія. Це якщо говорити безпосередньо про криптовалюти. Якщо говорити про інструменти на базі криптовалют - там лідирують Сінгапур і Швейцарія. Причому це їхня стратегія, вони хочуть залишити, точніше тримати статус фінансових центрів, вони спеціально створюють нове законодавство - вони транслюють законодавства з фондового ринку, дозволяючи створювати на базі криптовалют нові інвестиційні інструменти. Це їхня стратегія. Якщо говорити про країни, які найбільше отримують дивідендів з нинішньої ситуації, то я б виділив такі: Швейцарія, Сінгапур та Японія, оскільки там почали функціонувати добре біржі. А слідом за ними йде Казахстан, який розробляє закон для залучення криптовалют. А далі вже йде весь інший світ.

Наприклад, Європа, яка трохи більш консервативна, але вона по-різному намагалася регулювати статус: було то цифрове золото, то віртуальний актив. Зараз вже вони визначили, що операції з криптовалютами начебто повинні відбуватися без ПДВ. Я думаю, що роки за 2 вони ухвалять таке компромісне, напевно, не дуже ліберальне законодавство. І окремо стоять США, які, з одного боку, досить серйозно просікли ці всі ІСО. Якщо не помиляюся, в Каліфорнії навіть комунальні платежі та податки можна сплачувати криптовалютами. Але вони дуже жорстко поставилися до всіх криптовалют - сказали, що це дуже схоже на цінні папери, тому потрібно отримувати ліцензії.

Жодна з країн світу не дозволяє собі зайняти позицію, що це погано, тому ми заборонимо. Країни керуються своїми інтересами, інтересами своїх громадян та інтересами своєї економіки. Хочеться вірити, що і Україна для себе визначить цілі та, відповідно, підходи в тому, як ставитися до криптовалют.

- Штати борються із загрозою тероризму. Але криптовалюти можуть піти на його фінансування. Як це врегулювати?

- Можу сказати, що для фінансування тероризму, для сплати за незаконну діяльність нічого кращого за готівку не вигадали з тієї простої причини, що всі транзакції у криптовалюті записуються раз і назавжди. Якщо ви колись заплатили терористові хоча би 5 доларів, а потім ФБР дізнається, що це його гаманець, до вас будуть питання. Гаманці мають ідентифікатори, і якщо ви дізнаєтеся, хто стоїть за цим гаманцем, то ви до нього висуваєте претензії. Тому це один із поширених міфів, що криптовалюти дозволяють комфортно працювати терористичним організаціям. Ми не можемо виключати, що вони їх використовують певною мірою, але я більш ніж упевнений, що левова частка терористичних грошей та грошей від наркотрафіку проходить готівкою. Криптовалюти тут навряд чи займають навіть серйозну частку. 5% вони, напевно, не займають. Тому, якщо боротися з криптовалютами, аргументуючи тим, що вони можуть бути використані для фінансування тероризму, то краще спалювати готівку, бо вона точно використовується для цього.

- А в даркнеті як криптовалюта?

- Те ж саме. Чому вона називається саме криптовалютою і чому вона отримала таке поширення? Там всі транзакції математично записуються, шифруються так, що нічого не можна стерти. І все публічно. Тобто, ви можете в інтернеті подивитися всі транзакції, які пройшли у Bitcoin за весь час. І зараз в онлайн-режимі ви можете бачити всі транзакції, які проходять. Просто вони йдуть між двома гаманцями, які є набором літер і символів. І ось це і є анонімність. Але багато людей для своєї податкової декларують свої гаманці - відмовляються від анонімності для того, щоб вийти в легальне поле, і в цей момент все стає прозоро. І виявляється, що криптовалюта набагато більш надійний засіб, в тому числі у боротьбі з корупцією, ніж готівка навіть, ніж банківські перекази.

Криптовалюта більше надійний засіб у боротьбі з корупцією, ніж готівка Фото: kriptovalyuta.com

- Нещодавно з'явилася новина, що в Києві можна буде сплачувати в ресторанах криптовалютою.

- Так.

- Як це можна буде проводити в правовому полі і чи не буде це відмиванням грошей? Тому що там будуть з'являтися сертифікати. Виходить троє: ви з криптовалютою, посередник, який буде продавати сертифікат, і ресторан.

- Я можу сказати, що з 2013 року ми, як адвокатська компанія, приймаємо криптовалюту на оплату юридичних послуг. Так, дійсно, на сьогоднішній день закон не дозволяє робити це прямо і красиво. Потрібно виробити схему, але єдина її мета - нормально отримати можливість сплатити податки з цієї операції і нормально показати її в бухгалтерському обліку. Ніякого відмивання грошей в ресторані просто бути не може. Тому що, якщо ви хочете відмити кошти, не використовуйте для цього Bitcoin, просто занесіть туди валізу кеша.

- А чому саме ресторани, а не в якомусь магазині, автосалоні?

- Так в магазині вже давно є. Є мережа електроніки, яка продає мобільні телефони. З криптовалютами є ще певний елемент ідейності. Багато людей свідомо сприяють і вважають, що за цим майбутнє. Тому все більше бізнесів підключаються до такої форми розрахунку. Поставте себе на місце бізнесу. Якщо є люди, у яких є Bitcoin, то ваше завдання - заробляти якомога більше. Ви будете брати в чому можливо: у гривнях, якщо можна - в доларах, якщо можна - в золотих злитках, можна - мішками картоплі. Ваше завдання - заробляти. Тому немає нічого дивного, що бізнес іде на поводу цих нових тенденцій. І давайте згадаємо, є мережа Nimses (український сервіс, який одночасно схожий на Instagram, геолокаційний сервіс знайомств та сервіс із заробляння криптовалют, німів, - "Апостроф"). Магазини сказали: ми будемо продавати частину товару. Навіщо вони це зробили? Вони таким чином напрацьовували популярність і трафік. Ніяких абсолютно незаконних цілей ніхто не переслідував. Тому державі Україна, яка втілена в особі силовиків та окремих суддів місцевих судів, потрібно перестати думати, що вони розумніші, ніж решта українського народу. Ринок себе нормально регулює, і тут незаконного набагато менше, ніж здається нашим силовикам і ніж робиться часом у самих силових відомствах.

- Виходить, якщо, наприклад, людина сидить вдома і майнить, то це законно чи ні? Тобто, до вас можуть прийти, і якщо вони прийдуть, то яку вони вам будуть пред'являти статтю?

- На сьогоднішній день цей сплеск, знову таки, давайте розділимо. Є трактування, якого намагаються дотримуватися правоохоронні органи. А є те, що відповідає духу закону. Якщо ви займаєтеся чимось і робите щось, що не включено до переліку товарів, вилучених з цивільного обороту, а це, наприклад, наркотики, радіоактивні метали, зброя масового ураження (є чітко окреслений перелік, з характеристиками), і при цьому ви сплатили податки, заплатили за електрику, використовуєте комп'ютери, які ви легально сюди завезли, до вас не може бути жодних питань. З точки зору держави, ви можете в цей момент на комп'ютері майнити, можете, наприклад, здавати в оренду для роботи нейромережі, можете програмувати. А можете взагалі сидіти на цьому комп'ютері, катати на ньому дітей і на цьому заробляти гроші. Держава не повинна туди лізти, бо є межа. Є вичерпний перелік того, що робити незаконно. Якщо держава, як у нас зараз, спробувала сказати в рамках цієї справи, що "ми не розуміємо, що таке Bitcoin, тому це незаконно", ось це, вибачте, нісенітниця. І дуже хотілося б, щоб українська держава скоріше від такого позбулася. Тому що ця позиція дуже збиткова і дуже шкідлива в сучасній економіці.

- Тобто, вам можуть закинути, що ви не заплатили податки. Так?

- Податки, ось тут найцікавіше питання і найпроблемніше, напевно. Тому що кожна країна по-своєму ставить правила, коли ж платити податки. Поки у Bitcoin немає спеціального статусу, то вона є просто якимось товаром або благом. Якщо ви цей товар зробили, ви не повинні платити податки. Наприклад, ви взяли й зробили вдома табуретку. Доки ви табуретку не продали, у вас доходу немає. Тому що ваш дохід обчислюється в грошах. А оскільки Україні не визнала криптовалюту грошима, то в неї немає підстав претендувати на те, щоб люди платили податки, як тільки вона у них з'являється. Ось у чому ключовий нюанс і чому Україні важливо виробити якісь правила. Тому що на сьогоднішній день можливостей не платити податки легально за криптовалюту набагато більше, ніж заплатити. От і все.

- Тобто це ніде не заборонено і не дозволено.

- Так, але у нас є принцип дуже чіткий і правильний. Все, що для приватного сектора, все, що не заборонено, те дозволено. Для чиновників навпаки, і ось тут важливо не змішувати це все, тому що у чиновників, у людей, які працюють на державу, є чіткий перелік повноважень. І все, що їм не дозволено - заборонено. Для громадян, навпаки, держава має чітко встановити, що заборонено, а за межами цього все дозволено.

- А ще іноді звинувачують, що апаратуру завезли нелегально.

- Є така проблема, але це повинно бути доведено окремо, і за це є свої санкції. Тому мені дуже не подобається те, що намагаються вилучати майнінговое обладнання просто на підставі підозри. Це дуже схоже на ті хвилі обшуків, які були тут кілька років тому, коли згодом обладнання, по суті, пропонувалося викуповувати. І ось ця тенденція якраз, на мій погляд, належить до тієї, що дуже лякає. І, що найсумніше, це дуже сильно б'є в цілому по іміджу країни та бізнес-клімату.

- Заважає розвиватися?

- Так, тому що це зайвий раз стимулює вивозити за кордон. Давайте визнаємо, що на сьогоднішній день українські дата-центри і так страждають, тому що всі хостятся за кордоном. І немає іншої причини, крім недовіри до української силової системи. Легальний бізнес, звичайні компанії, аптеки, магазини, вони всі виносять свої дані за кордон. Давайте відповімо собі на запитання: чи вигідно нам, якщо таке відбудеться з майнінгом? Думаю, ні, будуть заробляти всі, крім України. Податки тут платити не будуть, але ми будемо пишатися та розповідати про те, як ми сподіваємося на сільське господарство, що воно в ХХІ столітті виведе нас до країн першого світу. На жаль, напевно, вже не виведе, сільське господарство - це добре, це важливо, але зараз країни заробляють на іншому. І зараз бюджет України вже в рази менший, ніж капіталізація криптовалют.

- Тобто, це тренд усіх країн, які йдуть в ногу з часом.

- Так. І ми довгий час були в авангарді, тому що Україна мовчала. Є чудове правило: "Мовчи - за розумного зійдеш". От Україна стояла на цих позиціях досить довго, і екосистема криптоспільноти тут дуже непогано розвинулась. Зараз від української держави потрібне лише впровадження ліберальних, нормальних і зрозумілих правил. І не потрібно намагатися удавати, що Україна може щось заборонити. Основна проблема - в тому, що нічого тут не можна заборонити, тому що...

- Цього не існує.

- Так, і технологія сама нікому не підкориться. Немає межі у транзакції в мережі Bitcoin, немає абсолютно ніяких обмежень щодо переведення валюти з однієї країни до іншої. Україна може просто запропонувати громадянам ті правила, яким вони захочуть слідувати. Якщо Україна цього не зробить, громадяни не будуть показувати свої Bitcoin, або будуть їх показувати під юрисдикцією інших країн. Адже чого в нас так поширені всі ці офшори? Бо, на жаль, українське податкове законодавство є поки дуже і дуже недружнім.