RU  UA  EN

Вівторок, 19 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Росія готує "газовий" удар по Україні: що допоможе уникнути катастрофи

Росія перекриває газовий транзит через Україну

Росія перекриває газовий транзит через Україну Фото: facebook/Naftogaz

У січні 2020 року припинить діяти українсько-російський контракт на транзит газу в Європу, а офіційні представники України впевнені, що до 2020 року нову транзитну угоду так і не буде підписано. Але постраждає від цього не Європа, а Україна. Як стало відомо джерелам "Апострофа", в Кремлі вирішили взагалі відмовитися від поставок газу в Україну, і з січня 2020 року мають намір повністю перекрити газовий вентиль на східному кордоні нашої країни. Якими будуть наслідки цього рішення, з'ясовував "Апостроф".

Російський "Газпром" в січні 2020 року збирається припинити поставки газу в Україну - як для потреб українських користувачів, так і для транзиту газу в Європу через українську територію. Заяви представників ЄС, зокрема канцлера Німеччини Ангели Меркель, про необхідність зберегти транспортування палива через Україну, виявилися просто заявами. І після запуску російського обхідного газопроводу "Північний потік-2" з виходом безпосередньо в німецький Грайфсвальд "Газпром" планує повністю перекрити газовий вентиль на кордоні з Україною.

Власне, успішна - з доброї волі Німеччини та Єврокомісії - реалізація "Північного потоку-2" і дозволить залишити нашу країну без газового транзиту. Про це "Апострофу" стало відомо від джерела в дипломатичних колах Євросоюзу.

За словами співрозмовника видання, на цьому тижні в Брюсселі відбулися заходи, присвячені енергетичній безпеці ЄС і транзиту російського газу, де позиції сторін стали остаточно зрозумілі, як і подальший сценарій розвитку подій - аж до нової українсько-російської газової війни в січні наступного року.

twitter/USAandEurope

Немає контракту - немає газу

Як відомо, термін дії нинішнього контракту на транзит газу між НАК "Нафтогаз України" і "Газпромом", який був підписаний тодішнім прем'єр-міністром України Юлією Тимошенко 18 січня 2009 року, закінчується в січні 2020 року. З 19 січня 2020 року, якщо не буде укладено новий договір, транспортування російського газу в Європу через Україну не регулюватиме жодний документ. 5 березня в Брюсселі виконавчий директор НАК "Нафтогаз" Юрій Вітренко під час експертної дискусії в Європейському політичному центрі прямо визнав, що "поставки російського газу в ЄС через Україну можуть припинитися у 2020 році", тобто після закінчення дії нинішніх газових домовленостей. Він без будь-яких натяків прямо заявив, що НАК "Нафтогаз" не веде ніяких переговорів і не робить будь-яких кроків для вирішення проблеми. А відсутність нової домовленості про транзит на період після 2020 року, за його словами, "це найвірогідніший сценарій".

Для нетямущих європейців Вітренко повторив, що коли в грудні нинішнього року буде завершено будівництво "Північного потоку-2", у Росії просто відпаде необхідність використовувати український транзит. Відповідно, українська газотранспортна система перетвориться на тисячі тонн нікому не потрібного металу, використовувати який можна буде хіба що в якості металобрухту - про що вже мріють переробники металобрухту в Туреччині і ЄС.

Як зазначив один з учасників зустрічі, в ЄС після дискусії залишилося стійке враження, що здійснювати транзит через нашу країну або постачати російський газ в Україну в наступному році не зацікавлений ніхто - ні Росія, що ще можна зрозуміти, ні Україна, що зрозуміти європейцям трохи важче.

Про те, що росіяни збираються повністю припинити транзит через Україну і просто перекрити газовий вентиль на нашому східному кордоні, кажуть багато джерел. Більш того, росіяни підійшли до цієї справи дуже серйозно і ґрунтовно. Російські та пов'язані з ними європейські газові оператори вже зараз активно скуповують всі наявні потужності в підземних сховищах ЄС. При цьому "Газпром" прямо повідомив своїм партнерам, що "з січня 2020 року транзит через Україну буде повністю зупинений", порадивши їх запастися паливом на шість місяців вперед, починаючи з січня 2020 року.

Російська сторона гарантувала європейським партнерам, що будівництво "Північного потоку-2" буде завершено в строк - перша черга в листопаді, друга - у грудні 2019 року. Протягом приблизно двох тижнів першої половини січня-2020 проводитимуться тестові і налагоджувальні роботи, після чого газ почне надходити споживачам в Німеччині та через її територію в інші країни ЄС. При цьому як транзит через Україну, так і будь-які поставки в Україну будуть повністю перекриті - причому з помпою, символічно, до річниці підписання угоди (контракт було підписано 18 січня 2009 року, - "Апостроф").

Такими діями Росія хоче продемонструвати свою надійність в якості постачальника газу, "здатність досягати навіть тих цілей, в які мало хто вірив - Керченський міст (між російською Кубанню і окупованим Кримом, - "Апостроф"), "Північний потік" і тому подібне", розповів співрозмовник видання у Брюсселі.

Крім того, за словами джерела, в Кремлі хочуть підняти роль і місце РФ в європейській економіці, зокрема, в енергопостачанні, посилити конкуренцію серед країн-членів ЄС за хороші відносини з РФ, право отримувати в майбутньому контракти, подібні "Північному потоку-2".

"Подвійна політика Німеччини (яка найбільш активно з європейських країн підтримує "Північний потік-2", - "Апостроф"), яка виступає проти Росії тільки там, де немає її інтересів, але, коли їй вигідно, то легко переглядає свою позицію - повинна, з точки зору Росії, стати прикладом для інших країн, як потрібно себе вести", - зазначило джерело.

Також своїми діями Росія хоче завдати відчутного удару по Україні, її економіці, просто принизити нашу країну і "показати всім партнерам її нездатність протиставити будь-яку дієву стратегію захисту своїх інтересів".

facebook/Naftogaz

Блиск в його очах

За задумом російської сторони, повна відмова від українського транзиту повинна також припинити і так званий "віртуальний реверс" - постачання в Україну газу зі Словаччини. Як відомо, Україна не купує у РФ газ з листопада 2015 року, а отримує його за рахунок реверсу зі Словаччини. Чи дійсно купує Україна газ зі Словаччини, де його не добувають взагалі, або ж подорожують лише документи, а газ Україна бере все ж російський? Це поки що риторичне питання. Але в січні наступного року всі отримають на нього відповідь. Якщо українською газотранспортною системою (ГТС) не будуть транспортуватися будь-які обсяги газу, то нічого буде залишити у вигляді "віртуального реверсу".

На даний момент в ЄС не готові прогнозувати "практичні наслідки" перекриття транзиту через Україну, зокрема для нашої країни. При цьому європейці пропонують обговорювати цю проблему з українською стороною для пошуку шляхів її вирішення.

А ось з цим є певні складнощі, розповів "Апострофу" один з безпосередніх учасників переговорного процесу як з главою "Нафтогазу" Андрієм Коболєвим, так і виконавчим директором компанії Юрієм Вітренком.

"Я кілька разів намагався повернути розмову до питання, що ж робити вашій країні, щоб уникнути катастрофи в січні 2020 року, але кожен раз з їхнього боку, як тільки я говорив це, губився інтерес до розмови", - стверджує джерело.

За його словами, Коболєв більше був зацікавлений в тому, щоб ЄС посилив тиск на уряд України "з метою продовження контракту з ним особисто".

Джерело також розповіло, що керівника "Нафтогазу", судячи з усього, не особливо цікавить тема анбадлінга - поділу "Нафтогазу" на кілька компаній (або виділення з її складу) за функціями. Відповідно до зобов'язань України перед ЄС, повинна бути відділена функція транспортування газу, оскільки згідно з умовами Третього енергопакету Євросоюзу, виробник газу не може одночасно бути і його транзитером.

"Він дуже яскраво і харизматично розповідав і переконував про необхідність в нормах ЄС там, де мова йде про підвищення ринкових тарифів на газ, хоча це маніпуляція (у вас немає ринку, тому як можна говорити про ринкові ціни?), і про незалежний менеджмент НАК, який має право не звертати увагу на уряд. А ось коли мова йде про анбандлінг або транзит російського газу, тут блиск в його очах відразу гасне", - розповів співрозмовник видання.

facebook/Naftogaz

Провал за провалом

В Єврокомісії оцінюють дефіцит балансу газу в Україні після припинення транзиту (і, відповідно, поставок) у 15 мільярдів кубометрів.

"Теоретично, якщо добре підготуватися і повністю закачати всі газові сховища, то Україна може пройти до завершення опалювального сезону без серйозної кризи. Але виникає питання управління газопостачанням в пікові періоди в ЄС - з України тоді нічого не надходитиме, і ми не впевнені, наскільки у нас все спрацює з точки зору власних резервів і інтерконекторів. Але ми до кінця року все зробимо і підготуємося, - каже європейський джерело. - Але чи зробить щось Україна, щоб вижити без "реверсу" і зовнішніх поставок у пікові періоди - питання риторичне. Як і те, якою буде ціна поставок, якщо вони все таки з'являться, і які це матиме наслідки для вашої промисловості. Плюс ми завжди боялися української статистики і даних - в газовій сфері все досить відносно - поки є газ в трубі. Що ж насправді є українським газовим балансом, - побачимо через рік. Не впевнений, що там все так, як нам кажуть - мовляв, при повному відключенні російського газу у вас зупиняться лише хімічні підприємства, а не почнуть відключати котельні та приватних споживачів".

Україна поставила перед собою завдання скоротити енергоспоживання, в першу чергу, за рахунок зменшення імпорту палива. Так, у 2018 році імпорт газу становив 10,6 мільярдів кубометрів, тоді як роком раніше він був на рівні 14,1 мільярдів кубів. Скорочення майже на чверть (24,8%).

Одночасно з цим керівництво країни поставило амбітну мету наростити видобуток газу з тим, щоб з часом зовсім відмовитися від імпорту. Але ця програма з тріском провалилася. Раніше очікувалося, що Україна повністю відмовиться від закупівель газу вже в 2020 році, але поточний рівень видобутку не дозволить цього зробити. Через зрив програми 20/20 недавно був звільнений Олег Прохоренко, глава компанії "Укргазвидобування" (УГД), яка входить в структуру "Нафтогазу" - принаймні це одна з причин його звільнення з посади. Згідно з програмою, УГД повинна була вийти на видобуток 20 мільярдів кубометрів газу в 2020 році. До речі, непродовження контракту з Коболєвим також частково пов'язано з провалом програми газовидобутку.

Зараз в уряді називають нові терміни - 2023, 2024 або, скоріше, 2025 рік. Хоча і в них можна "благополучно" не вписатися.

Захід нам допоможе?

Але навіть якщо в зазначені тимчасові терміни, нехай найоптимістичніші, нам вдасться збільшити видобуток газу - що можна і потрібно зробити для того, щоб не опинитися без палива вже в 2020 році?

Інший співрозмовник "Апострофа", представник великої західної газотрейдингової компанії, підкреслив, що існує багато ідей. Наприклад, будівництво нового інтерконектора з Польщею для поставок американського скрапленого газу з порту в Гданську.

Україна і Польща раніше планували почати будівництво інтерконектора в 2017 році і завершити його до 2020 року. Терміни зрушили, і зараз очікується, що інтерконектор буде побудований до 2021 року.

На півночі Польщі розташований термінал зрідженого природного газу (ЗПГ, LNG - Liquifiednaturalgas), куди здійснюються поставки ЗПГ, зокрема, з США.

Що стосується можливих поставок в Україну, то, за словами джерела, "мова йде максимум про 8 мільярдів кубометрів".

"Ціна, звичайно, буде фантастичною, але як піар ваші чиновники це полюблять: газ LNG під американськими прапорами з написом "від газовидобувників Техасу - українським хімікам на зло "Газпрому" - усе це заполонить ЗМІ і збалансує піар-перемогу РФ від запуску "Північного потоку -2", - сказав співрозмовник видання.

Але навіть такий варіант не врятує український бюджет. За словами співрозмовника "Апострофа", "дірка" від втрати транзиту перевищить 3 мільярди доларів на рік.

"Додайте до цього недешеве будівництво інтерконектора - кілька сотень мільйонів доларів, плюс вартість американського газу, у порівнянні з яким вугілля з Пенсільванії, який вже купував ваш уряд, - сущі дрібниці", - підкреслив співрозмовник.

Але найстрашніше в цій історії - з січня 2020 року можна вже буде з упевненістю говорити про остаточну втрату такого стратегічного об'єкту, як українська ГТС.

Його можна після цього використовувати просто як металобрухт.

Не дочекаєтесь!

Разом з тим, без українського транзиту Росії все-таки не обійтися. Про це говорять фахівці, зокрема в Росії. Так, в недавньому інтерв'ю "Апострофу" партнер консалтингової компанії RusEnergy Михайло Крутіхін підкреслив, що, навіть якщо "Північний потік-2" буде зданий в експлуатацію в строк, тобто до кінця поточного року, в Німеччині поки немає інфраструктури для прийому з нього газу. І незрозуміло, коли відповідні проблеми будуть (якщо будуть) вирішені.

Крім того, за словами експерта, без української "труби" і, особливо, без українських підземних сховищ, неможливо забезпечити піки споживання, наприклад, під час зниження температури повітря в зимовий час.

Також є напрямки транзиту через Україну, які неможливо забезпечити ні "північними потоками", ні, навіть "Турецьким потоком", реалізація якого залишається під питанням.

У зв'язку з цим, вважає Крутіхін, "Газпрому" доведеться прокачувати через Україну принаймні 40 мільярдів кубометрів газу в рік. Це, звичайно, вдвічі менше, ніж зараз (в 2018 році транзит газу склав 86,8 мільярда кубометрів), але все ж - не повне пересихання вітчизняної газотранспортної системи.

Але чи буде при цьому "труба" приносити прибуток українському бюджету, або просто утримувати сама себе - питання для українського платника податків і суспільства буде вже точно риторичним.

Читайте також

Знахідка для ворога: для чого «енергоексперт» Куртєв злив в мережу дані про захист підстанцій

Експерт з енергетики Віктор Куртєв поставив під удар енергооб'єкти України, опублікувавши у мережі креслення їх захисту