RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Нафтогаз" відправляють на біржу: чи знизяться ціни для українців

Компанія видобуває понад 70% всього газу в Україні

Компанія видобуває понад 70% всього газу в Україні Фото: Getty images

Учасники ринку газу України мають нерівний доступ до ресурсу, який добувається усередині країни, оскільки більше 70% вітчизняного газовидобутку припадає на структури державної компанії "Нафтогаз України". Ситуацію можна виправити, зобов'язавши "Нафтогаз" продавати частину видобутого нею газу на біржі. "Апостроф" розбирався, чи дозволить такий крок знизити ціни на газ для українців.

Європейське енергетичне співтовариство вважає, що НАК "Нафтогаз України" має монопольний доступ до більшої частини газовидобутку в нашій країні, що не відповідає принципам лібералізації газового ринку.

Нагадаємо, в структуру державного "Нафтогазу" входить компанія "Укргазвидобування", частка якої в вітчизняному видобутку газу становить понад 70%.

Вирішення цієї проблеми Енергоспівтовариство бачить в продажу частини видобутого "Укргазвидобуванням" палива на біржі. У компанії потенційно є в розпорядженні понад 6 мільярдів кубометрів газу на рік "для прозорої торгівлі з рівними правами доступу для всіх учасників ринку, які конкурують в сегменті поставок".

Крім того, що такий підхід забезпечить рівний доступ до ринку, він також може сприяти зниженню цін на паливо для споживачів, вважають в Енергоспівтоваристві.

До речі, Європейське енергоспівтовариство має до України безпосереднє відношення - воно об'єднує не тільки країни Європейського Союзу, але й деякі держави, які не входять до ЄС. Україна стала повноправним членом спільноти в 2011 році.

Є ще один вкрай цікавий меседж Енергоспівтовариства. Там вважають, що газ внутрішнього видобутку в Україні може продаватися за цінами нижче тих, що формуються на європейських газових хабах, зокрема, TTF (Нідерланди) та NCG (Німеччина).

Хто "за", хто "проти"

Ідею продажу паливного ресурсу "Укргазвидобування" на біржі підтримав виконуючий обов'язки міністра енергетики України Юрій Бойко - з тієї ж аргументацією, що і у Європейського енергоспівтовариства.

Крім того, у Верховній Раді зареєстрований законопроект №4400 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо розвитку конкуренції на ринку природного газу та особливостей проведення біржових аукціонів з продажу природного газу" (зараз він знаходиться на розгляді профільного парламентського комітету з питань енергетики та житлово- комунальних послуг).

Ініціативу реалізації ресурсу "Нафтогазу" на біржі підтримують експерти, опитані "Апострофом".

"Як ніяк, це - реальне формування ринку", - висловив спільну думку в розмові з виданням експерт енергетичних програм Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп.

Однак, як з'ясувалося, "Нафтогаз" не в захваті від цієї ідеї.

При цьому в компанії говорять, що вже зараз частина її палива реалізується на Українській енергетичній біржі (УЕБ) - торги почалися влітку 2019 року.

Все так, але обсяги цих продажів мізерні в порівнянні з тим ресурсом, який має компанія, зазначає у своєму листі на ім'я прем'єр-міністра Дениса Шмигаля Василь Котко, голова громадської ради Національної комісії, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). У зв'язку з цим він пропонує зобов'язати "Нафтогаз" продавати частину палива на відкритих торгах.

Фото: Getty images

Ще один контраргумент "Нафтогазу" - нібито торгівля на біржі може привести до кризи неплатежів.

"Йдеться про те, що різні біржові механізми можуть допускати надання ресурсу без 100% -ої передоплати, і саме це є офіційно головною претензією, яка висувається "Нафтогазом", - пояснив в коментарі "Апострофу" керівник спеціальних проектів науково-технічного центру "Психея" Генадій Рябцев. - Але у мене є сумніви, що такі випадки можуть бути реалізовані - адже скрізь використовується принцип: "спочатку гроші, потім стільці". Потрібно просто поставити умовою 100% передоплату".

Тому, резюмує експерт, якщо усунути цю проблему, виведення газового ресурсу на біржу буде тільки в плюс. Є, правда, ще один ризик, пов'язаний з корупційною складовою, який, відповідно, також потрібно мінімізувати, додав Рябцев.

Неконкурентна конкуренція

Однак справжня причина незговірливісті "Нафтогазу" може бути викликана іншими причинами.

Донедавна НАК не мав прямого виходу на ринок газу побутових споживачів - "Нафтогаз" продавав паливо газопостачальним компаніям, які його надавали населенню. З серпня 2020 року українці отримали можливість вільно вибирати постачальника, і "Нафтогаз" вирішив значно розширити свою присутність на цьому ринку. Правда, поки частка компанії тут невелика - близько 2,5%.

Однак у НАК є потужний інструмент у вигляді газу власного видобутку і, як наслідок, конкурентної ціни на нього, яку компанія пропонує своїм клієнтам - нинішнім та потенційним.

"Вони ("Нафтогаз") зараз пропонують найнижчу ціну без передоплати", - говорить Андріан Прокіп.

За його словами, інші газопостачальні компанії, які мають в своєму розпорядженні переважно імпортний газ, просто фізично не можуть пропонувати нижчу ціну, ніж НАК: "А для "Нафтогазу" це стає інструментом конкурентної боротьби".

Генадій Рябцев ще більш категоричний: "На внутрішніх ринках це називається грабіжницьким ціноутворенням" (цінова стратегія, при якій штучно занижується ціна на продукцію з метою витіснення конкурента або створення бар'єру для входу на ринок. Вважається однією з форм прояву недобросовісної конкуренції).

За словами експерта Центру Разумкова Максима Білявського, винятковий доступ до ресурсу "Укргазвидобування", яким володіє "Нафтогаз", дає компанії можливість демпінгувати ринок.

"Мета" Нафтогазу "- перерозподіл ринку і збільшення кількості своїх абонентів шляхом недопуску інших учасників ринку до більшої частини ресурсу "Укргазвидобування", - зазначив він у розмові з виданням. - Як тільки "Нафтогазу" вдасться збільшити свою частку в роздрібному ринку продажів, відбудеться подорожчання газу для споживачів".

Фото: Getty images

Більше газу - нижчі ціни

Таким чином, відбувається парадоксальна, на перший погляд, річ: низькі ціни, запропоновані "Нафтогазом" своїм клієнтам, сприяють тому, що вартість палива для більшості населення України буде вищою, ніж могла б.

І продаж ресурсу на біржі цю проблему може усунути.

Тобто, по ідеї, мова про те, про що говорить Європейське енергоспівтовариство - ціни на газ для споживачів в Україні мають знизитися.

Але чи так це?

"Не можна виключати, що в деякі періоди буде її (ціни газу) падіння. Наприклад, як зараз, коли у нас ціна нижча, ніж на європейських ринках, де вона виросла через високий попит, - каже Андріан Прокіп. - Але не думаю , що це буде суттєвим чинником зниження ціни, хоча часткове зниження все ж можливо".

За словами Генадія Рябцева, якщо газ "Укргазвидобування" з'явиться на біржі, всі збутові компанії отримають доступ до більш дешевого ресурсу, "тому що, безумовно, український газ в будь-якому випадку буде дешевше хоча б на величину (витрат) транспортування та інших складових, крім собівартості".

Максим Білявський згоден. За його словами, виведення українського газу на біржу здешевить вартість ресурсу для споживачів, і ця ідея, насправді, обговорюється в Україні з 2017 року.

"Всі учасники ринку зможуть робити мікс газу власного видобутку і дорогого імпортованого палива з Європи", - пояснив він.

Європа - не указ

Існують і інші наслідки вищезазначеної ініціативи, які, можливо, безпосередньо не зачіпають інтереси споживачів, але, в кінці-кінців, виявляться для них позитивними.

За словами Максима Білявського, орієнтацію на зовнішні ринки при формуванні ціни газу в Україні вдасться подолати за рахунок реалізації вітчизняного палива на вільному ринку. Він упевнений, що збільшення обсягів торгів на УЕБ автоматично сформує для України власний біржовий індекс: "Це також дасть грунт для зростання іноземних інвестицій".

У Генадія Рябцева схожа позиція.

"Ми отримаємо якийсь ліквідний майданчик, який дозволить взагалі відв'язатися від Баумгартенів (Баумгартен - центрально-європейський газовий хаб в Австрії, є міжнародним майданчиком для торгівлі газом -" Апостроф "), TTF та інших" Амстердамів+ "(чинна на сьогодні в Україні формула формування ціни на газ для населення "Амстердам +", що враховує вартість палива на нідерландському хабі TTF плюс витрати на його доставку - "Апостроф") для формування ціни всередині країни. Завжди добре, коли з'являється внутрішній індикатор, від якого можна відштовхуватися, не прив'язуючись до спотових, безумовно, спекулятивних цін на тому ж TTF. Плюс, це буде торгівля в гривні, тому піде девальваційна складова, оскільки, чим більше товарів продається за гривню, тим стійкіше ринок національної валюти", - розповів експерт.

Читайте також

Знахідка для ворога: для чого «енергоексперт» Куртєв злив в мережу дані про захист підстанцій

Експерт з енергетики Віктор Куртєв поставив під удар енергооб'єкти України, опублікувавши у мережі креслення їх захисту