RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Збройні маніпуляції: чому Україна потрапила в Топ-10 найбільших експортерів озброєння

Експерти не погоджуються з позицією України в рейтингу SIPRI

Експерти не погоджуються з позицією України в рейтингу SIPRI Експерти піддали сумніву доповідь Стокгольмського інституту дослідження проблем світу, згідно з яким Україна входить в десятку найбільших експортерів зброї (на фото - танк "Оплот" на харківському заводі імені Малишева) Фото: УНІАН

Стокгольмський інститут дослідження проблем миру (SIPRI) опублікував чергову доповідь про ситуацію на світовому ринку озброєнь, що охоплює період з 2011 по 2015 роки. Згідно з доповіддю, Україна займає 9-е місце в списку найбільших експортерів зброї. При цьому частка України в глобальному експорті зброї за цей період склала 2,6%. Настільки оптимістичні дані викликали обґрунтовані сумніви у експертів, які вважають оцінки SIPRI маніпулятивними.

Чергова доповідь Стокгольмського інституту дослідження проблем миру (Stockholm International Peace Research Institute — SIPRI) про ситуацію на світовому ринку озброєнь була опублікована на початку поточного тижня. Вона охоплює період з 2011 по 2015 роки. Згідно з доповіддю, Україна опинилася на 9-му місці в списку світових експортерів озброєнь, охопивши своїм експортом 2,6% світового ринку озброєнь. Лідерами списку є США, Росія і Китай (33%, 25% і 5,6% ринку, відповідно), а замикають ТОП-10 Нідерланди, з їх 2% глобального обігу зброї. Зазначимо, що рейтинг SIPRI, що стосується військових конфліктів і світової торгівлі зброєю, публікується з 1969 року. Зазвичай він представляє собою щорічне видання та користується великою популярністю серед журналістів та експертів, які цікавляться військовою тематикою. Зазначимо, що у звіті SIPRI за 2009-2014 роки Україна також посіла 9-е місце.

Настільки висока позиція України в світовому рейтингу експортерів зброї викликала сумніви у експертів. Так, директор аналітичної групи "Да Вінчі АГ" Анатолій Баронін вважає, що рейтинг нашої країни в доповіді Стокгольмського інституту дослідження проблем світу має ситуативний характер. "Я так розумію, що мова йде про виконання контракту з "Оплотів" (основний український бойовий танк - БМ "Оплот"), який ми повинні були виконати, якщо не помиляюся, ще в 2015 році. Досить дивно вибрано період з 2011 по 2015 рік, оскільки раніше для таких висновків бралися річні дані", - підкреслив Баронін.

Такої ж думки дотримується і директор Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Валентин Бадрак. За його словами, шведські фахівці, очевидно, використовували дані за контрактами, які укладені Україною у 2009 - 2010 роках. "Це і модернізація літаків для Індії, це і поставки в Китай "Зубрів" (малі десантні кораблі на повітряній подушці, - "Апостроф"), це і постачання бронетранспортерів до Іраку, і постачання (танків "Оплот") в Таїланд. Якщо враховувати ці моменти, то, можливо, Україна і наближається до десятки, але експорт зброї впав, тому я абсолютно впевнений, що наша країна знаходиться у другій десятці", - пояснив Валентин Бадрак, зазначивши, наприклад, що в рейтингу традиційно не враховуються дані ізраїльських компаній.

За словами Анатолія Бароніна, до початку війни в 2014 році наша країна займала досить високі позиції в якості експортера за рахунок того, що "сплавляла" за кордон продукцію, яка знаходилася на складах і дісталася в спадок від СРСР". "Але говорити про те, що це був якийсь конкурентоспроможний експорт, я б не став", - заявив експерт. За його словами, розпродавалося в основному застаріле озброєння, яке було на складах. При цьому за 23 роки незалежності, до війни на Донбасі, в силові структури було поставлено дуже мало військової техніки власного виробництва.

Цю думку підтверджує і колишній співробітник центрального апарату однієї з правоохоронних служб України полковник Олександр Васильченко. За його словами, протягом останніх 27 років до підрозділів, в яких він проходив службу, жодного разу не надходило озброєння власного виробництва. "Техніка взагалі (медичні автомобілі, реанімобілі) на 80% надходила по лінії реалізації міжнародних проектів і програм, бенефіціаром яких було наше відомство", - зазначив експерт.

На думку Валентина Бадрака, під час складання рейтингів SIPRI оперує не реальними, а стандартними оцінками вартості того чи іншого військового обладнання. Крім того, Стокгольмський інститут маніпулює даними. "Навіщо потрібні такі маніпуляції? Вони потрібні для того, щоб Україна не розраховувала на військово-технічну допомогу. Адже ситуація, при якій країна, яка входить в десятку лідерів з продажу озброєння, раптом просить підтримку, виглядає досить дивно", - пояснив Бадрак.