RU  UA  EN

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Досьє

Зеленський Володимир Олександрович

Шостий Президент України

Шостий Президент України Президент України Володимир Зеленський Фото: Офис президента

Володимир Зеленський народився 25 січня 1978 року, у м. Кривий Ріг Дніпропетровської області. Після народження Володимира сім'я Зеленських 4 роки прожила у Монголії, де батько перебував у відрядженні. Там Володимир закінчив 1 клас, а продовжив навчання вже в Україні, у криворізькій школі №95, яку закінчив 1995 року.

З 1995 по 2000 роки Зеленський здобував освіту у Криворізькому економічному інституті Київського національного економічного університету (КЕІ КНЕУ) за спеціальністю "Правознавство". Зрештою, за спеціальністю жодного дня не працював.

Доходи

Відповідно до декларації Володимира Зеленського за 2023 рік, доходи його та членів його сім'ї становили 12 млн 423 тис.8 грн, у тому числі дохід від продажу ОВДП - 7 млн 455 тис. 972 грн.

Доходи сім'ї президента у 2023 році переважно складалися із заробітної плати, відсотків банку та доходу від надання нерухомості в оренду. Загалом ця сума становила 4 млн 967 тис. 036 грн.

У власності Зеленського квартира у Києві площею 131,9 м.кв., машиномісце - 20,9 м.кв., машиномісце-гараж - 20,7 м.кв., 25% квартири у Києві у поєднанні з братами Шефірами площею 254, 5 м.кв., 50% квартири у співвладі із Сергієм Шефіром площею 198,6 м.кв.

У дружини Олени Зеленської є квартира в Криму (Лівадії) – 129,8 м.кв. та машиномісце - 16,1 кв.м. там же, 33% нежитлове приміщення у співвладі з Оленою та Ларисою Шефір площею 337,8 м.кв., квартира у Києві площею 284 м.кв.

У подружжя кілька дорогих годин - Breguet, Rolex, Tag Heuer, Piaget, Bovet.

Родина Зеленських володіє автомобілями – LAND ROVER 2016 року випуску та MERCEDES-BENZ S 500 4 MATIC 2014 року випуску.

Зарплата Володимира Зеленського за основним місцем роботи за 2023 рік становила 336 тисяч гривень.

Акторська кар'єра

Під час навчання у криворізькій школі №95 Володимир почав грати у КВК. Це захоплення залишилося і після вступу до ВНЗ. Там Зеленський розпочав свою сценічну діяльність у команді КВК "Запоріжжя - Кривий Ріг - Транзит" як запрошений актор танцювальних номерів.

Володимир Зеленський у студентські роки

Після закінчення ВНЗ Володимир продовжив свою діяльність як учасник команди КВК.

1997 року він організував власну команду під назвою "95-й Квартал", яка стала брати участь у російській лізі КВК. Згодом команда виборола призові місця на російському фестивалі "Голосящий КіВіН" і дійшла до півфіналу російської Вищої Ліги КВК у 2002 році.

З 2005 року Зеленський із командою "95-й Квартал" з'являються у шоу на центральних телеканалах України. Спочатку шоу, яке позиціонувалося як політична та соціальна сатира, виходило на телеканалі "Інтер", але з 2012 року перебазувалося на канал "1+1" Ігоря Коломойського.

Володимир Зеленський у КВК

Згодом Володимир Зеленський став одним із авторів, власників, провідних та акторів численних телешоу, фільмів, концертів. Зокрема, його фільмографія як продюсер включає такі проекти, як телесеріал "Свати", кінофільми "Кохання у великому місті-3" і "8 перших побачень". Як актор Зеленський знімався у фільмах "Службовий роман. Наш час", "Ржевський проти Наполеона" та "Слуга Народу".

Політична кар'єра

Довгий час Зеленський цурався політики, хоча під час Помаранчевої революції у 2005 році негласно підтримував Віктора Януковича.

Відомо, що з "95-м кварталом" він регулярно брав участь у корпоративних заходах чинної влади.

Під час Революції Гідності 2013-2014 років Зеленський політичних поглядів не афішував. Активну підтримку учасникам Євромайдану він не надавав, але пізніше допомога фронту від його компанії надходила.

Після виходу 2015 року багатосерійного телефільму "Слуга Народу", в якому Володимир зіграв президента країни, пішли чутки про те, що він йде у політику.

У 2016 році Зеленський реєструє політичну партію "Слуга Народу" та розпочинає активну промо-кампанію своєї політичної сили.

У новорічну ніч 31 грудня 2018 року Зеленський заявив, що піде у Президенти України.

21 січня 2019 року партія "Слуга народу" висунула Володимира Зеленського кандидатом у президенти України.

31 березня відбувся перший тур президентських виборів, у якому найбільше голосів (30,24 %) набрав Володимир Зеленський — майже вдвічі більше, ніж чинний президент Петро Порошенко.

У другому турі виборів Зеленський набрав, згідно з остаточними результатами ЦВК України, 73,22% голосів.

Зеленський після перемоги на виборах президента

Інавгурація Володимира Зеленського відбулася 20 травня 2019 року.

21 травня 2019 року президент Зеленський розпустив діючу Верховну Раду України та призначив позачергові парламентські вибори. Як заявив Зеленський на зустрічі з керівниками парламентських фракцій, "головним аргументом для розпуску Верховної Ради є дуже низька довіра громадян України до цієї організації – 4%".

На час президентства Зеленського припала пандемія коронавірусу та повномасштабне вторгнення Росії.

Цікаво, що Володимир Зеленський після вступу на посаду Президента України обіцяв закінчити війну на Донбасі за рік, тобто до кінця 2020 р.

В інавгураційній промові Зеленський заявив: "Мене часто запитували: а на що ви готові заради припинення вогню? Дивне питання. А на що готові ви заради життя близьких вам людей? все. І я точно не боюся приймати складні рішення, я готовий втрачати свою популярність, свої рейтинги, і якщо буде потрібно – я без вагань готовий втратити свою посаду, щоб тільки настав мир".

Президент Володимир Зеленський із військовими на Донбасі

У жовтні 2020 року в інтерв'ю ВВС Зеленський сказав, що готовий піти з посади, якщо не зможе закінчити війну на Донбасі: "Якщо я не зможу закінчити війну, то потрібно, щоб прийшла інша людина, яка здатна закінчити цю трагічну історію між нашими країнами" .

Однак війну на Донбасі йому закінчити не вдалося і з посади президента Зеленський теж не пішов.

Більше того, 24 лютого 2022 року розпочалося повномасштабне вторгнення Росії до України.

Сім'я

Батько – Зеленський Олександр Семенович, доктор технічних наук, викладач у КЕІ КНЕУ.

Мати – Зеленська Римма Володимирівна, має інженерну освіту, 40 років працювала за спеціальністю, наразі – пенсіонерка.

Володимир Зеленський із батьками

Дружина – Зеленська Олена Володимирівна (уроджена Кияшко), у шлюбі з 2003 р.

У сім'ї Зеленських двоє дітей: дочка Олександра (2005 р.н.) та син Кирило (2013 р.н.).

Скандали

Навесні 2014 року, коли на Донбасі озброєні сепаратисти та російські найманці вже захоплювали міста, Зеленський із "95-м Кварталом" їде до гастрольного туру регіоном. Так, 17 квітня "кварталівці" веселили публіку в концертному центрі "Стирол" м. Горлівки, потім насолоджувалися вечерею в кращому закладі міста, яке вже три дні захоплено терористами.

У грудні 2014 року згоріло авто Володимира Зеленського. Паліїв не знайшли. Коли цього ж року Зеленському приходять повістки з військкомату, він ігнорує їх без жодних пояснень.

Черговий скандал вибухнув у 2016 році, коли під час виступу в латвійській Юрмалі Зеленський порівняв Україну з "акторкою німецького фільму для дорослих", яка "готова прийняти будь-яку кількість з будь-якого боку".

2017 року в Україні заборонили трансляцію серіалу "Свати". Причиною цього стала участь у серіалі російського актора Федора Добронравова, який у 2014 році підтримав анексію Криму Росією та незаконно перетинав український кордон, відвідуючи окупований півострів. Зеленський виступив на захист серіалу і порадив правоохоронцям спочатку "перемагати кумівство, а потім боротися зі "Сватами".

Новий скандал виник навколо бізнесу Зеленського у Росії. У січні 2019 року журналісти виявили три російські компанії, які займаються виробництвом кіно, відео та телевізійних програм - "Вайсберг Пікчерс", "Платінумфільм" та "Грін Філмс". Засновником усіх трьох є кіпрська компанія Green Family Ltd, яка одночасно є співзасновником ТОВ "Квартал 95" в Україні, а її кінцевими бенефіціарами вказані Володимир Зеленський, його бізнес-партнери Андрій Яковлєв, Борис та Сергій Шефіри. Спершу Володимир Зеленський усе спростовував, а потім заявив, що він залишив склад акціонерів кіпрської компанії Green Family LTD. Однак це сталося лише у 2019 році, тобто до цього майбутній президент п'ять років спокійно заробляв гроші у країні, яка воює з Україною.

Олена та Володимир Зеленські

Після обрання Зеленського президентом України кількість скандалів не зменшилась. Ще під час виборчих перегонів Зеленський різко критикує Порошенка за залучення до влади кумів, сватів, бізнес-партнерів. Він обіцяє іншу кадрову політику, масове залучення "нових осіб". Однак після обрання президентом Зеленський призначає на вищі посади в державі майже два десятки своїх друзів та колег з шоу-бізнесу та "95-го Кварталу" (Сергій Шефір, Андрій Єрмак, Іван Баканов, Ігор Костюк, Сергій Трофімов, Ірина Побєдоносцева, Роман Грищук , Максим Ткаченко, Ольга Руденко, Олександр Кабанов, Сергій Сивохо, Руслан Стефанчук, Тетяна Руденко та інші). А "новими особами" президент, мабуть, вважав діячів часів Кучми-Януковича - Вітольда Фокіна, Олега Татарова, Святослава Піскуна та інших, які теж отримали призначення на важливі пости.

Найгучнішим за перший рік президентства виявився "телефонний скандал із Трампом", який висвітлили медіа всього світу, викликав гучний міжнародний резонанс і ледь не призвів до імпічменту президента США. Дональд Трамп у телефонній розмові із Зеленським сказав про необхідність продовжити в Україні розслідування проти свого конкурента, демократа Джо Байдена, на що Зеленський погодився. В Україні оприлюднення тексту розмови лідерів двох країн команда президента намагалася всіляко заблокувати.

У серпні 2020 р. спалахнув скандал у справі "вагнерівців" - нібито через витік інформації з Офісу президента було зірвано операцію СБУ із затримання найманців ПВК "Вагнер", які воювали на Донбасі.

Цитати

З виступу Зеленського в команді КВК " Збірна 21 століття":

"Я зараз звертаюся до людини, від якої залежить моя – та що там моя! – доля всієї України, – Володимире Володимировичу, заберіть мене, ну хоч за борги, я вас дуже прошу".

З інтерв'ю з Дмитром Гордоном:

"Якщо мене оберуть президентом, спочатку обливатимуть брудом, потім - поважатимуть, а потім - плакатимуть, коли піду".

З інавгураційного виступу:

"Я не політик. Я всього лише проста людина, яка прийшла зламати цю систему".

"І я дуже хочу, щоб у ваших кабінетах не було моїх зображень. Тому що президент – не ікона, не ідол, президент – це не портрет. Повісьте туди фотографії своїх дітей і перед кожним рішенням дивіться їм у вічі".

З розмови з військовими:

"Я президент цієї країни. Мені сорок другий рік. Я ж не лох якийсь".

Про війну та росіян:

"Немає таких слів у нормальній людській мові, які можуть охарактеризувати, до якого стану деградувала російська держава. Цей же подвійний злочин – знищувати саме педагогічні інститути, щоб і навчального закладу не було, і нових педагогів не могли навчити. що їм це щось дасть".

"Вся ця війна, яку ви ведете, ви - Росія, вона не з НАТО, як брешуть ваші пропагандисти, вона не за щось там історичне, вона за те, щоб одна людина до кінця свого життя залишалася при владі. А що залишиться" від усіх вас, громадяни Росії – його не хвилює”.

"Україна ніколи не пробачить. І ви самі не вибачите йому (Путіну) все це – що він зруйнує і всіх, кого він уб'є".

"Не ми розпочали цю війну, але нам її закінчувати".

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Досьє

Читайте також

Сибіга Андрій Іванович

Андрія Сибігу призначено главою МЗС України

Вірастюк Василь Ярославович

Василь Вірастюк - стронгмен та нардеп від "Слуги народу"

Ястремська Даяна Олександрівна

Даяна Ястремська – українська тенісистка

Новини партнерів