RU  UA  EN

Пʼятниця, 20 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Досьє

Пишний Андрій Григорович

Голова Національного Банку України

Голова Національного Банку України Андрій Пишний Фото: Facebook

Андрій Пишний народився 26 жовтня 1974 року у селі Доброводи Збаразького району Тернопільської області.

Вищу освіту Андрій здобув у Чернівецькому державному університеті. 1996 року він отримав диплом цього вишу за спеціальністю "правознавство".

2005 року Пишний закінчив Українську академію банківської справи Нацбанку України. Він має ступінь кандидата юридичних наук.

Андрій Пишний у Facebook.

Доходи

Згідно з декларацією про доходи за 2023 рік, подружжя Пишних у спільній власності має дві квартири у Києві площею 249 та 164 квадрати. Також вони володіють чотирма земельними ділянками та недобудованим житловим будинком на ділянці площею 893 квадратні метри. У декларації глава Нацбанку вказав дорогі годинники, коштовності та картини вітчизняних художників.

Заробітна плата Андрія Пишного у 2023 році за основним місцем роботи становила 7 547 388 грн.

Основний дохід дружина глави Нацбанку Людмила отримала як погашення ОВДП. Мінфін виплатив їй 7,3 мільйонів гривень. Продаж майна приніс Людмилі Пишній ще 2,8 мільйона гривень. Від підприємницької діяльності Пишна заробила ще 1,5 мільйона гривень.

Також дружина голови НБУ має корпоративні права в кількох компаніях. У 2023 році Андрій Пишний також дав своїй дружині у борг понад 10 мільйонів гривень.

Людмила Пишна пересувається автомобілем MERCEDES-BENZ S500. А голова Нацбанку їздить на TOYOTA Land Cruiser 3.3 Twin Turbo 10 та дає цей автомобіль у безкоштовне користування дружині.

Кар'єра

Одразу після закінчення університету у 1996 році Пишний почав працювати викладачем-стажером, а потім асистентом кафедри конституційного, адміністративного та фінансового права у рідному виші.

2000-го року перейшов на роботу у ВАТ "Ощадбанк", де й зробив кар'єру банкіра. Спершу він став начальником юридичного управління.

Потім, з 2001 до 2003 р.р. - пишний директор департаменту правового забезпечення ВАТ "Ощадбанк".

З 2003 по 2007 р. він уже перший заступник голови правління ВАТ "Ощадбанк".

Причому, з грудня 2004 по травень 2005 року. Пишним був в.о. голови "Ощадбанку".

З березня по травень 2007 року. – перший заступник голови правління ВАТ "Укрексімбанк".

У 2014 році "Ощадбанк" реорганізовано та з 19 березня 2014 року по травень 2020 року Пишний обіймає посаду голови правління "Державного ощадного банку України" ("Ощадбанк").

7 жовтня 2022 року Верховна Рада призначила Андрія Пишного Головою Національного банку України. За його кандидатуру проголосували 290 народних депутатів.

Андрій Пишний. Фото: facebook

Політична діяльність

Невеликий період у кар'єрі Андрія Пишного займала політика. Так, 2007 року він став заступником секретаря Ради нацбезпеки та оборони України. 2009-го року його з цієї посади звільнив президент Віктор Ющенко.

Андрій Пишний був членом партії "Фронт змін", яку у 2010 році заснував його кум Арсеній Яценюк.

На парламентські вибори у 2012 році партія Яценюка йшла у блоці з "Батьківщиною" Юлії Тимошенко. Пишний обійняв посаду заступника голови штабу "Батьківщини", а незабаром і сам очолив групу Яценюка у фракції. Після об'єднання партій Яценюка та Тимошенко у 2013 році також залишався у керівному складі опозиційної фракції.

2012 року Андрій Пишний був обраний депутатом Верховної Ради України VII скликання від ВО "Батьківщина".

Скандали

У 2014 році Пишний став головою "Ощадбанку". Цікаво, що за його керівництва банківські відділення працювали на території ЛДНР до грудня того ж року. Це викликало протести з боку громадських організацій та громадських активістів.

Як заявив Пишний, у 2017 році суми проблемних кредитів у його банку не перевищували 30% із усіх виданих. Навіть якщо повірити цій цифрі (а багато експертів вважають, що реальний показник вищий), вона в рази перевищує світову норму.

Справами Пишного зацікавилися співробітники НАБУ, які в процесі перевірки з'ясували, що з 2014 по 2017 рік підприємством було куплено велику кількість комп'ютерного обладнання та ПЗ на суму 550 мільйонів гривень. Ціни на продукцію перевищували середньоринкові приблизно на 25-30%.

Виручені під час такої афери кошти (а це понад 20 мільйонів) пішли на офшорні рахунки посадових осіб банку.

Згідно з розслідуваннями українських ЗМІ за керівництва Пишного НБУ платить десятки мільйонів гривень компаніям, яких підозрюють у хабарництві, порушенні правил проведення тендерів та великих відкатах банкам.

Цікава інформація

2009 року (у віці 34 років) Андрій Пишний частково втратив слух. Це призвело до того, що він став ініціатором соціальних проектів. Зокрема, з його ініціативи створено громадське об'єднання "Відчуй", що допомагає адаптації людей, які слабо чули.

Сім'я

Батько – Григорій Андрійович (1947 р.н.) – заступник гендиректора турагентства "Черемош". Мати – Світлана Андріївна (1949 р.н.) працювала у міліції. Померла 1996 року.

Дружина - Людмила Георгіївна Пишна (1973 р.н.) - викладач університету та бізнес-вумен. У родині Пишних дві дочки: Світлана (1998 р.н.) та Дарина (2003 р.н.).

Цитати

Про втрату слуху:

"Втратити слух - це, як опинитися за суцільною прозорою скляною стіною, яка оточує тебе, - вона скрізь і завжди, ти наштовхуєшся на неї щомиті. Саме ця прозора, глуха стіна захищає тебе від решти світу".

"Чи не найскладнішим для мене була втрата музики. Вона зникла з мого життя, забрав із собою дуже багато. Присутність музики ми не помічаємо, вона скрізь, це як дихати. Створює для вас певний емоційний фон, заповнює порожнечу, і з нею ви зовсім по-іншому себе почуваєте.

"Я по шрамах вигрібав із цієї травми".

Про гроші:

"Гроші – не просто платіжний засіб чи міра вартості. Це символи держави, які кожен із нас щодня тримає в руках. Тому, віддаючи належне непохитності нашого народу, змальовуючи цей переломний момент у народженні української нації, який ми сьогодні проживаємо, ми додаємо на всі банкноти наше гасло, яке звучить по всьому світу".

Читайте також

Вірастюк Василь Ярославович

Василь Вірастюк - стронгмен та нардеп від "Слуги народу"

Ястремська Даяна Олександрівна

Даяна Ястремська – українська тенісистка

Андрухович Юрій Ігоревич

Юрій Андрухович один із засновників постмодерної течії в українській літературі

Новини партнерів