RU  UA

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Мільйони для Росії: чому влада не сказала українцям про виплати по "боргу Януковича"

Мало хто вірить в успіх України у справі про 3 мільярди Януковича

Мало хто вірить в успіх України у справі про 3 мільярди Януковича Україна компенсувала Росії судові витрати у справі про "борг Януковича" Фото: УНІАН

Півтора року Росія судиться з Україною в британських судах, вимагаючи повернути так званий "борг Януковича" – 3 млрд доларів, які у 2013 році отримав від Кремля уряд Миколи Азарова. Рішення не віддавати Росії кредит, який Київ відмовляється визнавати офіційним, навіть було закріплено урядовим мораторієм. Проте зовсім нещодавно стало відомо, що в межах справи про "борг Януковича" Україні довелося компенсувати РФ понад 40 млн грн судових витрат. Втім, українські офіційні особи цю інформацію обійшли увагою. Чому ж Україні доводиться платити ще до остаточного вердикту і чим можуть закінчитися судові тяжби, розбирався "Апостроф".

Не помітили

Інформація про те, що Україна компенсувала довіреній компанії РФ 1,16 млн британських фунтів стерлінгів (більше 40 млн грн), з'явилася на сайті російського міністерства фінансів 21 вересня. Зазначається, що таким чином Україна виконала постанову Високого суду Лондона про компенсацію частини судових витрат.

"Мінфін Росії інформує, що компанія The Law Debenture Corporation PLC, що представляє в якості довірителя (трасті) інтереси Російської Федерації як єдиного власника облігацій України номіналом 3 млрд дол. США, підтвердила надходження від України платежу в сумі 1,16 млн фунтів стерлінгів", - повідомили в російському Мінфіні.

Українська сторона ніяк не відреагувала на цю інформацію. "Апостроф" звернувся за коментарем до міністра фінансів Олександра Данилюка (який свого часу заявляв, що Кабмін не буде віддавати цей "політичний кредит"), але у того послалися на щільний графік і не змогли дати відповіді.

Здається, повідомлення про компенсацію судових витрат взагалі пройшло повз українських політиків.

"Якби я знала (про виплату судових витрат, – "Апостроф"), я б давно поцікавилася, що це за витрати, з чим вони пов'язані, чому ми про них не говоримо і, зрештою, чи були заплановані ці витрати", - сказала "Апострофу" голова комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики, нардеп від БПП Ніна Южаніна.

Члени бюджетного комітету парламенту Богдан Дубневич (БПП) та Іван Крулько ("Батьківщина") також вперше від "Апострофа" почули про виконання цього рішення Високого суду Лондона.

"Зради" немає?

У той же час в експертному співтоваристві вважають закономірною виплату компенсації – у березні 2017 року Високий суд Лондона зобов'язав Україну погасити єврооблігації на 3 млрд доларів. Хоча пізніше це рішення було припинено аж до розгляду апеляції української сторони.

"Те, що Україна виплатила судові витрати Росії – це нормальна процедура. Формально у першій інстанції ми програли. Тому і змушені були заплатити", - коментує "Апострофу" фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса. На його думку, відкрито заявляти про такі витрати в української влади не було причин, адже і сума по суті не така вже велика.

Народні депутати не знали про виконання цього рішення Високого суду Лондона Фото: EPA/UPG

Юрист Діна Дрижакова вважає, що головною причиною приховування факту виплат російській стороні може бути політична напруженість в країні.

"На цей момент періоду АТО інформація про програш України – не найкраща для електорату країни", - сказала експерт у коментарі "Апострофу".

З нею частково згоден політолог Андрій Золотарьов. На його думку, оприлюднення подібних невдач не вписується в політику нинішньої влади.

"Влада стільки говорила про те, що повертати борг не буде, що він – корупційний, а тут довелося заплатити судові витрати. Звичайно, це негативна тема, не хочеться її піднімати. Але фахівці попереджали, що платити доведеться. І питання тільки – коли", - сказав "Апострофу" експерт.

Що буде з "боргом Януковича"

В успіх України на суді щодо "боргу Януковича" дійсно мало хто вірить. Фінансовий експерт Олексій Кущ вважає, що Україна на шляху до програшу справи.

"Виплата судових витрат і навіть сам факт, що їх зобов'язали виплачувати саме нашу країну – свідчення того, що рішення суду буде, на жаль, не на користь України. Високий суд Лондона хоч і висловив у преамбулі свою моральну підтримку Україні, але чітко позначив свою позицію: розгляд справи буде завершено, виходячи з норм англійського та міжнародного права, спираючись на достовірні факти, а не морально-психологічні установки та емоційний фон", - сказав він у коментарі "Апострофу".

Політолог Андрій Золотарьов зазначає, що рано чи пізно Україні доведеться виплатити борг Росії.

"Заплативши ці витрати, можна вважати, що Україна фактично погодилася з цим рішенням суду. Так, судовий процес ще триватиме. Але зараз вже не вирішується питання, платити чи ні, а як швидко", - поділився експерт.

Сергій Фурса прогнозує, що Україна зможе відтягнути процес виплати боргу на кілька років. Але якщо Київ програє апеляцію – платити доведеться швидше.

"Можна очікувати, що Україні доведеться ще не раз заплатити судові витрати Росії, якщо рішення не буде ухвалено швидко", - прокоментував Фурса.

Робити негативні для України прогнози не поспішає юрист Діна Дрижакова, яка вірить у шанси України виграти апеляцію.

Разом з тим експерти не виключають, що в разі програшу в суді Україна відмовиться віддавати 3 млрд доларів Москві. Тоді держава може втратити певну частку своїх активів за кордоном: суд буде змушений заарештувати їх для погашення боргу.

"Якщо протягом певного часу після рішення суду питання не вирішиться, сторона, яка виграла, може знову подати в суд, накласти арешт на активи країни-боржника і продати з аукціону. Це може бути і будівля посольства України, і державні кораблі на території всього світу тощо", - розповіла юрист. У цій ситуації вилучати і продавати майно будуть відповідні органи Великобританії.

До речі, в Росії не виключають, що розгляд позову проти України може дійти навіть до Верховного суду Великобританії.

"Ми очікуємо, що на початку наступного року буде проведено засідання Апеляційного суду в Лондоні. У разі, якщо судові тяжби продовжаться з Україною, то процес може дійти і до Верховного суду", - розповідав журналістам міністр фінансів Росії Антон Сілуанов.

Читайте також

Дефолт як подарунок Путіну: чи виживе Росія як держава

РФ очікує кризу, яку можна буде порівнювати з економічною катастрофою часів розпаду СРСР

Механізми для залучення грошей не сподобаються українцям, але без цього ми не переможемо - економіст Олег Пендзин

Економіст Олег Пендзин розповідає, де держава може взяти кошти на новий мобресурс 450-500 тисяч осіб

Штучний інтелект проти російських вуглеводнів: за ким майбутнє

Успіх компанії Nvidia вкотре показав, що майбутнє за високими технологіями, а сировинні економіки як Росія залишаються у минулому