RU  UA

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Твердиня" і "Стоп Свавіллю": псевдоактивісти беруть в облогу найбільших забудовників Києва

Фото: УНІАН

В останні 2 тижні, коли країна вийшла з жорсткого карантину, біля офісів і відділів продажів великих забудовників почали з'являтися однакові намети з написом: "Незаконна забудова". Вони були помічені біля ЖК "Урлівська-1" (Київміськбуд), "Unit Home" (KAN), "Варшавський мікрорайон" ("Столиця Груп"), а також біля одного з адміністративних офісів компанії "Інтергал-Буд". Що ж за люди є учасником цих акцій, невже ошукані інвестори? Не дуже схоже. І найголовніше - хто їх організував і фінансує? У ситуації розбирався "Апостроф".

Поруч із виставленими наметами зазвичай нудьгує кілька пенсіонерів, які тримають плакати з логотипом "Твердиня" і "Стоп Свавіллю", а також величезний банер "Нам достатньо Укрбуду". Періодично до них приєднуються кілька накачаних молодиків у спортивних костюмах. Однак, незважаючи на кричущі плакати, самі активісти не можуть пояснити, навіщо їх сюди привели, і, як правило, відбуваються черговими фразами "всі незаконно" і "все написано на плакатах". При розмові стає зрозуміло, що це не ошукані інвестори або місцеві жителі, у яких "вирішили забрати парк". Цікаво, хто ж стоїть за цією спланованою психологічною атакою на київських забудовників?

Хто керує "Твердинею" і "Стоп Свавіллю?".

Організація "Стоп Свавіллю" створена наприкінці 2016 року, зареєстрована у Києві на вул. Стеценка 19/81 в офісі №18. Уповноваженою особою є Сергій Северин - педагог-спортсмен, який, за інформацією журналістів "368.media", раніше шукав роботу водієм за 4000 грн в місяць. Серед засновників "Стоп Свавіллю" значиться Юрій Федоренко, який також є лідером ГО "Твердиня".

На фото зліва направо - Юрій Федоренко, Ігор Мірошниченко, Людмила Гончаренко і Сергій Северин

Однак реальним ідеологом і творцем обох організацій, за даними ЗМІ, є скандально відомий депутат Київради від "Свободи" Ігор Мірошниченко, який перетворив шантаж

будівельних компаній на досить прибутковий бізнес.

Про це прямо говорять не тільки журналісти, а й самі забудовники. У 2018 році власник ZIM Capital Group Олександр Заголюк, відзначають "Українські новини", заявив, що Мірошниченко "вимагав 200 кв. м. комерційних приміщень, що еквівалентно 400 тис. доларів США, за невтручання в діяльність забудовника і спокійну обстановку на будівельному майданчику, але, не отримавши бажаного, почав штучно роздмухувати конфлікт навколо будівництва житлового комплексу, щоб "дотиснути" власника компанії".

Судячи з декларації Мірошниченка, цей бізнес приносить йому непогані доходи. Інакше звідки тоді розкішні машини і власний готель "Нивки Плаза", який, відзначають у Київраді, в незаконний спосіб побудований на землях садового товариства? Виходить, що за іронією долі борець з незаконними будівництвами сам наплював на всі будівельні норми.

Примітно, що Мірошниченко і його ГО вибирають не проблемні будівництва на кшталт об'єктів "Укрбуду" або "Аркади", а великі компанії, у яких справи йдуть добре. Пояснюватися це може тим, що він перетворив свою громадську діяльність на промисел з шантажу забудовників.

Представники "Свободи" стверджують, що Ігор Мірошниченко давно не цікавиться справами партії і її ідеологічними акціями. Набагато сильніше він опікується власним бізнесом. Судячи з його сторінки у Facebook, на будмайданчики і до офісів продажів великих забудовників він ходить майже як на роботу.

"Схема Мірошниченка": бабусі і "тітушки"

"Обробляють" забудовника в кілька етапів. Перш за все, явно проплачені псевдоактивісти, як правило, жінки похилого віку, за допомогою плакатів відлякують покупців, створюючи ілюзію того, що об'єкт є проблемним, конфліктним, будівництво ведеться незаконно і не буде закінчене. Щоб у людей з'явилося відчуття, що купувати квартири у цього забудовника, - ризиковано.

На підготовку "бабусь" ніхто не витрачає ні часу, ні сил. Їхнє завдання просто тримати плакати і створювати "картинку". Пояснити свою позицію вони не можуть. Цим займається координатор, який роздає негативні коментарі про компанії журналістам і відлякує інвесторів.

Джерело: фейсбук "Стоп Свавіллю" і "Твердині", відеозйомки журналістів і киян

На другому етапі підключається депутат Київради Ігор Мірошниченко. Разом з групою типових "тітушек" він регулярно навідується до офісі продажів і проводить "роз'яснювальні бесіди" з представниками компанії і покупцями.

При цьому "тітушки" поводяться вкрай агресивно, а сам Мірошниченко бере на себе роль "доброго поліцейського", лагідно розповідає, що забудовник непоганий, але порушує генплан, паркомісць мало, поверховість занадто велика і т.п. Простіше кажучи, створює відчуття, що "народ проти", але сам депутат готовий йти на поступки і розглядати компромісні рішення.

Таким чином, він може за день відвідати близько 5 офісів продажів різних забудовників. І всюди його зустрічають намети і бабусі, які потрібні для того, щоб при виклику поліції або охоронної фірми можна було все представити як узгоджений мітинг і законний суспільний протест.

Одночасно через посередників Мірошниченко посилає керівництву компанії сигнали, що акції припиняться, якщо забудовник відкупиться. Якщо йому відмовляють, акції тривають.

Забудовник стає перед вибором - або постійно платити шантажистам, або терпіти пенсіонерів з плакатами під своїми офісами продажів.

Але, на жаль, «бабусями» все не закінчується.

Коли Мірошниченко розуміє, що забудовник не йде з ним на контакт, починаються заїзди, умовно кажучи, "бойових" груп - спортивних агресивних хлопців. Вони виламують ворота на будмайданчик, ламають техніку, псують матеріали, погрожуючи, що наступного разу взагалі заблокують роботи.

Наступний етап тиску на забудовника - вони починають ходити під МВС, Міністерство розвитку громад і територій, під ДАБІ тощо з вимогою зупинити, "незаконні забудови". Таким чином намагаються змусити нервувати забудовника і привертають до себе увагу журналістів.

Крім того, розрахунок робиться на те, що чиновники завжди знайдуть, до чого причепитися і доставлять будівельної компанії чимало клопоту, навіть незважаючи на те, що у неї в порядку всі дозвільні документи.

Паралельно люди Мірошниченка нагнітають паніку серед інвесторів в соціальних мережах, на тематичних форумах, залишаючи негативні відгуки про забудовника. Медіапідтримку їм надають такі блогери, як Сергій Медяник і Лідія Гончаренко. У обох досить сумнівна репутація. Медяник "прославився" конфліктом із власником ТРЦ "Dream Town" Гаріком Корогодським, а Гончаренко як глава ГО "Барви Життя" раніше займалася наданням безкоштовних уроків малювання і не мала жодного відношення до протестів проти будівництва.

Що кажуть про зв'язок "активістів" з будівельною мафією і криміналом

Мірошниченка, напевно, вже давно б притягли до відповідальності за вимагання та шантаж, на нього неодноразово писалися заяви до правоохоронних органів. Проте йому вдається вже досить довго і безкарно займатися таким бізнесом, який вимагає значних фінансових вкладень і певного "даху". Не всім дозволено привозити в центр Києва "тітушок" і громити будмайданчики й офіси продажів.

За даними наших джерел, "дахом" Мірошниченка може бути бізнесмен, (як він сам себе зараз називає), а раніше - авторитет Ігор Кучеренко, відомий також на прізвисько "Гонзік". Раніше йому закидали, що він "доїв" Володимирський ринок, а сьогодні, виходить, до сфери його інтересів потрапила вся будівельна галузь Києва.

Зв'язок Кучеренка з організацією "Стоп Свавіллю", зокрема, простежується і через його дружину, відому українську співачку. ЗМІ відзначають, що її PR-директор Інна Гисса одночасно є співзасновницею ГО "Стоп Свавіллю".

Джерела стверджують, що "Гонзік" підкидає грошові "замовлення" і забезпечує "дах" Мірошниченку і "Стоп Свавіллю", а його "спортсмени" супроводжують всі заходи псевдоактивістів і безпосередньо беруть участь у силових акціях.

Також, схоже, що його псевдогромадські організації працюють не тільки проти забудовників, але і на деяких з них. В такому випадку, "Стоп свавілля" і "Твердиня", нібито "борці із забудовою Києва", йдуть проти інших активістів, які, в свою чергу, виступають проти незаконного будівництва. Це яскраво показала історія з Протасовим Яром. У квітні 2019 року ці хлопці виступали на боці забудовника на засіданні комісії Київради з питань містобудування, архітектури та землекористування, присвяченому виділенню 3 га в Протасовому Яру. Тоді київські депутати, які виступили проти, звинуватили "Стоп Свавіллю" в тиску і спробах залякування.

"Бандити будівельної мафії з організації тітушок «Стоп Свавіллю» прийшли залякувати депутатів і мене особисто, намагаючись повернути 90-е на вулиці Києва! Разом з тітушками тут присутній і глава «Стоп Свавіллю» Сергій Северин. Той, хто залякував і здійснював напад на мене в січні», - заявив депутат Київради Володимир Назаренко, який звинувачує «СС» у підпалі свого автомобіля і машини своєї матері в 2019 році, а також нападі на нього з битами і ножами в 2018-му.

Більш того, схоже, що в інтересах "Гонзіка" ці громадські організаціі займаються цькуванням топ-чиновників. Про це говорила Міністр розвитку громад і територій Альона Бабак перед своїм звільненням з трибуни Верховної Ради.

"Правоохоронні органи бачать те, що зараз через підставні організації намагаються звільняти людей в ДАБІ. Підставними я називаю сьогодні «кишенькові» громадські організації типу «Стоп Свавіллю», «Громадська Правда», - сказала Олена Бабак.

Реакція забудовників і влади

Одна з жертв шахраїв - компанія "Інтергал Буд" - вже звернулася до правоохоронних органів із заявою про шантаж.

"(Це) професійні шантажисти, яких знають в обличчя всі гравці будівельного ринку. Вони побували на будівельних майданчиках і в офісах багатьох забудовників. Це кілька громадських організацій – «Стоп свавілля», «Твердиня»... До керівників компанії неодноразово зверталися певні особи , які називають себе представниками активістів, з відвертою пропозицією вирішити питання за великі гроші. Йдеться про сотні тисяч доларів США за кожен об'єкт. Всі ці факти задокументовані, зараз оформляються відповідні заяви до правоохоронних органів. Нас не залякати шантажем і маніпуляціями! Ми не платимо псевдоактивістам і кримінальним авторитетам... Ми звертаємося до правоохоронних органів і міської адміністрації, щоб вони відреагували на проблему шантажу бізнесу псевдоактивістами. Це системне явище, яке підриває роботу всієї будівельної галузі», - сказано, зокрема, в офіційній заяві забудовника.

Але поки правоохоронці не діють, а шантажисти продовжують брати в облогу будівельні компанії.

Чому угруповання Мірошниченко активізувалося після карантину?

Якщо раніше акції "Стоп Свавіллю" і "Твердині" були епізодичними, то після карантину вони набули системного характеру.

Велика кількість будівельних об'єктів, які "взяв у роботу" Мірошниченко зі своїми громадськими організаціями, пояснюється економічною кризою і зростанням безробіття.

По-перше, їм стало простіше і дешевше вербувати людей для своїх акцій. До них приєднується все більше псевдоактивістів, які шукають легкого заробітку. Зокрема, на останніх акціях "Стоп Свавіллю" був помічений лідер "Штабу оборони Києва" Сергій Мельниченко.

По-друге, карантин сильно вдарив по ринку, продажі скоротилися, покупці квартир стали набагато уважніше стежити за новинами про будівництво будинків і загальний стан справ у забудовників.

Всі бояться повторення ситуації з "Укрбудом". Починаються хвилювання з приводу будівництв "Аркади". Будь-яке інформаційне вкидання негативно позначається на репутації будівельної компанії і, відповідно, продажу.

Розрахунок на те, що покупці навіть не будуть вдаватися в подробиці - законно чи ні, вони про всяк випадок відкладуть покупку, і забудовнику буде перекритий кисень. Якщо раніше вони могли на це могли махнути рукою, то зараз у них не буде іншого виходу.

Деяким забудовникам сьогодні простіше заплатити "відступні" псевдоактивістам, щоб вони перестали відлякувати інвесторів. І, схоже, "Гонзік" з Мірошниченком намагаються витягти з цієї ситуації максимальну вигоду.

Читайте також

В Україні обвал цін на продукти: чому люди цього не відчувають

Ціни на продукти харчування в Україні в 2024 році мають здивувати українців - проте багато залежатиме від політичних рішень

Гектари за безцінь: чи збережуть українці землю від іноземних посягань

Допуск на ринок землі в Україні юридичних осіб спричинив велике зростання цін на земельні ділянки, фермери бояться залишитися безземельними

Дефолт як подарунок Путіну: чи виживе Росія як держава

РФ очікує кризу, яку можна буде порівнювати з економічною катастрофою часів розпаду СРСР