RU  UA

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Підвищення пенсій та кінець канікул: що зміниться для українців з 1 червня

Головні соціально-економічні цифри місяця

Головні соціально-економічні цифри місяця Фото: Апостроф

Що буде з тарифами на комунальні послуги? Хто отримає доплату до пенсій? Яких змін очікувати у отриманні соціальних виплат? Які зміни для українців настали 1 червня 20222 року - з'ясовував "Апостроф".

Комунальні тарифи

Ціна на газ

У червні місяці 2022 року ціна на газ залишиться без змін. Як відомо, у травні Кабмін схвалив закон "Про особливості регулювання відносин на ринку природного газу та у сфері теплопостачання протягом дії воєнного стану та подальшого відновлення". Цим документом запроваджується мораторій на підвищення цін на природний газ, теплову енергію, а також супутні послуги.

"Нафтогаз" утримує ціну на блакитне паливо у межах річного тарифного плану "Фіксований" у зв'язку з введенням воєнного стану в країні. Таким чином, тариф за газ становить 7,96 грн/куб. м. із врахуванням ПДВ, без вартості за постачання. Крім того, договори між 2,2 млн домогосподарств України і компанією продовжать автоматично.

Електроенергія

Як і у випадку з тарифами на газ, ще у квітні уряд ухвалив рішення про "заморозку" тарифів на електроенергію у зв'язку з воєнним станом у країні. Таке рішення діятиме ще як мінімум півроку.

Наразі тарифи на електроенергію в Україні виглядають наступним чином:

  • до 250 кВт*год – при оплаті 1,44 гривні за 1 кВт*год;
  • понад 250 кВт*год – при оплаті 1,68 гривні за 1 кВт*год.

Вода

Тарифи на воду для водоканалів та підприємств, що займаються водовідведенням та водопостачанням, встановлюються Національною комісією з регулювання енергетики та комунальних послуг. На даний момент регулятор не повідомляв про зміни тарифів.

Пенсії

У червні 2022 році працюючі пенсіонери разом із підвищеною пенсією отримають доплату до раніше виплачених пенсій за квітень та травень. Розмір збільшення визначається для кожного пенсіонера індивідуально, залежно від тривалості страхового стажу та заробітної плати, з якої обчислюється виплата.

Перерахунок буде здійснено для тих працюючих пенсіонерів, яким пенсію було призначено або вже перераховано два роки тому. Тобто, до 1 квітня 2020 року.

Також міністерка соціальної політики Марина Лазебна повідомила, що в Україні профінансовано 100% субсидій, пенсій, виплат на період воєнного стану. Тобто не варто очікувати на затримки у виплаті пенсій у червні 2022 року.

Виплати

Допомога для добровольців та ТрО

У травні уряд ухвалив зміни до постанови про соцзахист членів сімей загиблих ветеранів війни та членів сімей загиблих захисників України. Завдяки цьому, з червня добровольці Сил територіальної оборони та члени добровольчих формувань територіальних громад, які отримали поранення чи інвалідність внаслідок військової агресії рф проти України, матимуть можливість отримати грошові виплати

Родичі військових, які загинули у війні з російськими окупаційними військами, зможуть отримати одноразову грошову допомогу у розмірі 15 мільйонів гривень. Її розділять рівними частками на всіх одержувачів.

Виплати військовим

У червні Міноборони України планує виплатити українським військовослужбовцям близько 64,5 млрд грн - ця сума майже дорівнює виплатам за весь минулий рік. Виплати зможуть отримати:

  • військовослужбовці Збройних Сил України (у тому числі і ТрО), СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Головного управління розвідки Міністерства оборони, Нацгвардії України, Державної прикордонної служби України, управління держохорони, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації, Державної спеціальної служби транспорту (військові прокурори Офісу Генерального прокурора, рядовий та начальницький склад Державної служби з надзвичайних ситуацій),
  • співробітники Служби судової охорони,
  • начальницький склад управління спеціальних операцій Національного антикорупційного бюро,
  • працівники поліції.

Виплати ВПО

Допомога для внутрішньо переміщених осіб буде виплачуватися усім, хто подав на неї заявку, у розмірі від 2 до 3 тисяч гривень на людину щомісячно. У травні відновили можливість оформляти онлайн цей тип допомоги для людей, які евакуювались із тимчасово окупованих територій України або із зони активних бойових дій.

Кредитні канікули

З 1 червня 2022 року низка банків скасовує кредитні канікули і повертає старі відсотки по кредитках.

Таке рішення ухвалили одні з найбільших банків України – Ощадбанк, ПриватБанк та Monobank.

При цьому у ПриватБанку для стимулювання українців здійснювати платежі вчасно запровадили нове правило: пільгова ставка залишиться, якщо сплачувати хоча б 5% заборгованості.

А в Monobank від 1 червня 2022 року можна буде збільшити кредитний ліміт. Однак, якщо клієнт захоче це зробити, доведеться погодитися на підвищення ставки від 1,6% до 3,1%.

Новини партнерів

Читайте також

В Україні обвал цін на продукти: чому люди цього не відчувають

Ціни на продукти харчування в Україні в 2024 році мають здивувати українців - проте багато залежатиме від політичних рішень

Гектари за безцінь: чи збережуть українці землю від іноземних посягань

Допуск на ринок землі в Україні юридичних осіб спричинив велике зростання цін на земельні ділянки, фермери бояться залишитися безземельними