RU  UA

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Чорна мітка: що буде, якщо Росію визнають спонсором тероризму

Тон у цьому питанні будуть задавати США

Тон у цьому питанні будуть задавати США Фото: Pixabay

Україна закликає країни Заходу та всю світову спільноту визнати росію країною-терористом. Вкотре про це заявив президент Володимир Зеленський – так він відреагував на варварський обстріл Вінниці та інші злочинні діяння російських військових, внаслідок яких загинули десятки мирних громадян, в тому числі діти. Поки що жодна країна не ухвалила відповідного рішення, хоча в американському Сенаті це питання почали розглядати. "Апостроф" з'ясовував, якими будуть наслідки для Росії, якщо її таки визнають терористичною державою.

Україна закликає світову спільноту визнати росію державою-терористом у зв'язку зі злочинами, які вона вчиняє на нашій землі.

"Росію має бути офіційно визнано державою-терористом. Жодна інша держава світу не створює такої терористичної загрози як росія", – заявив президент Володимир Зеленський 14 липня після ракетного обстрілу Вінниці, внаслідок якого загинули 24 особи, десятки отримали поранення, а кілька людей вважаються зниклими безвісти.

Зазначимо, що останнім часом Росія влаштувала в Україні ракетний терор, невибірково обстрілюючи цивільну інфраструктуру в українських містах та вбиваючи мирних жителів. Крім Вінниці, варварські обстріли зазнавали Київ, Харків, Кременчук, Одеса, Миколаїв, Дніпро та інші міста.

Для визнання Росії державою-спонсором тероризму є вагомі підстави. Окрім обстрілів, це і звірства окупантів у Бучі та інших населених пунктах Київської області, це й терор на тимчасово захоплених територіях: у Маріуполі, Сєвєродонецьку, Херсоні, Мелітополі. У майбутньому таких фактів стане ще більше, проте далеко не всі країни готові піти на такий Інша річ – США. Наприкінці червня Комітет з міжнародних відносин американського Сенату ухвалив резолюцію із закликом до Держдепартаменту визнати росію державою – спонсором тероризму . Не факт, що Конгрес США підтримає цю пропозицію, але принаймні ми вже можемо говорити про перший крок на цьому шляху.

Але навіть якщо державою-терористом росію визнають лише США, цього цілком достатньо для того, щоб Росія повною мірою відчула наслідки. Адже саме Сполучені Штати є лідерами в цьому питанні. Наразі США вважають державами-спонсорами тероризму Іран, Північну Корею, Кубу та Сирію. По суті, це - держави-ізгої, з якими цивілізований світ намагається мати якнайменше контактів.

Єдиних правил немає

Якими конкретно для Росії будуть наслідки набуття статусу держави – спонсора тероризму? "Певною мірою це - terra incognita, оскільки щодо кожної такої країни застосовується індивідуальний перелік заходів, - сказав "Апострофу" юрист-міжнародник Олександр Москалюк.

Зокрема щодо Росії вже діють санкції західних країн. Чи вводитимуться проти неї нові санкції, і наскільки серйозними вони виявляться? Як відомо, на підході сьомий пакет санкцій Євросоюзу , і, незважаючи на те, що в ньому не буде ембарго на імпорт російського газу, він є підтвердженням незмінності політики Заходу щодо Росії та розв'язаної нею війни проти України. Тому можна припустити, що якщо РФ все ж таки буде визнана державою-спонсором тероризму, то санкційний тиск на неї посилиться.

Будівля Міжнародного кримінального суду у Гаазі Фото: Wikipedia

Це, до речі, чудово розуміють у кремлі.

"У Росії дуже агресивно реагують на подібні наміри, - сказав виданню економіст і фінансовий аналітик Олексій Кущ. - Через свої телеграм-канали вони навіть запускали інформаційні хвилі про те, що якщо таке визнання відбудеться, то вони завдадуть ударів по центрах ухвалення рішень в Україні, зруйнують усю інфраструктуру нашої країни".

За словами експерта, якщо в кремлі так реагують лише на наміри, то наслідки такого кроку справді можуть бути дуже серйозними: "Адже на інші санкційні пакети вони так не реагували".

Якщо говорити про конкретні заходи, то у разі визнання Росії країною, яка спонсорує тероризм, така міжнародна організація як FATF, яка займається виробленням стандартів у сфері протидії відмиванню злочинних доходів та фінансуванню тероризму, вже не зможе відмовитися від того, щоб внести росію у свій "чорний" список, переконаний Олексій Кущ.

Нагадаємо, Україна офіційно просила FATF внести росію до її "чорного" списку і виключити з організації, однак у червні та відмовилася це зробити.

Які наслідки будуть від цього для Росії? "Закриття всіх кореспондентських рахунків і лімітів за всіма операціями з усіма російськими банками, тобто не тільки підсанкціонними. Практично повне блокування роботи Центрального банку Росії, технологічні обмеження практично на всі товари, - розповідає Кущ. - Можна подивитися на банківську систему Куби, Сирії, КНДР, оцінити здатність цих держав залучати нові технології, торгувати своїми товарами, а також можливості громадян цих країн їздити світом".

Більше, ніж санкції

Варто розуміти, що віднесення тієї чи іншої країни до спонсорів тероризму – це насправді набагато більше, ніж просто санкції.

"Все, що роблять Сполучені Штати Америки, це завжди сигнал для інших країн, - каже Олександр Москалюк. - Поки що вони залишаються світовим лідером, і тому йдеться про формування певного тренду". Зокрема сигнал США можуть вловити країни Центральної та Східної Європи. Насамперед це стосується Польщі, яка стає все більш впливовим гравцем у Євросоюзі, вважає Москалюк. На його думку, Варшава також могла б у цьому питанні вплинути на загальну політику ЄС.

Включення Росії до списку держав-терористів, напевно, вплине і на поведінку багатьох інших країн по всьому світу.

"Деякі азіатські країни, які зараз займають позицію стриманого нейтралітету, можуть, від гріха подалі, згорнути свої операції з росією, щоб за дотичною через непрямі санкції, і їм не влетіло", - каже Олексій Кущ.

Це насправді відбувається вже зараз. Навіть Китай, незважаючи на свою політичну та економічну міць, все частіше утримується від прямої співпраці з росією, хоча вона обіцяє Піднебесній неабияку вигоду, оскільки кремль в умовах санкційного тиску змушений бути дуже зговірливим з багатьох питань.

Але найсерйознішим наслідком для держави – спонсора тероризму є удар по іміджу.

"Коли йдеться про санкційний удар, ми говоримо про те, за якою галуззю конкретно це вдарить, і яка капіталізація тієї чи іншої санкції в грошах. А іміджевий удар - це набагато небезпечніше. Це - своєрідна "чорна мітка", яка прилипає і від її потім дуже важко відмитися", - резюмував Олексій Кущ.

Новини партнерів

Читайте також

В Україні обвал цін на продукти: чому люди цього не відчувають

Ціни на продукти харчування в Україні в 2024 році мають здивувати українців - проте багато залежатиме від політичних рішень

Гектари за безцінь: чи збережуть українці землю від іноземних посягань

Допуск на ринок землі в Україні юридичних осіб спричинив велике зростання цін на земельні ділянки, фермери бояться залишитися безземельними

Дефолт як подарунок Путіну: чи виживе Росія як держава

РФ очікує кризу, яку можна буде порівнювати з економічною катастрофою часів розпаду СРСР