RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Винайти зброю для армії може кожен студент – керівник оборонного кластера Brave1

В Україні будь-який бажаючий може запропонувати військовим свою розробку

В Україні будь-який бажаючий може запропонувати військовим свою розробку Наталія Кушнерська Фото: прес-служба Brave1

Україна отримує від союзників різні види озброєнь, які здебільшого суттєво перевершують аналоги країни-агресора. При цьому наша країна виробляє власні зразки зброї та військової техніки, і вони успішно використовуються у різних військових операціях. Однак через специфіку ринку озброєнь період між появою дослідного зразка та налагодженням масового виробництва може бути надто довгим. Щоб скоротити наявні процедури в цій сфері, а також щоб фронт отримував сучасні та ефективні види озброєнь, уряд створив оборонно-технологічний кластер Brave1. Чим конкретно займається кластер, і які військово-технічні розробки найбільш затребувані нашими бійцями, в інтерв'ю "Апострофу" розповіла керівник Brave1 НАТАЛІЯ КУШНЕРСЬКА.

Оцінять і дадуть грошей

- Україна завжди мала досить потужну військову промисловість. Навіщо знадобилося створювати допоміжну організацію?

- Сьогодні Україні потрібна зброя власного виробництва. Ми не можемо повністю залежати в цьому відношенні від допомоги союзників. І у нас є величезна кількість талановитих інженерів, здатних створювати сучасне озброєння.

Ринок зброї є дуже специфічним. Він завжди був дуже закритим. Незалежним розробникам завжди важко туди потрапити. І це зумовлено не лише конкуренцією з боку потужних виробників, але й складними та тривалими процедурами, які супроводжують експертизу, випробування і прийняття на озброєння нових зразків військової техніки. Тому шлях від дослідного зразка до виробу, поставленого на озброєння і готового до серійного виробництва, традиційно займає декілька років. Такий порядок не є особливістю України - в усьому світі впровадження нових зразків зброї є тривалим і складним процесом.

Але сьогодні ми не маємо часу проходити всі процедури за правилами мирного часу. ЗСУ потребують нових зразків зброї якнайшвидше. Також важливо задіяти творчий потенціал незалежних розробників, підключити до виробництва зброї нові приватні компанії, які здатні налагодити масове виробництво.

Щоб виконати ці задачі, Міністерством цифрової трансформації, Міністерством оборони, Генеральним штабом Збройних сил України, Радою національної безпеки та оборони, Міністерством з питань стратегічних галузей промисловості та Міністерством економіки було створено кластер для розвитку військових технологій Brave1.

- Як він працює?

- Ми ставили перед собою задачу створити одну велику екосистему, яка включала би в себе всіх учасників ринку. Кластер об’єднує основні державні інституції, відповідальні за розробку й постачання нових видів озброєння, щоб максимально скоротити шлях від розробки до виробництва. Тут же представлені підприємства, зайняті розробкою, випробуванням та виробництвом інноваційних рішень для сил безпеки та оборони. Завдяки цьому всі формальності й бізнес-процеси максимально спрощуються та прискорюються.

- Припустимо, є група винахідників, яка готова запропонувати новий зразок озброєння. Як вона може представити свою роботу та на яку конкретно допомогу може розраховувати?

- Існує інтернет-платформа Brave1. Кожен, хто має проєкт або готовий виріб, корисний для ЗСУ, може зареєструватися та надати необхідні матеріали. Всі вони негайно потрапляють на розгляд експертів Генштабу. З нами працюють понад 500 військових фахівців всіх спеціальностей. Вони протягом двох тижнів вивчають пропозицію, оцінюють її з точки зору її корисності для армії й дають свій висновок.

З проєктами, які отримують високу або середню оцінку, ми працюємо далі. Якщо розробники потребують фінансової підтримки для завершення робіт та створення дослідного зразка, вони можуть отримати грант на 5 чи 25 тисяч доларів. Для великих підприємств це невеликі гроші, а от для команд початківців, волонтерських ініціатив це досить відчутна підтримка.

Коли дослідний зразок готовий, ми сприяємо тому, щоб він швидко потрапив на випробування на полігони й отримав належну оцінку з боку військових.

Якщо ця оцінка також виявиться позитивною, представники міністерств, представлені на Brave1, допомагають оперативно пройти всі належні документальні процедури, необхідні для допуску до експлуатації.

Завдяки такій злагодженій роботі шлях від ідеї до прийняття на озброєння нових видів військової техніки скорочується до кількох місяців.

Запрошуються всі

- Скільки часу працює Brave1?

- Трохи більше чотирьох місяців. Кластер заснований 26 квітня.

- І яких практичних успіхів вдалося досягти за цей час?

- З моменту заснування на платформі було представлено вже понад 530 розробок. З них понад 250 вже пройшли експертизу. І понад 210 отримали середню або високу оцінку, що означає, що такі вироби визнані корисними для армії. Погоджено гранти на 1 мільйон 125 тисяч доларів. При цьому 45 грантів на суму понад 785 тисяч доларів вже видано. За рештою грантів триває оформлення документів і вже незабаром розробники отримають гроші.

Варто зазначити, що ці цифри є дуже динамічними. Майже щодня ми отримуємо нові заявки та результати експертиз. Тож кількість перспективних зразків озброєнь стрімко зростає.

- Хто представляє свої розробки на платформі? Це професійні конструкторські бюро чи умільці з гаражів?

- Ми не створювали жодних обмежень для учасників. Тож до нас може звернутися буквально хто завгодно. Єдина умова - громадянство України, оскільки кластер створений для розвитку саме вітчизняних оборонних технологій.

Тому до нас зі своїми ідеями звертаються і наукові колективи, і великі компанії, і просто групи громадян, які вважають, що можуть створити корисні зразки техніки та обладнання.

Більш високий рівень підготовки проєктів, звичайно, у великих компаній. Більшість з них раніше не займалися військовими розробками, проте вони мають досвід ведення бізнесу й створення зразків техніки у своїх галузях. Вони, як правило, мають власні групи інженерів, матеріальну базу для створення зразків, команди юристів і економістів. І часто вони здатні при наявності замовлення самостійно створити серійне виробництво запропонованих виробів.

Проте ми приділяємо значну увагу і стартапам. Адже, хоча група студентів не має багато технічних засобів чи фінансів, вона може генерувати дуже креативні ідеї. Якщо допомогти їм оформити необхідні документи, профінансувати дослідні зразки, показати їхню роботу споживачам (силам безпеки та оборони), то на виході можна отримати дуже корисні для армії вироби.

Працюють з нами і волонтерські організації. Багато з них за зібрані громадянами кошти освоїли виробництво певних зразків озброєнь. Вони вже випробувані на полі бою й мають схвальні відгуки від частин, де вони використовувалися. Фактично в даному випадку йдеться про те, щоб офіційно прийняти ці зразки на озброєння і організувати їх масове виробництво на державне замовлення.

- Міністерство оборони визначає якісь види зброї, які воно хотіло б отримати, їхні технічні характеристики? Чи винахідники можуть пропонувати все, що їм підказує творча фантазія?

- Тут, знову ж таки, ніяких обмежень. До розгляду і оцінки приймаються будь які ідеї.

Хоча, звичайно, є і очевидні потреби ЗСУ, які потрібно закривати. І саме на це були спрямовані зусилля численних волонтерів і підприємств, які хотіли допомогти армії.

На першому етапі роботи Brave1, ще до офіційного запуску у квітні, ми тісно взаємодіяли та виходили з потреб Генерального штабу ЗСУ, який і визначає, що саме потребують роди військ та наші бійці на передовій. На основі цього були сформульовані 12 основних напрямків, що є пріоритетними для сил безпеки і оборони, та які є основними векторами, за якими працює кластер:

- технічні засоби розвідки;

- системи автоматизованого управління, зв`язку та захисту інформації;

- навігаційні та геоінформаційні системи;

- роботизовані та дистанційно-керовані системи (комплекси);

- ракетно-артилерійські засоби вогневого ураження;

- зразки, системи (комплекси) озброєння;

- системи РЕБ, кіберборотьби, протидії технічним розвідкам та інформаційному впливу;

- системи захисту та безпеки військ;

- зразки озброєння на нових фізичних принципах дії;

- засоби логістичного забезпечення та життєдіяльності;

- безпілотні літальні апарати;

- технології та засоби медичного забезпечення.

Найбільш відомим в медійному просторі є напрямок створення дронів. Величезна потреба військових породила безліч розробок та моделей літальних апаратів різноманітного призначення. Багато з них отримали схвалення фахівців й сьогодні впроваджуються в масове виробництво.

Але є й інші, можливо менш відомі, але не менш важливі напрямки розробок. Наприклад, наземні роботизовані комплекси (НРК). По суті, це теж безпілотники, але такі, які їздять по землі. Наші інженери дуже активно працюють в цьому напрямку. На платформі зареєстровано понад 70 проєктів НРК, з яких 25 вже успішно пройшли тестування.

Вони виконують різноманітні завдання. Одні призначені для логістики та можуть доставляти в потрібні місця боєприпаси чи інші вантажі, які потрібні військовим. Інші призначені для евакуації поранених з поля бою. Треті можуть здійснювати розмінування, не піддаючи ризику саперів. Є роботи, обладнані автоматичними турелями, за допомогою яких оператор, перебуваючі в укритті, може вести вогонь по ворогу. Є й інші рішення, які, сподіваюся, незабаром потраплять у війська.

Читайте також: Такого ще не бачив світ: в Україні розробляють унікальну зброю

Ще один дуже важливий напрямок - системи РЕБ-РЕР (радіоелектронної боротьби та розвідки). Сюди відносяться всі засоби, які роблять наші дрони стійкими до РЕБ ворога, і все, що може захищати наших бійців від нападів ворожих дронів. На сьогодні є близько десяти рішень щодо так званого "окопного РЕБ", якого гостро не вистачає на лінії фронту. Вони знаходяться на різних стадіях розробки та тестування. А чотири з них вже рекомендовані до прийому в експлуатацію.

Також йде робота над розробкою різноманітних боєприпасів для БПЛА. Нашим фахівцям вдалося зняти бюрократичні перепони, які існували в цій сфері: нещодавно ухвалено спеціальну постанову, яка дерегулює виробництво таких боєприпасів. Це дозволяє нам швидко просуватися в напрямку впровадження масового виробництва.

Познайомитися з основними напрямками розробок можна на сайті кластера. Проте, зазначу ще раз - винахідники можуть пропонувати будь-які ідеї, котрі можуть виявитися корисними для військових. До Brave1 надходять різноманітні розробки. Це і застосування штучного інтелекту, і технології розмінування, логістичні рішення, медичні засоби... Або, наприклад, бойові каяки та баггі, які використовують в своїй роботі Сили спеціальних операцій. Всі вони однаково потрібні для перемоги.

Хто це буде виробляти

- Створення проєктів нових зразків зброї - це лише початок роботи. Щоб вони потрапили на фронт, потрібно виробництво. Хто буде випускати всі ці десятки видів озброєнь?

- В цьому відношенні у нас також немає єдиного рецепта для всіх. І розробники, і пропоновані ними вироби є дуже різними. Тож в кожному випадку автори можуть обрати зручний для них шлях. Одні підприємства готові самостійно створити виробництво розробленого зразка. Їх цікавить тільки оформлення необхідних документів і обсяги державного замовлення.

Інші розробники, не маючи достатніх для цього засобів, пропонують свої розробки для впровадження іншим підприємствам. Також кластер тісно взаємодіє з Міністерством стратегічних галузей промисловості, яке має необхідні потужності для виробництва.

Наша задача - в усіх цих випадках надати можливість зустрітися винахідникам та виробникам, полегшити й прискорити їхню співпрацю.

Знову ж таки, сучасна військова техніка часто буває надто складною для того, щоб її могло повністю випускати одне підприємство. Тому наша платформа також дає можливість виробникам знайти партнерів, які можуть оперативно освоїти виробництво необхідних комплектуючих.

- За бойовими діями ЗСУ уважно спостерігають військові з усього світу. Переймають досвід. А до вас колеги проявляють інтерес?

- За нашою роботою уважно спостерігають в багатьох країнах. І фахівці щиро дивуються, як за 3-4 місяці щойно розроблений зразок отримує допуск до експлуатації у військах. Такий досвід є дуже цінним, і його уважно вивчають.

А ми тим часом не зупиняємося. Сьогоднішня наша робота - це як прокладання дороги. Ми освоюємо всі процедури, які потрібні для просування нових озброєнь, налагоджуємо потрібні зв’язки, вдосконалюємо документи.

І незабаром, коли цю дорогу буде прокладено, наступні зразки будуть рухатися по ній ще швидше, ніж зараз.

Читайте також: Вразила ціль за 700 кілометрів: Україна застосувала зброю власного виробництва

Новини партнерів

Читайте також

В Україні обвал цін на продукти: чому люди цього не відчувають

Ціни на продукти харчування в Україні в 2024 році мають здивувати українців - проте багато залежатиме від політичних рішень

Гектари за безцінь: чи збережуть українці землю від іноземних посягань

Допуск на ринок землі в Україні юридичних осіб спричинив велике зростання цін на земельні ділянки, фермери бояться залишитися безземельними