RU  UA

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Банки

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

І знову суд по ПриватБанку: чого хоче Коломойський і чим це загрожує Україні

Як Україна рятувала ПриватБанк і чому Коломойському це не сподобалося

Як Україна рятувала ПриватБанк і чому Коломойському це не сподобалося Фото: unian

Український олігарх Ігор Коломойський, який колись володів ПриватБанком - схоже всерйоз має намір найближчим часом вирішити питання з поверненням банку або ж отриманням великої компенсації за своє дітище. Поки розмови ходили навкруги, Госпсуд Києва раптово призначив на 24 вересня початок розгляду по суті позову екс-акціонерів ПриватБанку Ігоря Коломойського і Triantal Investments Ltd. про визнання недійсним договору купівлі-продажу цього банку від 21 грудня 2016 року.

"Апостроф" згадує, як Коломойський втратив найбільший банк України і, що за цим послідувало.

Встати, суд іде

Господарський суд Києва 24 вересня розпочав розгляд в закритому режимі справи про законність націоналізації ПриватБанку. Йдеться про розгляд по суті позову екс-акціонерів банку Ігоря Коломойського і компанії Triantal Investments, які вважають, що договір купівлі продажу від 21 грудня 2016 року між Мінфіном і акціонерами був незаконним.

Представники Коломойського кажуть, що вимагатимуть, щоб суд скасував угоду купівлі-продажу.

Втім, перше засідання виявилося не надто тривалим. Суд оголосив перерву до 1 жовтня (засідання продовжиться о 14:00).

Націоналізація. Як це було

Чутки про націоналізацію Приватбанку досить довгий час ходили як в експертних, так і політичних колах. Особливо вони посилилися після конфлікту між тодішнім президентом Петром Порошенко і Ігорем Коломойським. Конфлікт дещо розрядився після звільнення останнього з посади голови Дніпропетровської ОДА, однак розмови навколо ПриватБанку не вщухли.

Проведений стрес-тест виявив, що банк має проблеми з достатністю рівня капіталу, кредитним портфелем, а також виконанням нормативів. У Нацбанку заявили, що ситуація в ПриватБанку є загрозливою не лише для фінустанови, але й усього банківського сектору.

Спершу було досягнуто домовленості про докапіталізацію банку його акціонерами, проте згодом держава вирішила взяти керівництво банком під свій контроль. 18 грудня 2016 року Кабмін, посилаючись на рішення РНБО, прийняв рішення про передачу 100% акцій банку Міністерству фінансів.

Згодом головних акціонерів банку (Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова) звинуватили в тому, що вони на особливих умовах видавали кредити потрібним фірмам, через що в банку утворилася "дірка" в 148 млрд гривень. Крім того, вони нібито вивели з банку значну кількість коштів з рахунків банку, коли зрозуміли, що втратять його.

Порятунок ПриватБанку через націоналізацію був важливим не тільки для банківської системи України, а й для отримання Україною кредитної допомоги від МВФ. Фонд ставив порятунок ПриватБанку однією з найважливіших умов.

На докапіталізацію банку держава витратила понад 155 млрд гривень.

Скасування Націоналізації

Згодом Коломойський, який заявляв про незаконність націоналізації ПриватБанку вирішив судитися з Україною. В результаті, у квітні 2019 року окружний адмінсуд Києва скасував націоналізацію банку. Зокрема, суд вирішив, що держава неправомірно прийняло рішення про неплатоспроможність ПриватБанку, в результаті чого і була проведена націоналізація. Однак Нацбанк прийняв рішення оскаржити цей вердикт.

Що говорив Коломойський

Олігарх вважає, що за націоналізацією стояло бажання екс-президента України Петра Порошенка і екс-глави Нацбанку Валерії Гонтаревої отримати особисту наживу.

"Це нехай держава вирішує: або поверніть те, що ви забрали (ПриватБанк, - ред.), або дайте компенсацію і залиште це собі", - заявив Коломойський в одному з інтерв'ю.

Він зазначив, що хоче отримати свої 60 млрд гривень, які мав у банку, але втратив після націоналізації. При цьому він готовий погодитися на те, що йому будуть передані акції банку на відповідну суму.

Також він ставить під сумнів факт того, що держава вклала в банк 155 млрд.

При цьому оптимальним рішенням Коломойський вважає повернення ПриватБанку.

У той же час тодішній глава Мінфіну, а нині секретар РНБО Олександр Данилюк вважає, що рішення щодо Націоналізації було законним і не припускає можливості його скасування.

"Коли мова йде про такі великі суми - це не піар. Це - одне з найскладніших рішень, які українська держава прийняла свого часу. Це рішення треба професійно відстоювати. І це також тест - робити все професійно, щоб була довіра від громадян України до дій влади. І я впевнений, що ми його пройдемо", - заявив Данилюк.

Чим це загрожує Україні

Експерти вважають, що для України, в разі скасування націоналізації ПриватБанку, може бути тільки один позитивний результат: якщо з банку будуть повернуті гроші, які держава витратила на його порятунок, а акціонери докапіталізують його. Втім, цей варіант виглядає малоймовірним.

Будь-який інший варіант розвитку подій означає серйозні втрати для держбюджету. Це також може дуже не сподобатися кредиторам України в особі МВФ і Світового банку.

Читайте також

В Україні збираються розкрити банківську таємницю: чим це загрожує кожному українцю

Заходи щодо протидії відмиванню грошей у рамках реалізації Плану Ukraine Facility можуть поставити під загрозу банківську таємницю в Україні

Буде лише гірше: що готує Нацбанк для власників карткових рахунків

Обмеження на грошові перекази, які планує запровадити Нацбанк України, призведуть до відтоку коштів з банків та тінізації розрахунків

"Союзники" відвертаються від Росії: як працюють вторинні санкції США

Багато країн наслідуватимуть приклад Туреччини та Китаю обмежити співпрацю з РФ, що ще більше погіршить стан російської економіки