RU  UA

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Банки

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

350 мільйонів доларів для Суркісів: чи повинен "ПриватБанк" платити гроші українців

Банк готує апеляцію на рішення Печерського райсуду

Банк готує апеляцію на рішення Печерського райсуду Брати Григорій та Ігор Суркіси Фото: УНИАН

Печерський районний суд прийняв рішення про стягнення з "ПриватБанку" 350 млн доларів (майже 10 млрд гривень) на користь братів Григорія та Ігоря Суркісів. Однак точка в чотирирічної судовому позові поки не поставлена, а в уряді вже заявили, що рішення суду буде оскаржено. "Апостроф" вирішив нагадати, з чого почалася війна Суркісів з "ПриватБанком" та чи отримають олігархи необхідні мільйони.

Націоналізація "ПриватБанку" та процедура bail-in

Створений в 1992 році "ПриватБанк" є дітищем українського олігарха Ігоря Коломойського і бізнесмена Геннадія Боголюбова. Вони володіли 91,5% акцій найбільшого банку України.

Банк успішно функціонував до 2014 року, коли через анексію Криму і початок війни на Донбасі в Україну прийшла економічна криза, яка спричинила за собою ліквідацію низки великих і не дуже банків.

Правда, тоді ніхто і подумати не міг, що проблеми стосуватимуться "ПриватБанку". Чутки про націоналізацію фінансової установи ходили довгий час і особливо посилилися восени 2016 року. Тоді Нацбанк і міжнародні аудитори повідомляли про фінансові проблеми, зокрема і нестачу капіталу, що могло призвести до визнання банку неплатоспроможним.

Згідно з висновком міжнародного детективного агентства Kroll, презентованого Нацбанком в січні 2018 року, "ПриватБанк" був об'єктом шахрайських дій, збиток від яких склав 5,5 млрд доларів.

Але провести ліквідацію банку не було можливим, оскільки він обслуговував дуже велику кількість людей, і таке рішення загрожувало всій фінансовій системі і економіці країни.

Тому, 18 грудня 2016 року на спеціальному засіданні уряд України ухвалив офіційне рішення про перехід 100% акцій банку у власність держави в особі Міністерства фінансів.

І хоча ця процедура розпочалася після звернення власників банку до уряду і Нацбанку, через кілька років вони оскаржили її підсумки. Вони подали кілька позовів, але розгляд деяких з них був призупинений до рішення Великої палати Верховного Суду.

В ході націоналізації "ПриватБанку" Міністерство фінансів внесло в капітал банку державні облігації на суму 116 млрд гривень, що майже покрило дефіцит капіталу на 150 млрд гривень. Решту вдалося покрити за рахунок коштів, які зберігали в "ПриватБакнку" пов'язані з колишніми акціонерами і керівництвом банку особи - застосувавши так звану процедуру bail-in. Вона зводиться до того, що кошти були конвертовані в акції банку. А 100% акцій були продані Міністерству фінансів за умовну одну гривню.

Саме під цю процедуру потрапила сім'я Суркісів, яка зберігала в банку в загальній сумі трохи більше 1 млрд грн. І в 2016 році вони подали позов, щоб оскаржити процедуру ball-in і повернути гроші, стверджуючи, що ніяк не пов'язані з власниками "ПриватБанку".

У травні 2017 року Окружний адміністративний суд Києва (ОАСК) таки ухвалив рішення на користь Суркісів і скасував рішення комісії Нацбанку, яка визнала їх зв'язок з керівництвом "Привату", а також скасував накази тимчасового адміністратора "ПриватБанку", що стосуються їх рахунків. У листопаді того ж року Київський апеляційний адміністративний суд підтвердив це рішення, після чого воно вступило в законну силу.

На рішення судів була подана спільна касація Кабміну, Національного банку України та "ПриватБанку" на розгляд Великої палати Верховного суду. 15 червня 2020 року касація була частково задоволена. Рішення судів нижчих інстанцій скасовані.

Разом з тим, Верховний суд постановив, що частина позовних вимог сім'ї Суркісів відноситься до юрисдикції цивільних судів, і протягом 10 днів вони можуть звернутися до Верховного суду з заявою про направлення справи на новий розгляд до цивільного суду.

Все по новій

Природно, Суркіси скористалися можливістю, і подали позов до Печерського районного суду, що у середу, 2 вересня, ухвалив рішення про стягнення з "ПриватБанку" 350 млн доларів (майже 10 млн гривень) на користь братів Григорія та Ігоря Суркісів.

Текст скандальної ухвали суду на своїй сторінці в Facebook розмістив міністр юстиції Денис Малюська.

Рішення Печерського райсуду за позовом Суркісів Фото: facebook Денис малюська

"Така позиція не тільки виходить за межі того, що можна робити в якості забезпечення позову (ст.150 ЦПК). Вона до того ж не полегшує, а, навпаки, робить неможливим подальше виконання рішення суду. Адже якщо кошти стягнути з "ПриватБанку", то банк, в разі задоволення позову, ніколи не зможе обслуговувати їх як депозити. Нагадую - позовні вимоги заявлені не як стягнення коштів, а як зобов'язання обслуговувати депозити", - прокоментував він рішення суду.

На рішення суду відреагували і в самому банку. Прес-секретар "ПриватБанку" Олег Серга опублікував слова глави правління Петра Крумханзла, який зазначив, що в результаті таких судових рішень внесок банку в розвиток країни - дивіденди до держбюджету - може значно скоротитися.

"Ми будемо оскаржувати це рішення. Ми продовжимо добиватися справедливості для "ПриватБанку" і українських платників податків, які є кінцевими акціонерами банку, в Україні і зарубіжних юрисдикціях, де верховенство закону понад усе", - сказав Крумханзл.

Про готовність оскаржити рішення Печерського райсуду заявили також у Мінфіні. Заяву зробив і особисто прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Так, у Міністерстві заявили, що рішення суду було ухвалене з порушенням норм процесуального законодавства.

"Міністерство фінансів не погоджується з постановою Печерського суду про задоволення позову про стягнення з банку $ 350 млн на користь компаній братів Суркісів і продовжуватиме захищати інтереси держави і банку. Наступним кроком є підготовка апеляційної скарги на проголошене рішення", - повідомили у прес-службі Міністерства.

"Печерський районний суд ухвалив рішення, яке спрямоване на фактичне стягнення з "ПриватБанку" мільярдів гривень на користь компаній, пов'язаних з братами Суркісами. Уряд не погоджується з відповідною постановою суду і оскаржить її в апеляційному суді", - заявив Денис Шмигаль на своїй сторінці в Facebook.

Інвестиційний банкір і фінансовий аналітик Сергій Фурса давно стежить за справою Суркісів проти "ПриватБанку". Він заявив, що "черговий суддя Вовк" наплював на українське правосуддя і інтереси українських платників податків і вирішив, що українці винні олігархам за визначенням.

"Краса історії в тому, що суд постановив виплатити ці гроші навіть без розгляду справи по суті. Тобто ви гроші виплатите, а потім ми подивимося, треба чи ні. Тобто суд постановив, що українці за визначенням винні олігархам", - сказав він "Апострофу".

Читайте також

В Україні збираються розкрити банківську таємницю: чим це загрожує кожному українцю

Заходи щодо протидії відмиванню грошей у рамках реалізації Плану Ukraine Facility можуть поставити під загрозу банківську таємницю в Україні

Буде лише гірше: що готує Нацбанк для власників карткових рахунків

Обмеження на грошові перекази, які планує запровадити Нацбанк України, призведуть до відтоку коштів з банків та тінізації розрахунків

"Союзники" відвертаються від Росії: як працюють вторинні санкції США

Багато країн наслідуватимуть приклад Туреччини та Китаю обмежити співпрацю з РФ, що ще більше погіршить стан російської економіки