RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Банки

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Приват" для приватизації: з чим пов'язана заміна очільника головного банку країни

Герхард Бьош - виходець з австрійського "Райффайзен Банку"

Герхард Бьош - виходець з австрійського "Райффайзен Банку" Герхард Бьош Фото: raiffeisen.ua

Австрієць Герхард Бьош став новим главою "ПриватБанку". Він є міцним професіоналом і добре знає банківський ринок України. "Апостроф" розбирався, з якою метою його призначили керувати найбільшим банком країни, чого чекати від цього призначення, і чи є ризик, що "ПриватБанк" продадуть росіянам.

Найбільший український банк - "ПриватБанк" - отримав нового керівника. Ним став австрієць Герхард Бьош.

Наглядова рада "ПриватБанку" затвердила Бьоша главою фінустанови в кінці травня. Після цього його кандидатура була спрямована до Національного банку України (НБУ) на узгодження.

Ця процедура могла затягтися на місяць або навіть більше, але регулятор виявив оперативність, і вже 8 червня кандидатура Герхарда Бьоша була узгоджена правлінням НБУ.

Нагадаємо, в січні 2021 року закінчився термін дії трирічного контракту попередника Бьоша - чеха Петра Крумханзла, який наглядова рада "ПриватБанку" вирішила не продовжувати.

Керівника найбільшого банку країни, який, до того ж, на 100% знаходиться в руках держави, відбирали за результатами закритого конкурсу - це значить, що в ньому не могли взяти участь всі бажаючі, до того ж особистості претендентів не розголошувалися.

Проте, як повідомляли джерела "Апострофа", на посаду глави "ПриватБанку" претендував колишній голова правління іншого державного банку - "Ощадбанку" Андрій Пишний. Співрозмовники видання стверджували, що кандидатуру Пишного лобіював олігарх Ігор Коломойський, який до націоналізації в грудні 2016 року був одним із співвласників "ПриватБанку".

Крім того, за інформацією "Апострофа", на пост глави "ПриватБанку" також претендував чех Іван Світек. У 2017-2018 роках він обіймав посади генерального менеджера і члена правління "Альфа-Банку Україна", а в 2018-2019 роках - голови правління "Укрсоцбанку".

Проте, ні Світек, ні Пишний посаду не отримали.

Консерватизм і стабільність

Що відомо про Герхарда Бьоша?

Він - громадянин Австрії. Народився в 1957 році. Закінчив Віденський університет, має ступінь магістра соціально-економічних наук.

На початку кар'єри Герхард Бьош займався науковими дослідженнями, проте пізніше пішов в банківський сектор.

Значна частина його кар'єри пов'язана з "Райффайзен Банком" - кілька років він пропрацював в центральному офісі в Австрії, після чого, з 2006 року, обіймав посади заступника голови правління, а потім, з 2010 року - першого заступника глави правління "Райффайзен Банку Аваль" - одного з найбільших банків України.

Таким чином, очевидно, що новий керівник "ПриватБанку" добре знає вітчизняний банківський сектор. Крім того, відомо, що він володіє українською мовою.

Резюме Герхарда Бьош вражає, але чи достатньо його навичок для того, щоб керувати найбільшим банком країни, який, до того ж, обтяжений "поганими" кредитами, що дісталися йому від колишніх власників?

Герхард Бьош (третій ліворуч) під час урочистої церемонії нагородження кращих роботодавців за результатами дослідження Randstad Employer Brand ResearchФото: УНІАН

Більш того, не зовсім ясно, навіщо, в принципі, потрібно було міняти керівника "ПриватБанку".

За словами експерта Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Єгора Кияна, нинішня управлінська команда банку показала свою ефективність.

"Ситуація гірше не стала, а навіть, навпаки, в чомусь краще. Банк вийшов в лідери в різних рейтингах. І, здавалося б, зараз, коли він на підйомі, навіщо міняти керівника?" - сказав він в розмові з виданням.

При цьому Киян зазначив, що в Україні є "традиція" проводити ротацію топ-менеджменту на етапі, коли бізнес успішно розвивається.

"Невідомо, з якою метою це сталося, чому зараз, і неясно, як далі піде справа (з "ПриватБанком")", - резюмував експерт.

Що ж, експерти, віддаючи належне професіоналізму Герхарда Бьоша, при цьому не очікують від нього якихось проривів.

"Герхард Бьош буде органічно доповнювати виток реформ, які ми зараз спостерігаємо в нашій країні в рамках антикорупційних заходів. Важливим фактором є менталітет фахівця, завдяки якому можна очікувати вимогливого підходу до кожного представника бізнесу - від ТОП-менеджменту до клієнтського сервісу, - сказав в коментарі "Апострофу" аналітик компанії "Центр біржових технологій" (ЦБТ) Максим Орищак. - "ПриватБанк", можливо, не стане конкурувати з технологічних новинок або особливих пропозицій для збільшення припливу грошових коштів в банк, оскільки консервативний керівник з австрійським корінням, швидше за все, буде за стабільність структури, а не зміни і нововведення. Однак саме стабільність компанії і розуміння надійності цього банку через деякий час - рік-два - можуть стати органічною причиною припливу грошових коштів".

Чи зможе Герхард Бьош принести користь "ПриватБанку" - питання відкрите, вважає співрозмовник видання в банківських колах, який побажав залишитися неназваним.

"З точки зору розвитку банку, збільшення ринкової частки, отримання прибутку, - в це віриться насилу. Логічно припустити, що новий глава так чи інакше буде тяжіти до принципів управління та прийняття рішень, які використовуються в "Райффайзен Банку". При цьому якихось видатних результатів на ринку в останні роки цей банк не показує. Зі сторони тактика "Райффайзен Банку" виглядає надмірно консервативною. Іншими словами, Бьош, скоріше, буде стримуючим фактором для "ПриватБанку", - сказало джерело.

Особлива місія

При цьому, цілком можливо, перед Герхардом Бьошем стоять завдання, які безпосередньо не пов'язані з поліпшенням фінансових показників "ПриватБанку", тим більше, що вони і так гарні.

"Бьош - банкір з хорошим досвідом, відмінно знає український ринок, але вибір на нього впав головним чином не по цій причині. Для влади ключовим аргументом у виборі його кандидатури була незалежність від екс-акціонерів" ПриватБанку", - говорить джерело в банківському секторі. - Критично важливо було гарантувати неможливість будь-якого впливу колишніх власників на рішення глави правління. Забезпечити виконання цієї умови при пошуку претендентів тільки всередині України дуже складно, тому кандидатура Бьоша виглядала кращою".

За словами співрозмовника видання, ще однією причиною призначення Герхарда Бьоша може бути його знайомство і спільна робота в "Райффайзен Банку" з Олександром Пісаруком (очолює "Райффайзен Банк" з 2019 року - "Апостроф"), який до грудня 2015 року працював першим заступником глави НБУ: "Останнього, очевидно, пов'язують відносини з Валерією Гонтаревою (колишня глава Нацбанку) - це важливо з точки зору можливих питань до процедури націоналізації "ПриватБанку" в 2016 році".

Є ще одне завдання, яке напевно поставили перед Герхардом Бьошем, - підготовка "ПриватБанку" до приватизації.

Фото: УНІАН

Влада вже давно говорить про плани продати найбільший банк країни, при цьому визнає, що його спочатку потрібно буде розділити на дві частини - здорову фінустанова і структуру, обтяжену боргами і судовими позовами колишніх власників.

Відповідно, новому керівнику "ПриватБанку" потрібно буде підготувати і здійснити такий поділ, відзначає Максим Орищак.

Також йому буде потрібно зайнятися пошуком потенційних покупців. "І з цієї точки зору все згадані вище недоліки стають перевагою Герхарда Бьоша, - говорить співрозмовник "Апострофа" в банківських колах. - Потенційні зв'язки з великими міжнародними інвесторами, консервативний підхід до бізнесу - з цієї точки зору тільки плюс. Ймовірно, це було ще одним аргументом на користь кандидатури Бьоша, адже продати "ПриватБанк" - завдання дуже непросте".

Ще один співрозмовник видання, наближений до банківських кіл, також вважає, що Герхарду Бьошу відведена ключова роль в підготовці "ПриватБанку" до приватизації.

За його словами, завдання для нього може полягати в тому, щоб розвідати ситуацію в фінустанові, вивчити, що називається, "кухню", після чого постаратися поліпшити імідж банку перед його продажем.

Але можливий і прямо протилежний сценарій: "Метою може бути, навпаки, погіршення ситуації, як наслідок - зниження вартості банку з тим, щоб продати його кому потрібно з дисконтом".

Російський слід

Є ще один момент, про який варто подумати в світлі того, що Герхард Бьош є вихідцем з "Райффайзен Банку", причому, не тільки і не стільки його української "дочки", скільки головного офісу у Відні.

Справа в тому, що "Райффайзен Банк" досить давно і щільно працює в Росії. У РФ він прийшов в 1996 році, а в 2006 році придбав російський "Імпексбанк".

З огляду на значну проросійськість австрійської політичної і бізнес-еліти, а також зв'язки "Райффайзен Банку" з Росією, виникає питання про те, чи не йдеться про спробу російського капіталу отримати контроль над найбільшим банком України. Тим більше, що раніше джерела "Апострофа" відзначали, що, нібито, такий інтерес до "ПриватБанку" з боку росіян дійсно є.

Потрібно відразу сказати, що ніяких явних зв'язків Герхарда Бьоша з російським бізнесом не проглядається.

Більш того, як зазначив анонімний співрозмовник видання, росіяни зараз не рвуться заходити на український ринок, так як розуміють, що можуть піддатися переслідуванню, як офіційному - через діючі санкції, так і неофіційному - можна згадати, як у 2017 році біля центрального офісу "Сбербанку" в Києві пройшли пікети активістів-патріотів.

Тому, швидше за все, "ПриватБанк" не дістанеться російського бізнесу. "Такі ризики є, але вони невеликі", - говорить джерело.

Що стосується самого Герхарда Бьоша, то навіть якщо у нього є зв'язки з російським бізнесом, це не стане загрозою для "ПриватБанку", - переконаний інший співрозмовник видання, який побажав зберегти інкогніто.

Новини партнерів

Читайте також

В Україні збираються розкрити банківську таємницю: чим це загрожує кожному українцю

Заходи щодо протидії відмиванню грошей у рамках реалізації Плану Ukraine Facility можуть поставити під загрозу банківську таємницю в Україні

Буде лише гірше: що готує Нацбанк для власників карткових рахунків

Обмеження на грошові перекази, які планує запровадити Нацбанк України, призведуть до відтоку коштів з банків та тінізації розрахунків

"Союзники" відвертаються від Росії: як працюють вторинні санкції США

Багато країн наслідуватимуть приклад Туреччини та Китаю обмежити співпрацю з РФ, що ще більше погіршить стан російської економіки