RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бюджет

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Бюджет-2021 має величезну проблему, яка зажене українців ще в більшу тінь - Ярослав Железняк

Нардеп "Голосу" пройшовся по ключових моментах Держбюджету-2021

Нардеп "Голосу" пройшовся по ключових моментах Держбюджету-2021 Ярослав Железняк Фото: facebook.com/zheleznyak.y

У четвер, 26 листопада, на позачерговому засіданні Кабмін схвалив допрацьований проект Держбюджету-2021 і тепер документ направлять до Верховної Ради. Народний депутат України від фракції "Голос" ЯРОСЛАВ ЖЕЛЕЗНЯК в ефірі програми Апостроф Live на Апостроф TV пояснив, що не так з допрацьованим документом і які головні проблеми Держбюджету-2021.

- Ви, як представник профільного комітету, можете сказати, що бюджет на 2021 рік означає для України і для українців? Чого нам чекати наступного року?

- Бюджету поки ніхто не бачив, його ще пишуть. До Верховної Ради він не надійшов. Його і в Кабінеті міністрів немає. Напередодні Кабмін помпезно схвалив тільки першу титульну сторінку цього бюджету.

По-друге, цифра 5,5% дефіциту є невірною. Там не враховане кредитування, тому дефіцит у нас буде більший, ніж 240 млрд.

Що це означає для українців? Це означає, що влада нарешті спромоглася сказати, як ми з вами будемо жити в наступному році. Скільки грошей отримає оборона, скільки отримають лікарі, скільки отримають освітяни? Наприклад, на освітян під час підготовки держбюджету зменшили видатки на 4 млрд грн. На оборону – просто повернули ті 100 млн, які забрали.

Адже був великий скандал, що у нас вперше за роки війни на оборону закладено на 100 млн менше. 100 млн повернули, але не збільшили видатки.

Вгадайте, чи прибрали ті видатки на президента та його команду, які були такими скандальними під час першого читання? 33% якраз було збільшення. Ні, звичайно, їх не прибрали, незважаючи на обіцянки влади і міністра фінансів. На президенті ми точно не заощадили. Всі ті надбавки, які передбачалися ще в першому варіанті бюджету, залишилися.

- І це все в титульній сторінці, як ви кажете?

- Ні, це вже в додатках, які нам надали патріотичні урядовці. Але так як бюджет ще переписують, я сподіваюся, що совість виникне в останню мить, і хоча б з президента заберуть ці видатки. Нехай дадуть їх освітянам, лікарям, вчителям.

- Ніхто ще додатки не бачив, але ви їх аналізуєте. Цей держбюджет ви якось в руках вже покрутили?

- Поясню. Проект державного бюджету складається більше ніж з 9 документів. Я коментую зараз один з документів, який називається "Видатки". Я впевнений, що його ще не бачили, або бачили тільки з того, що я публікував. Це інсайдерська інформація.

Нагадаємо, що минулої п’ятниці – це вимога закону України, я сподіваюся, уряд хоча б іноді його дотримується – парламентарі мали б мати на руках бюджет. Зараз 10:35 п’ятниці. Як ви думаєте, чи хтось в парламенті отримав хоча б один листочок цього бюджету? Ні. Він ще не зареєстрований, тому що його досі переписують в Кабміні. Це треба було зробити в серпні-вересні, а вони замість того поїхали в Женеву чи кудись там. Була якась офіційна делегація, що не було часу підготувати державний бюджет. А зараз – золотий стандарт української політики: героїчно вирішуємо проблеми, які самі ж героїчно створили. Ось і все.

- Міністр фінансів казав, що цифри узгоджуються з МВФ, і навіть дефіцит бюджету в 5,5% підганяли під вимоги МВФ. Наскільки реальними можуть стати ці цифри?

- В середині листопада в нас закінчилися гроші, тому що написали все, що завгодно. А як ці гроші заробити або запозичити, на жаль, влада не знає. Реально я слабо розумію, де раптово влада знайшла ще 21 млрд додаткового заробітку і заклала їх у доходи бюджету.

Більш того, мені дуже цікаво, на чому все ж таки зекономлять не на папері. Зрозуміло, що на папері можна намалювати все, що завгодно, а потім, як у цьому році, не знати, як профінансувати МОЗ і Міноборони на 40 млрд. І потім сказати, що не вийшло.

Будемо дивитися, але це перший позитивний сигнал, що нарешті уряд почав хоча б рухатися в бік того, щоб жити по засобах. Мені б дуже хотілося, щоб діра дефіциту була меншою. Просто банально тому, що тоді ми менше беремо в борг, менше віддаємо і більше витрачаємо грошей на те, що держава зробила. Але наш уряд звик жити на широку ногу. Та й на популізм теж не забув відкласти. Тому будемо боротися надалі.

- Скільки на популізм в бюджеті закладено, на вашу думку?

- Те, що банально закладене підвищення мінімальної зарплати до 6 тисяч гривень - звучить класно. А, насправді, це підвищення податків.

- Але це пропонується аж в грудні 2021 року.

- Ні. У першому варіанті бюджету було двоетапне підвищення. В січні наступного року планували підняти до 6 тисяч. Це погано, тому що одразу підвищуються податки і штрафи. Одразу. Кожен підприємець заплатить на 200 грн в місяць більше податків. Якщо уряд хотів би підняти мінімальну зарплату, вони могли б це зробити просто своїм рішенням. 111-та постанова, якщо не помиляюся. А друге підвищення планувалося на середину року – в липні. Це підвищення на 500 грн, тобто з 6000 до 6500 грн.

Фото: pixabay.com

Дякувати богу, є адекватні люди в коаліції, окрім Роксолани Підласи, яка там теж є голосом розуму. Треба, щоб вони достукалися до президента разом з нашими міжнародними партнерами, що треба цей популізм відкласти хоча б до грудня. Щоб хоча б податки людям не підвищували. Але це все одно потягне з нашого бюджету десь 30 млрд мінімум. І не забувайте про дороги, про "Велике будівництво", яке вже стало "Великим довгобудом" - це, звичайно, залишилося.

- Як ви вважаєте, чи проголосують нардепи до Нового року за держбюджет?

- Я вам можу зараз відповісти на це питання. Воно міститься якраз в тому додатку, який ми вивчали. Називається цей рядок "соцеконом". Це гроші, які дають на округи. От у цьому бюджеті різко з’явився цей рядок, який складає аж цілих 6 млрд.

- Тобто проголосують?

- Звичайно проголосують. Деякі, якщо б могли трьома кнопками голосувати, трьома б і проголосували.

- Що з цього бюджету отримають українці?

- Давайте, я поясню простими прикладами. Я з Маріуполя, Роксолана Підласа – з Черкас, наскільки я пам’ятаю. Розповідаю реальну ситуацію в Маріуполі. Зараз перукарі там заробляють 50 грн на день. Це те, що вони заробили. Треба ще сплатити оренду, комунальні, банально доїхати до роботи. І ми зараз своїми рішеннями, маючи падіння економіки, маючи кризу, маючи локдаун на носі, говоримо: "Шановні підприємці, ви тепер платіть людині не 5000, а 6500. Звідки взяти гроші – ми вам, звичайно, не скажемо, держава вам не допоможе. Але платіть 6500. А якщо ви, не дай Боже, ще й ФОП, то ви заплатите вищий ЄСВ і вищий єдиний податок". Це радянщина.

Чого 6000-6500? Одразу б поставили 100 тисяч гривень. Це приблизно така ж нереальна сума. І ми говоримо, що ми виведемо зарплати з тіні. Ні. Люди зараз в Маріуполі, з якими я спілкувався, сказали: "Шановна державо, дякую вам за таке "піклування", ми йдемо в тінь".

І держава, замість того, щоб отримати хоча б якісь податки, дати людині чесно працювати, просто штовхає і роботодавця, для якого робоче місце буде коштувати на 2000 більше на місяць, і людину в тінь. Ось чим завершиться цей популізм.

Я жодної адекватної людини не знайшов, яка може мені в уряді пояснити: чому, коли в нас економіка впала на 7-8%, ми різко вирішили підняти зарплати? Я розумію, якщо це було б для бюджету. Без питань, Кабмін може за один день ухвалити це рішення. Але вони його не ухвалять, тому що грошей немає. Вони їх прогуляли і профукали на різний популізм.

Читайте також

Не тільки зброя: на що підуть гроші із США

Фінансова допомога США Україні на 7,85 мільярда доларів оформлена у вигляді кредиту, який, швидше за все, повертати не доведеться

Україна винна світу понад 100 мільярдів - як українцям не влізти у ще більші борги

Скорочення бюджетних видатків зменшить залежність України від західної допомоги та держборг країни

Якщо завтра "план Б": скільки протримається Україна без закордонної фіндопомоги

Без допомоги союзників Україна протримається кілька місяців, після чого доведеться скорочувати витрати, піднімати податки та друкувати гроші