RU  UA

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Валютний ринок

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Чому ціни в Україні не падають слідом за доларом

Ціни чутливі до зміни валютного курсу

Ціни чутливі до зміни валютного курсу Фото: flickr.com

Зростання курсу долара до гривні в Україні незмінно супроводжується збільшенням цін практично на всі товари і послуги, оскільки наша країна критично залежить від імпорту. Однак, незважаючи на те, що зараз гривня, навпаки, зміцнюється, ціни не поспішають падати. "Апостроф" з'ясовував, чому так відбувається, і чи немає тут змови торговельних мереж, які таким чином намагаються нажитися на простих українцях.

Українська гривня у вересні досить істотно зміцнилася до американського долара і більшості світових валют. Багато в чому це зумовлено безпрецедентним попитом іноземних інвесторів на вітчизняні облігації внутрішньої державної позики (ОВДП), а також безпрецедентними ж очікуваннями економічних реформ у країні, які обіцяє нова влада.

Проте, ціни на основні товари чомусь не падають слідом за доларом, і це досить дивно, враховуючи, що значна частина того, що українці бачать на полицях магазинів, є імпортом - тобто тим, що купується за кордоном за іноземну валюту.

Ціни йдуть за доларом

Кризи 2008 і 2014 років привчили українських громадян до того, що обвал національної валюти тягне за собою неминуче зростання цін практично на всі товари і послуги (причому не тільки імпортні), а тому у пересічного громадянина сьогодні виникає абсолютно закономірне питання: чому в такому випадку не відбувається зворотний процес - чому ціни не знижуються, якщо курс гривні зростає?

Однак, як зазначив фахівець відділу продажів боргових цінних паперів інвестиційної компанії Dragon Capital Сергій Фурса, при обвалі курсу нацвалюти, зростання цін ніколи не доганяє девальвацію. "Умовно кажучи, гривня може впасти вдвічі, але це не означає, що вдвічі зростуть і ціни. Вони ростуть, у випадку з девальвацією, набагато повільніше. Просто тому, що покупець не може собі дозволити їх більш істотне зростання, і , як результат, імпортери знижують свою рентабельність", - написав він на своїй сторінці в Facebоok. Відповідно, додав експерт, навряд чи варто очікувати, що зміцнення гривні на 10-15% "має привести до відповідного зниження цін".

Чи є змова?

Нехай так, але, якщо не на той же відсоток, що і курс долара, ціни все ж повинні впасти? І, якщо вони не знижуються, то чи можна тут побачити якусь змову великих торгових мереж? "Думаю, говорити про змову дуже передчасно", - сказав "Апострофу" глава Антимонопольного комітету України (АМКУ) Юрій Терентьєв. За його словами, торгові мережі дуже рідко самі імпортують товари, і "для них є вхідна гривнева ціна".

Інші експерти, опитані виданням, також відкидають ідею корпоративної змови.

За словами директора Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексія Дорошенка, ціни дійсно не особливо "реагують" на зниження курсу долара, але тут, скоріше, потрібно говорити не про зниження цін при дешевому доларі, а про уповільнення їхнього зростання. "Якби долар коштував по 28 гривень, ми б побачили моментальний зліт цін. Коли долар опускається, ми бачимо не такий швидкий ріст цін", - сказав він у коментарі виданню.

Це, до речі, підтверджується показниками інфляції: в 2019 році вона може становити 7-8%, тоді як у 2018 році ціни зросли на 9,8%, а в 2017-му - на 13,7%.

Слід зазначити, що в економічній науці нульова інфляція або, тим більше, дефляція (зниження цін) вважається негативною ознакою, тому що сигналізує про можливу стагнацію економіки (так, наприклад, було в Україні в 2012-2013 роках), а тому помірне зростання цін - не більш як 3% - навіть вітається. Зараз нам такі показники не світять, але в нинішньому році, можна сподіватися, що рівень інфляції буде найкращим за останні п'ять років.

Зниження цін вважається негативною ознакою, тому що сигналізує про можливу стагнацію економіки Фото: pixabay.com

Стабільності немає

Ще одна проблема - нестабільність валютного курсу. За словами Олексія Дорошенка, курс весь час скаче вгору-вниз (хоч і в загальному тренді на зниження останнім часом), і бізнес не може зрозуміти, на який курс орієнтуватися.

"Курс не стабілізувався, і ніхто не знає, яким він буде 1 жовтня", - згоден глава АМКУ Юрій Терентьєв.

Тим більше, ніхто не знає, яким буде курс через місяць, два, півроку, а очікування - як у громадян, так і у бізнесу - в цілому, негативні, з огляду на попередній досвід. "Будь-який імпортер закладає (у свої ціни) валютний ризик, тому що завтра ситуація може змінитися (щодо курсу)", - заявив у розмові з "Апострофом" виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзін. Він також зазначив, що нинішнє зміцнення гривні не обумовлено якимись значними успіхами вітчизняної економіки, а спричинене діями Міністерства фінансів і Національного банку України (НБУ).

Однак при досягненні відносної стабільності курсу певне коригування цін має відбутися. "Побачивши, що долар стабільний, хтось, звичайно, ціну опускає, щоб більше продати. Люди зараз гостро реагують на ціни, як і в будь-якій країні, але в бідній країні це відбувається тим більше. А потім всі інші (торгові мережі ) теж починають опускати. Тобто реакція відбувається, але дуже повільно, тому що зрозуміло, що додатковий прибуток всі готові отримувати, а збитки нести ніхто не готовий", - резюмував Олексій Дорошенко.

Читайте також

Долар в Україні рекордно дорожчає: як це вплине на українців

Курс долара наближається до позначки 40 гривень, а ціни для українців прискорять зростання

Ловіть момент: аналітики пророкують різке зростання біткоїну

Біткоїн - аналітики передбачили зростання вартості на цю криптовалюту

Україна відмовляється від долара: як це вплине на нас

Нацбанк вирішив відв'язати гривню від долара – на це вплинуло одразу кілька факторів