RU  UA

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Валютний ринок

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Різкий стрибок курсу долара: аналітики заговорили про обвал гривні

Здається, гривня почала прогнозоване падіння

Здається, гривня почала прогнозоване падіння Фото: Getty Images

Курс гривні, незважаючи на прогнози експертів, у вересні зберіг загальну тенденцію до зміцнення, однак уже з 1 жовтня ситуація почала змінюватися. Офіційний курс просів досить серйозно, а на міжбанку курс гривні до долара майже досяг позначки 25. Тим часом, експерти знову висловлюють побоювання щодо того, яким буде курс.

"Апостроф" розповідає подробиці ситуації на валютному ринку, а також публікує прогнози експертів.

Що відбувається з гривнею

За останні два тижні курс гривні потроху знижувався з 24,77 за долар (17 вересня) до 24,08 (30 вересня). Однак вже 2 жовтня офіційний курс гривні просів до 24,55 і ситуація на міжбанку вказує, що 3 жовтня падіння продовжиться.

Говорячи про міжбанк. З 17 вересня там курс гривні зростав з 24,74 до 24,09 за станом на 26 вересня. Після цього курс гривні пішов на спад і до 2 жовтня просів до рівня 24,66.

Ситуація з офіційним курсом євро також неспокійна. З 17 вересня по 1 жовтня гривня зміцніла з 27,32 до 26,34. Однак вже безпосередньо до 2 жовтня курс впав до 26,76.

На міжбанку у гривні в парі з євро також справи кепські. Там гривня зміцнювалася з 27,3 станом на 17 вересня до 26,3 (27 вересня), після чого почалося падіння. За наступні кілька днів курс гривні на міжбанку просів до рівня 26,80 до 2 жовтня.

Що в обмінниках

Ситуація в обмінних пунктах теж відреагувала на коливання на міжбанку. Гривня у Києві просіла до 25 при покупці обмінником долара в українців, і до 25,60 при продажу.

Готівковий євро також зміцнив позиції. Купівля в Києві зросла до 27,00 за євро. А продаж досяг рівня 27,65 за євро.

Що кажуть експерти

Американський банк Morgan Stanley прогнозує, що до кінця 2019 року гривня подешевшає до долара до рівня 26,5. При цьому аналітики зазначають, що це покращений прогноз, який розрахований і на запуск в Україні земельної реформи.

Міжнародне кредитне агентство S&P Global Ratings також вважає, що гривня просяде. Уже до кінця року очікується курс до долара на рівні 27 грн.

Виконавчий директор центру соціально-економічних досліджень CASE Україна Дмитро Боярчук вважає, що в найближчі півроку гривню чекає піке. Він переконаний, що обвал станеться до рівня 27-28 грн.

Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко в свою чергу вважає, що в Україні може відбутися небувалий обвал курсу нацвалюти, якщо інвестори, які скуповували українські облігації, захочуть повернути свої вклади. Охріменко вважає, що в такому разі може статися обвал, який можна порівняти з 2008 роком.

Економіст і фінансовий аналітик Олексій Кущ зазначає, що в основному курс гривні підтримується штучно, оскільки економіка явно не в тому стані, щоб підігравати нацвалюті.

Він називає це загрозою для курсу і радить Мінфіну припинити випуск облігацій з високою прибутковістю і дозволити гривні опуститися до обґрунтованого курс в 28 грн за долар.

При цьому на курс гривні серйозно вплине і майбутній "сезон" повернення боргів. Про це вже попереджав і прем'єр-міністр Олексій Гончарук.

Загрозою може стати і непідписання нової угоди про програму кредитування з МВФ. Раніше фонд покинув Україну після першого раунду переговорів. Ніяких домовленостей поки досягти не вдалося.

Читайте також

Курс на вільне плавання: що робитиме Кремль з рублем

Валютний курс в Росії у 2024 році за певних обставин може суттєво перевищити 100 рублів за долар

Гривня падає: скільки коштуватиме долар до Нового року

Курс долара до гривні зростає через кілька факторів – і гривня ще впаде до нового року

Три сценарії для гривні: що буде, якщо США залишать Україну без грошей

Відсутність значної частини закордонної фінансової допомоги у 2024 році підштовхне курс до 42-45 гривень за долар