RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Валютний ринок

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Час до девальвації: що чекає гривню в найближчі місяці

Національну валюту поки що підтримують зовнішні чинники, але це ненадовго

Національну валюту поки що підтримують зовнішні чинники, але це ненадовго Фото: Pixabay

Українська гривня залишається доволі стабільною. Валютний курс з початку року зрідка перевищував 28 гривень/долар, а останнім часом впав більш, ніж на 50 копійок. З євро ситуація дещо інша, оскільки європейська валюта росте до долара, проте, її курс в Україні все одно залишається цілком стабільним. "Апостроф" з'ясовував, як буде поводитись гривня влітку і в кінці року і, відповідно, на який валютний курс чекати українцям.

Зерно і руда - основа зростання

Останнім часом на українському ринку спостерігається стабільне укріплення курсу гривні. Якщо 21 квітня на міжбанківському валютному ринку доларом торгували по 28,06-28,09 гривні, то після цього "зелений" стабільно дешевшав і станом на 25 травня його курс складав вже 27,43-27,45 гривні. За останній місяць офіційний курс долара впав на 57 копійок.

Готівковий долар протягом останнього місяця також помітно подешевшав. В кінці квітня курс продажу складав 28,0-28,1 гривні, купівлі - 27,9-28,0 гривні. На даний момент банки продають долар по 27,45-27,50 гривні, а купують по 27,40-27,45 гривні.

Курс євро змінювався не так помітно, оскільки європейська валюта також зміцнюється відносно американської. За останній місяць офіційний курс знизився приблизно на 32 копійки - з 33,81 до 33,49 гривні. Готівковий курс євро на продажу за місяць знизився з 33,6-33,7 до 33,3-33,4 гривні, курс покупки - з 33,5-33,6 до 33,4-33,5 гривні.

Причини такого помітного укріплення національної валюти, як вважають більшість експертів, слід шукати не в якихось помітних економічних успіхах країни, а в збігу декількох обставин та кон’юнктурі на зовнішніх ринках.

За словами засновника Advance Finance Alliance Юрія Пруса, одним з найважливіших факторів є значне подорожчання на світових ринках основних предметів експорту України, зокрема, залізної руди та сільськогосподарської сировини, переважно зернових культур. Завдяки цьому валютна виручка експортерів останнім часом помітно зросла. Відтак це призвело до того, що пропозиція валюти на ринку на сьогоднішній день перевищує попит, і це сприяє зростанню курсу гривні.

"Причини, через які на світовому ринку в декілька разів зросла ціна на залізну руду жодним чином не пов’язані з Україною, - пояснює "Апострофу" Юрій Прус. - Така тенденція виникла через конфлікт між Китаєм, який має великі металургійні потужності, і Австралією, яка є найбільшим в світі експортером руди. Австралійці вимагають розсекретити дані про дослідницький інститут в Ухані, який підозрюють у причетності до виникнення вірусу COVID-19. Китай, в свою чергу, відмовився від закупівлі австралійської сировини. Це і призвело до підвищення попиту на руду від інших постачальників, одним з яких є Україна. Як результат, ціни на світовому ринку виросли".

Фото: Pixabay

Ще одним потужним джерелом пропозиції валюти є продаж її громадянами. За словами радника голови правління "Кредитвест банку" Василя Невмержицького, на сьогоднішній день спостерігається значна пропозиція валюти з боку громадян, які активно продають заощадження, накопичені під час карантинних заходів. Також на ринок надходять значні об’єми валюти, яку надсилають в Україну трудові мігранти, що працюють за кордоном.

Свою роль у зміцненні національної валюти грає також певне економічне пожвавлення, пов’язане з полегшенням епідемічної ситуації.

"З травня практично всі українські області знаходяться в "жовтій" зоні карантину, що дозволяє бізнесу, худо-бідно, але працювати, відповідно, відновлюється економічний процес та економічне зростання," - сказав в коментарі виданню СЕО компанії Babitskyi Investment Management Роман Бабицький.

Протягом курортного сезону гривні ніщо не загрожує

Важливим фактором стабільності гривні експерти також вважають те, що на сьогоднішній день на ринку не відчувається значного попиту на валюту. Це пов’язано з тим, що час виплат за міжнародними кредитами ще не настав.

"Традиційно на кінець весни - початок літа їх припадає найменше. Платити за державні борги (які у нас швидко зростають через великі відсотки по кредитах) ми будемо у вересні, а до того ще є час на перемовини з МВФ", - вважає Роман Бабицький.

Більшість експертів згодні з тим, що причини, які сприяють зміцненню гривні, не зникнуть протягом найближчих місяців. Тому принаймні до кінці літа в Україні очікується відносна курсова стабільність.

"Впродовж літа гривня буде зміцнюватися, - стверджує Василь Невмержицький. - До вже наявних чинників додається зростаючий потік інвестицій. Цьому сприятиме відкриття ринку землі, повноцінний запуск великої приватизації. Насправді, попри відсутність траншів від МВФ, до України заходить дуже багато валюти як за інвестиційним, так і за кредитним напрямком, а також у вигляді грантів. В кожному конкретному випадку це досить невеликі кошти, але загалом потік досить суттєвий. До прикладу, наразі в Україні за кошти Світового банку реалізується проектів на 3,2 мільярда доларів. Це не головний чинник з точки зору курсоутворення, але він теж має значення".

"По динаміці національної валюти на літо очікування оптимістичні, - вважає старший аналітик компанії Empori group Артем Беркович. - Середній курс продажу долара США буде коливатися в рамках 27,2-27,7 гривень. Євро на території України будуть продавати в рамках 33,4-34 гривні. Різкого зростання гривні ми не очікуємо, але поступове зміцнення поки що виглядає більш логічним, ніж падіння гривні".

Схожий прогноз дав виданню і старший аналітик інвестиційної компанії "Альпарі" Вадим Іосуб: "Гривня відчуватиме себе впевнено до кінця літа. Долар буде торгуватися в діапазоні 27-28 гривень, євро - близько 32,5-33,5 гривні".

На думку керівника відділу аналітики компанії Forex Club Андрія Шевчишина, яку він висловив "Апострофу", протягом червня-липня курс долара в Україні знаходитиметься в межах 27,5–28 гривень, а у серпні з’явиться тенденція до його поступового підвищення і очікуваний коридор розшириться до 27,5–28,5 гривень.

Кредити МВФ: чекати чи не чекати

Практично всі експерти погоджуються з тим, що важливою точкою, яка визначить подальші зміни курсу національної валюти, стане вересень. На цей час припадають значні виплати за зовнішніми боргами, які треба повертати у валюті. До цього ж часу з’ясується, яким був урожай в Україні та в світі і, відповідно, яких цін на зерно варто очікувати найближчого року.

Наскільки успішно Україні вдасться виконати власні зобов’язання перед кредиторами, значною мірою залежить від того, як просуватиметься співробітництво з Міжнародним валютним фондом. І справа тут не лише в самих кредитах, які є найдешевшими з доступних Україні, - зрештою, уряд поки що має можливість знайти необхідні кошти і без допомоги МВФ. Але успішне виконання узгоджених програм є важливим маркером, на який орієнтуються міжнародні інвестори. Поки що час для переговорів є, але надто зволікати з ними теж не варто.

"Поки немає нічого критичного у тому, що виникла пауза в співробітництві з МВФ, - вважає Василь Невмержицький. - Мінфін, хоч й із відставанням від графіку, залучає кошти на внутрішньому ринку. Проте пік виплат за зовнішнім боргом припадає на третій квартал. Тоді Україна має виплатити кредиторам майже 4 мільярди доларів. Більша частина з цієї суми піде на погашення єврооблігацій. Думаю, що їх уряд рефінансує за рахунок розміщення нового випуску облігацій. Але все ж таки адекватної за ціною альтернативи кредитам МВФ наразі в України немає. Тому важливо продовжувати співпрацю. Крім того, це ще й сигнал для інших інвесторів".

Інвестиції в українську економіку Фото: Pixabay

На сьогоднішній день перспективи успішного отримання чергового траншу від МВФ виглядають доволі примарними. Не встигли експерти фонду оговтатися від зміни голови Національного банку, як уряд знов шокував їх проведеною всупереч закону блискавичною заміною керівника "Нафтогазу". Окрім того, Верховна Рада так і не виконала всі зобов’язання щодо ухвалення необхідних законів, передбачених програмою співробітництва. Втім, на цьому напрямку почали відбуватися певні зміни.

"Донедавна не було чіткого розуміння, чи співробітництво з МВФ продовжиться взагалі, - говорить Роман Бабицький. - Але 11 травня прем'єр Денис Шмигаль розповів, що після ухвалення ряду законопроектів, над якими вони вже працюють, діалог про меморандум буде відновлено".

В той же час, Юрій Прус вважає, що особливо перейматися через призупинене співробітництво з МВФ не варто, і натомість потрібно готувати плани на той випадок, якщо це співробітництво більше не відновиться.

Тож, осінь може стати часом початку девальвації гривні.

Ще одним фактором ризику є поведінка зовнішніх інвесторів, які, за словами Андрія Шевчишина, сьогодні активно виходять з гривневих активів і будь якої миті можуть почати закупівлю валюти для подальшого виведення інвестицій з України. Це створить додатковий попит на валюту і сприятиме зниженню курсу національної валюти.

"Спровокувати нерезидентів на такі дії може безліч факторів, - вважає експерт. - Це можуть бути як внутрішні українські невдачі економічного чи політичного характеру, так і зовнішні, наприклад, ескалація військового конфлікту на Донбасі. Негативним фактором також є можлива добудова газопроводу "Північний потік-2", яка позбавить Україну доходів від транзиту газу в Європу".

Потрібні євро? Купи зараз

На думку експертів, курс гривні в кінці року буде значною мірою залежати від того, чи відбудуться до осені домовленості з МВФ.

"Якщо Україна все ж таки зможе отримати кредит, то курси, які складуться на кінець літа, можуть залишитися актуальними до кінця року, - говорить Вадим Іосуб. - Якщо ж програма співробітництва з МВФ не відновиться, то долар до кінця року може подорожчати да 28-29 гривень, а курс євро опиниться в діапазоні 33,5-35 гривень".

На думку Андрія Шевчишина, протягом вересня-грудня курс долара перебуватиме в коридорі 27,5-29,5 гривень.

Що стосується європейської валюти, то вона зараз також, як і гривня, зростає відносно долара. Якщо в березні євро коштував 1,17 долара, то зараз його курс досяг рівня 1,22 долара. І є значна ймовірність того, що ця тенденція продовжиться. За прогнозом Андрія Шевчишина, пара рухається до курсу 1,25 долара за євро.

Тож, якщо, наприклад, на кінець 2021 року курс долара складатиме близько 28 гривень, євро в такому разі подорожчає до 35 гривень і навіть більше. Відповідно, якщо курс долара буде наближатися до 29 гривень, євро буде ближче до 36 гривень.

"Поточний курс продажу євро в банках складає 33,7 гривні, - говорить Артем Беркович. - І якщо хтось має плани придбати цю валюту, то варто зробити це прямо зараз, оскільки в світі існує тенденція до того, що євро найближчим часом перебуватиме в діапазоні 1,22-1,26 долара. Тобто найімовірніше, що в Україні падіння євро не буде".

Новини партнерів

Читайте також

Долар в Україні рекордно дорожчає: як це вплине на українців

Курс долара наближається до позначки 40 гривень, а ціни для українців прискорять зростання

Ловіть момент: аналітики пророкують різке зростання біткоїну

Біткоїн - аналітики передбачили зростання вартості на цю криптовалюту

Україна відмовляється від долара: як це вплине на нас

Нацбанк вирішив відв'язати гривню від долара – на це вплинуло одразу кілька факторів