RU  UA

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Валютний ринок

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Валютна "різочка" від Святого Миколая: що очікує гривню у 2022 році

Час "сильної" гривні закінчується

Час "сильної" гривні закінчується Фото: flickr.com

Рік, що минає, був вдалим для української гривні, а також для тих, хто зберігав свої заощадження в національній валюті. Принципово ситуацію навіть не змінили побоювання прямого вторгнення російських військ у листопаді-грудні – курс долара навіть не зріс до рівня початку року. Однак у 2022 році все може змінитися – навіть якщо загроза з боку "північного сусіда" зникне - щоправда, в це важко повірити. "Апостроф" з'ясував, чому варто готуватися до послаблення гривні, і скільки коштуватиме долар наступного року.

Вдалий розклад

Рік, що відходить, був відносно сприятливим для національної валюти. Розпочавши його при значеннях курсу 28,24-28,26 гривні за долар, українська валюта протягом більшої частини року майже рівномірно укріплювалася. Максимального значення курс гривні досяг в перших числах листопада, коли долар виявився більш ніж на 2 гривні дешевшим, ніж на початку року - 26,09-26,11 гривні.

Проте після цього тенденції на ринку різко перемінилися, і гривня почала знижуватися відносно основних світових валют. Незважаючи на падіння останніх двох місяців, на кінець року курс долара виявився на гривню нижче, ніж на його початку - 27,24-27,26 гривні за долар.

В чому ж причина помітного успіху гривні і які перспективи очікують національну валюту?

На думку більшості експертів, укріплення гривні відносно долара в нинішньому році було частиною загальносвітового економічного процесу.

"У 2020 році економіка всього світу перебувала під значним впливом обмежень, пов’язаних з епідемією коронавірусу, - розповідає фінансовий аналітик, член асоціації фінансових аналітиків України Василь Невмержицький. - В умовах вимушених обмежень, коли значна частина підприємств не могла повноцінно працювати, уряди вживали заходів для підтримки населення. Для цього центробанки розвинених країн в прямому значенні слова друкували гроші, які йшли на виплату допомоги громадянам, бізнесу, медичним закладам".

В результаті, грошей в економіці стало багато, ресурси подешевшали. Це, звичайно, запустило процес інфляції, яка зокрема в США та багатьох країнах Європи досягла рекордних значень.

"Наприклад, у США, де Федеральна резервна система (американський аналог Національного банку) зазвичай прагне стримувати інфляцію на рівні 2%, вона в цьому році склала 6,8%," - відзначив голова Ради з питань іноземних інвестицій та економічного розвитку України Роман Бабицький.

Звичайно, в умовах знецінення основних валют, міжнародні інвестори почали шукати спосіб захистити свої гроші й отримати прибуток.

"В таких ситуаціях великі фонди, як правило, звертають увагу на цінні папери країн, що розвиваються, зокрема, України, - розповідає Василь Невмержицький. - Ці папери вирізняються тим, що вони мають набагато нижчий рівень надійності, ніж облігації розвинених держав, зате обіцяють набагато вищу доходність. Тому, щоб збільшити власні прибутки, інвестиційні фонди, як правило, йдуть на ризик і розміщують частину власних активів у такі папери".

Серед облігацій, які в нинішньому році привертали увагу інвесторів, виявилися і українські державні облігації, за якими можна було отримати до 15% річних у гривні, при тому, що гривня ще й укріплювалася відносно долара, що тільки збільшувало кінцеві прибутки інвесторів. І для того щоб придбати ці папери, інвестори обмінювали валюту на гривні, що сприяло збільшенню її пропозиції на внутрішньому ринку.

Курс валютФото: УНІАН

Ще одним фактором зміцнення став рекордний урожай у 2021 році (урожай зернових, зернобобових та олійних склав майже 107 мільйонів тон - "Апостроф").

"Експорт зернових виявився справжньою золотою жилою у 2021 році, - говорить Роман Бабицький. - Водночас у першому півріччі на світовому ринку спостерігалося значне зростання цін на основні експортні товари України - зерно, метали та залізну руду. Це стало потужним джерелом надходження валюти на внутрішній ринок і фактором зміцнення гривні".

Внесли свій вклад у валютні процеси в державі і наші співвітчизники, що працюють за кордоном.

"В нинішньому році зафіксовано рекордний об’єм надходжень валюти від трудових мігрантів, - говорить президент Української спілки промисловців і підприємців, голова Національної тристоронньої соціально-економічної ради Анатолій Кінах. - На кінець поточного року загальна їхня сума зросте до 13,3 мільярда доларів. Це - чверть прибутків від усього експорту України".

Ще одним джерелом притоку валюти в Україну, на думку керівника відділу аналітики групи компаній Forex Club Андрія Шевчишина, став переїзд до нашої країни значної кількості ІТ-підприємців із Білорусі в результаті масштабних політичних репресій, які розгорнулися в цій країні після акцій протесту минулого року.

Непотрібні долари

Втім, навіть поєднання всіх цих факторів не могло б забезпечити такого впевненого укріплення гривні, яке ми бачили в нинішньому році, якби в країні існував високий попит на валюту. Проте такого попиту не спостерігалося. І для цього також будо декілька причин.

"Головним стримуючим фактором на ринку валюти була епідемія коронавірусу, через яку протягом року кілька разів вводилися різноманітні обмеження, що впливали на умови ведення бізнесу в багатьох сферах, - говорить Андрій Шевчишин. - Протягом року завжди зберігалася небезпека раптово піти на черговий локдаун і залишитися при запасах товарів і без виручки. Саме тому багато імпортерів сильно скоротили об’єми закупок, оскільки не могли розраховувати на активне відновлення економіки і високу активність покупців".

Але основним фактором низького попиту на валюту в країні була поведінка енергетиків, які протягом весни і літа не поспішали створювати запаси енергоносіїв. І відповідно не купували валюту, яка необхідна для таких закупівель.

"А восени, побачивши високі ціни на газ і вугілля на європейських ринках, вони також вирішили відкласти закупівлі і спробувати проскочити опалювальний сезон з тими запасами, які в них на той час були, - пояснює Шевчишин. - В результаті, у вересні-листопаді активних закупівель в секторі енергетики не спостерігалося. І завдяки цьому на початок листопада гривня займала п’яте місце у списку валют, які найбільше зміцнилися по відношенню до долара".

Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

Халява скінчилася

Проте, як ми вже знаємо, починаючи з першої декади листопада курс гривні почав швидко слабшати по відношенню до долара. Причиною цьому стало те, що практично всі фактори, які забезпечували зростання національної валюти протягом попередніх 10 місяців, вичерпали свій потенціал.

В листопаді суттєво знизилася зацікавленість іноземних інвесторів українськими державними облігаціями. Причому фактори, які зумовили таку зміну настроїв інвесторів, лежали переважно за межами України.

В першу чергу, на попит вплинули численні повідомлення про скупчення російських військ вздовж кордонів України і про можливе вторгнення. Не треба бути провідним фінансовим аналітиком, щоб зрозуміти, що країна, яка ризикує будь якої миті стати жертвою агресії з боку ядерної держави, - не найкращий об’єкт для інвестицій.

Проте агресивна поведінка Росії є навіть не найважливішим фактором для ослаблення гривні.

"Основна причина - це згортання Федеральною резервною системою США політики кількісного пом’якшення, - пояснює виконавчий директор CASE Україна Дмитро Боярчук. - Цей фактор несе більше ризиків для нас ніж уся російська агресія разом взята. Світові центробанки намагаються зробити це згортання повільним та передбачуваним, однак, якщо вони допустять помилку, то країни, що розвиваються можуть зануритись у нову довгострокову кризу, що включатиме в себе, крім іншого, девальвацію національних валют".

Федеральна резервна система вже повідомила про наміри наступного року суттєво підвищити облікову ставку з метою приборкання інфляції. Для інвестиційних фондів такі повідомлення означають, що пропозиція доларових ресурсів на ринку значно скоротиться. В таких обставинах капітал, як правило, виходить з ризикованих ринків країн, що розвиваються, і віддає перевагу менш дохідним, але надійним активам, як, наприклад, цінні папери урядів США, Японії чи Німеччини.

"Вже незабаром після підвищення облікової ставки в США в нашому лексиконі з'явиться нове частовживане слово - "тейперинг", - розповів Роман Бабицький. - Тобто згортання економічних стимулів та перехід до жорсткої монетарної політики. Для України це означатиме значне скорочення пропозиції долара на валютному ринку і ослаблення курсу гривні".

Також, на думку експерта, з високою ймовірністю в наступному році ми вже не побачимо таких високих цін на сільськогосподарську продукцію, як в нинішньому.

"Тому, хоча цього року Україна знову отримала високий урожай зернових, і буде активно їх експортувати, валютна виручка буде нижчою", - говорить Роман Бабицький.

Також невідомо, чи збережеться в наступному році потік надходжень від трудових мігрантів. На думку Анатолія Кінаха, він може значно скоротитися під дією анонсованих владою жорстких заходів із декларування доходів, податкових перевірок та тиску на малий та середній бізнес. Це може примусити українських заробітчан перерозподілити свої кошти і більш активно інвестувати за кордоном замість того, щоб надсилати гроші в Україну.

Фото: Getty images

Водночас значно збільшився попит на валюту з боку енергетиків, які нарешті помітили, що в Україну прийшла зима, і енергетична система, позбавлена запасів палива, в першу чергу вугілля, загрожує будь якої миті не впоратися з навантаженням і перейти до масових відключень енергії.

Тому і уряд, і приватні власники електростанцій почали активно закупати вугілля за кордоном, що вимагає значних об’ємів валюти. Та і за імпорт електроенергії з Білорусі також доводиться платити валютою.

Інфляція з девальвацією

Таким чином, в наступному році практично жоден з факторів, які зумовили зростання гривні в нинішньому році, вже діяти не буде. Відтак, на думку експертів, національну валюту в 2022 році чекає помітне ослаблення.

"Якби у Святого Миколая існував відділ фінансових подарунків, то можна було б говорити, що у минулому році найбільший подарунок від нього дістався Україні, забезпечивши стійку тенденцію на укріплення гривні - говорить Роман Бабицький. - Проте зараз ми отримали радше різочку, яка символізуватиме знецінення валюти в наступному році".

Девальвація, на думку Василя Невмержицького, продовжиться вже у січні місяці у зв’язку з тим, що на ринку очікується поява значної кількості гривні через те, що уряд в кінці року активно розраховується за контрактами із державних закупівель. І компанії, що отримають ці гроші, вийдуть на валютний ринок з метою перевести гривню у "тверду" валюту. Завдяки цьому курс долара протягом найближчих тижнів зростатиме.

В подальшій перспективі курс валюти буде сильно залежати від ціни на газ.

"Він є сировиною для виробництва мінеральних добрив, - говорить експерт. - Тому від того, за скільки його купуватимуть виробники, залежатиме вартість обробітку землі в наступному сільськогосподарському сезоні і, в кінцевому підсумку, зерна майбутнього урожаю. Якщо ситуація на ринку газу не зміниться, і ціна збережеться на нинішньому рівні, то, скоріше за все, в наступному році ми побачимо здорожчання продуктів харчування на 30-40%. А курс долара знаходитиметься протягом року в проміжку 27,2-28 гривень за долар."

Подібну думку поділяють і інші експерти. За словами Анатолія Кінаха, через високий рівень інфляції в промисловості гривня в наступному році девальвує до 28 гривень за долар.

За оцінкою Дмитра Боярчука, в наступному році середній курс складатиме приблизно 27,7 гривні за долар. При цьому до кінця року він може досягнути 28,5 гривні.

Новини партнерів

Читайте також

Долар в Україні рекордно дорожчає: як це вплине на українців

Курс долара наближається до позначки 40 гривень, а ціни для українців прискорять зростання

Ловіть момент: аналітики пророкують різке зростання біткоїну

Біткоїн - аналітики передбачили зростання вартості на цю криптовалюту

Україна відмовляється від долара: як це вплине на нас

Нацбанк вирішив відв'язати гривню від долара – на це вплинуло одразу кілька факторів