RU  UA

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Валютний ринок

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Стрімке піке гривні: яким буде курс долара до кінця року

Валютний курс змінився в останні дні липня

Валютний курс змінився в останні дні липня Фото: Pixabay

Курс готівкового долара до гривні зріс останніми днями липня - вперше за багато місяців. В Національному банку України (НБУ) проблему визнають, але запевняють, що все перебуває під контролем. "Апостроф" з'ясовував, із чим пов'язане зниження курсу національної валюти, як довго воно триватиме, і яким буде курс долара до кінця року.

Долар повзе нагору

Наприкінці липня в Україні почав зростати курс долара. Йдеться про готівковий курс – у банках та на "чорному" ринку, тоді як офіційний курс Нацбанку вже більше року зафіксовано на рівні 36,6 гривень.

Готівковий долар 26 липня зміцнився лише на 5 копійок, проте вже 27 липня він виріс у межах 20-30 копійок. 28 липня американська валюта додала ще кілька копійок. У цей день курс долара на "чорному" ринку становив 37,4-37,7 гривень, у банках - 37-37,7 гривень.

Готівковий євро в останні дні також подорожчав. Станом на 28 липня його середній курс становив 41-42 гривні.

Читайте: В Україні вводять нові правила банківських переказів: що зміниться з 1 серпня

Девальвація національної валюти на сьогодні виглядає дуже помірною, проте вона викликала в українців якщо не паніку, то принаймні занепокоєння. І це не дивно, оскільки цього року курс гривні демонстрував завидну стабільність.

Але що призвело до нинішнього хоч і не значного, але все ж таки зростання валютного курсу?

За словами інвестиційного банкіра та фінансового аналітика Сергія Фурси, на сьогодні є кілька версій із цього приводу.

"Перша - можливо, що ми вже бачимо сезонність, яка раніше у нас була у вересні, а зараз трохи раніше почалася у зв'язку з продажем фермерами зерна та їх закешуванням, - сказав він у коментарі "Апострофу". - Другий варіант - можливо, це спроба поспекулювати на тлі проблем "зернової угоди". Гривня дуже довго була стабільною на "чорному" ринку, там ніхто нічого не заробляв, і можливо зараз намагаються розкачати ситуацію, щоб хоч якось заробити".

Фінансовий аналітик Андрій Шевчишин також бачить принаймні одну із причин нинішньої девальвації гривні у складностях, з якими зіткнувся український аграрний експорт.

За його словами, навіть якщо ЄС зможе налагодити сухопутний маршрут вивезення українського зерна до європейських портів, валютний виторг вітчизняних аграріїв виявиться значно скромнішим, ніж раніше, оскільки зростуть їхні логістичні витрати.

"Поки що зрушився готівковий курс, який показує наявність дисбалансу на ринку" , - сказав він у розмові з виданням.

Різких стрибків не буде

У НБУ визнають послаблення національної валюти, що сталося останніми днями, яке там пов'язують із припиненням роботи "зернового коридору" та російськими обстрілами вітчизняної портової інфраструктури. Але ситуацію не драматизують.

"Відбулася несуттєва корекція. Ситуація контролюється. Ми її моніторимо та відстежуємо", - заявив на брифінгу 27 липня заступник голови Нацбанку Юрій Гелетій.

У свою чергу, голова НБУ Андрій Пишний на тому ж брифінгу заявив, що регулятор не вважає нинішню ситуацію на готівковому валютному ринку тривожною і тим більше зміною тренду.

"Ситуація абсолютно стійка та контрольована" , - сказав він.

Слід зазначити, що НБУ на своєму засіданні 27 липня ухвалив рішення вперше з червня 2022 року знизити облікову ставку – з 25% до 22 %.

"Стрімке сповільнення інфляції та стійка ситуація на валютному ринку уможливлюють початок циклу зниження облікової ставки", - пояснив Андрій Пишний.

Але як буде (і чи буде) змінюватися курс гривні далі?

"Коливання "чорного" ринку передбачити складно, але далеко від офіційного курсу він не піде", - впевнений Сергій Фурса.

Він вважає, що така ситуація швидше за все збережеться до кінця року.

Аналітик компанії "Центр біржових технологій" (ЦБТ) Максим Орищак також вважає, що попри дефіцит торговельного балансу України (і, як наслідок, посилення тиску на гривню - "Апостроф"), значного зростання курсу долара найближчим часом чекати не варто.

"Накопичені НБУ валютні резерви (39 мільярдів доларів), а також готовність США та європейських країн надавати подальшу фінансову підтримку Україні створюють більш ніж достатній рівень міцності для того, щоб утримувати курс гривні на поточному рівні (близько 37 гривень за долар США) і до кінця 2023 року, і тим більше до кінця цього літа", - сказав він у коментарі "Апострофу".

Для тих, кому за 40

Втім, можливі й менш оптимістичні сценарії, в яких НБУ доведеться піти на ослаблення національної валюти до кінця поточного року.

"Але всі вони передбачають досить жорстку кризу у світовій економіці та різке скорочення можливостей США та Європи щодо надання фінансової підтримки Україні, - каже Максим Орищак. - Поки що спостерігається уповільнення світової економіки меншими темпами, ніж очікувалося на початку року".

Тим не менш, ризики, пов'язані з можливим скороченням обсягів і, що не менш важливо, з порушенням ритмічності надходжень у рамках фінансової допомоги наших західних партнерів, не варто ігнорувати, переконаний Андрій Шевчишин.

"Мабуть, це найбільш небезпечний формат ризику, тому що ми перебуваємо у повній залежності від зовнішньої допомоги", - сказав експерт.

У зв'язку з цим не виключено, що НБУ доведеться підвищити офіційний валютний курс – за різними оцінками, приблизно до 40 гривень/долар наприкінці 2023 року. Нагадаємо, одразу після вторгнення регулятор із метою стабілізації фінансової системи країни заморозив офіційний курс долара на рівні 29,25 гривні. Однак 21 липня 2022 року він був змушений підняти його до 36,6 гривні у зв'язку з тим, що ринковий курс на той час вже суттєво перевищував фіксований (на "чорному" ринку він нерідко торгувався за 40 гривень і вище).

"Безумовно, напрямок руху покаже готівковий ринок. Ринкові очікування пов'язані з можливими зрушеннями в серпні. Очікується збереження широкого спреду між купівлею та продажем (передусім у банках, тому що "чорний" ринок гнучкіший - "Апостроф"). Є відчуття, що ми можемо впертись у курс 38 (гривень за долар)", - каже Андрій Шевчишин.

Якщо ринковий курс до кінця року значно відірветься від офіційного, НБУ швидше за все зафіксує його на вищому рівні – умовно, на цих 40 гривнях/долар.

"Нацбанк, щоб знизити тиск і збалансувати свою систему, буде змушений підвищити офіційний курс. Ідеальна ситуація для Нацбанку – відсутність двох курсів. Готівковий курс та курс міжбанку мають бути близькими один до одного, маржа має бути не більше 2%", - резюмував експерт.

Читайте: Що чекає банки за відмову приймати "старі" долари: відповідь голови НБУ

Новини партнерів

Читайте також

Долар в Україні рекордно дорожчає: як це вплине на українців

Курс долара наближається до позначки 40 гривень, а ціни для українців прискорять зростання

Ловіть момент: аналітики пророкують різке зростання біткоїну

Біткоїн - аналітики передбачили зростання вартості на цю криптовалюту

Україна відмовляється від долара: як це вплине на нас

Нацбанк вирішив відв'язати гривню від долара – на це вплинуло одразу кілька факторів