RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Фiнанси

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Напередодні: скільки Росії залишилося до дефолту

РФ має труднощі з доступом до своїх валютних резервів через санкції

РФ має труднощі з доступом до своїх валютних резервів через санкції Фото: Pixabay

Західні санкції позбавили Росію значної частини її валютних резервів, що ускладнює для країни-агресора можливість розплачуватися із кредиторами за зовнішніми боргами. Але в Кремлі знайшли вихід зі ситуації: там вирішили, що платитимуть рублями, незважаючи на те, що валютою платежів є американський долар. "Апостроф" з'ясовував, чи погодиться Захід на черговий ультиматум РФ, і коли в Росії настане дефолт, який, по суті, означає нездатність виконувати боргові зобов'язання.

Одного разу вийшло, вдруге - ні

З самого початку війни, коли Євросоюз, США та інші країни почали вводити "пекельні" санкції проти Росії, більшість фінансистів дійшли висновку, що вже незабаром країна-агресор втратить можливість обслуговувати свої боргові зобов’язання і буде змушена оголосити дефолт.

Називали навіть дату його настання - 16 березня. В цей день Росія мала виплатити утримувачам власних облігацій 117 мільйонів доларів.

"Зазвичай платежі за борговими зобов’язаннями проводяться таким чином: країна переводить власну валюту в банк-кореспондент, який має доступ до доларів, - пояснює засновник First Kyiv Investment Club Іван Компан. - Той обмінює валюту і розраховується з кредиторами".

Більшість фінансистів вважала, що Росія через санкції не зможе провести операції для розрахунку. Проте Міністерству фінансів РФ все ж таки вдалося знайти шпарину в запроваджених обмеженнях і за допомогою американського банку виплатити кредиторам необхідну суму в доларах. Таким чином дефолту вдалося тимчасово уникнути.

Міністр фінансів Росії Антон СілуановФото: Мінфін РФ

Проте пізніше в рамках посилення санкцій уряд США закрив використану Росією можливість для розрахунків, і фінансовий світ став чекати нового терміну виплат за російськими доларовими облігаціями, бажаючи подивитися, як викрутиться агресор на цей раз. Цей термін настав 6 квітня. Того дня Росія повинна була виплатити кредиторам 649,2 мільйони доларів за облігаціями.

Звернувшись, як і минулого разу, до американського банку-агента, Міністерство фінансів Росії отримало відмову в проведенні операції в доларах. Відтак, не бажаючи визнавати дефолт, міністерство переказало еквівалентну суму в рублях на рахунок російського "Національного розрахункового депозитарію". І запропонувало кредиторам забрати ці кошти звідти в рахунок погашення боргових зобов’язань. При цьому виставивши умову, що резиденти "недружніх країн" (так в Росії тепер називають всі країни, які доєдналися до санкцій) зможуть отримати свої виплати лише після того, як будуть зняті санкції, тобто дуже нескоро.

Кому потрібні рублі?

Таким чином утримувачів російських боргових зобов’язань було поставлено фактично перед ультиматумом: або взяти в якості погашення боргу рублі, або взагалі не отримати нічого.

Відтепер м’яч опинився на полі кредиторів: погодяться вони на заміну валюти платежу чи оголосять про те, що Росія не виконує власних зобов’язань.

Як розповів "Апострофу" експерт CASE Україна Євген Дубогриз, теоретично можливість заміни валюти платежу при обслуговуванні державних облігацій існує. Проте її не так легко реалізувати.

"Для кожного розміщення облігацій випускається спеціальний документ - проспект емісії, - говорить експерт. - В ньому визначаються всі умови виплат за ними, в тому числі, те, якою валютою це погашення може відбуватися. Як правило, визначається, що борг повертають в тій же валюті, в якій і беруть. Але за окремими випусками можливість виплати в національній валюті дійсно існує. Проте, як правило, лише за умови, що така зміна валюти може відбутися лише за рішенням суду або у випадку форс-мажорних обставин. Наразі ані рішення суду, ані форс-мажорних обставин у Росії немає. Тож і підстав для виплати в рублях не видно".

Тепер за правилами фінансового ринку кредиторам відводиться місяць на те, щоб ухвалити своє рішення. Якщо всі вони пристануть на пропозицію російського Мінфіну і заберуть з депозитарію рублі, тоді Росії вдасться знову уникнути формального дефолту. Платіж зроблено, кредитори його прийняли - все в порядку. Якщо ж хоча б частина з них відмовиться брати рублі, на тій підставі, що валютою запозичення є долари, і, відповідно, повертати борг потрібно доларами, то це означатиме повноцінний дефолт.

"Рішення значною мірою залежить від того, хто є власниками даного випуску облігацій, - говорить Іван Компан. - Якщо це російські компанії, то, скоріше за все, їх примусять мовчки забрати рублі, і ніхто з них не стане голосно заперечувати. Проте, якщо серед власників облігацій є міжнародні інвестиційні фонди, то вони, скоріше за все, не погодяться на таку заміну і заявлять про невиконання Росією своїх зобов’язань".

Звичайно, рублі міжнародним інвесторам ні до чого, особливо в нинішній ситуації, коли розростається сніжна куля санкцій, і можливостей хоч якось їх використати, стає все менше.

Відтак ймовірність дефолту є дуже високою з огляду на те,що і зараз здатність Росії обслуговувати свої борги оцінюється рейтинговими агентствами як дуже низька.

"На сьогоднішній день кредитний рейтинг Росії знаходиться на передостанньому рівні, який фактично означає, що країна вже перебуває в стані дефолту, проте для неї ще існує можливість якось викрутитися, - говорить Євген Дубогриз. - Але якщо протягом місяця кредитори не отримають належних їм коштів, останній крок буде зроблено, і Росія отримає найнижчий - дефолтний - рейтинг".

Без компромісів

Зазвичай кожна країна намагається уникнути такої ситуації, оскільки вона тягне за собою важкі наслідки для національної економіки. Тому, потрапивши в ситуацію, коли немає можливості повноцінно розрахуватися з кредиторами, уряди, як правило, вступають в переговори з ними для того, щоб знайти взаємно прийнятний спосіб вирішити проблему.

Подібна ситуація виникла, наприклад, в Україні після Революції гідності і початку російської агресії. Тоді Міністерство фінансів під керівництвом Наталії Яресько вступило в перемовини з клубом кредиторів і дійшло з ними згоди щодо реструктуризації боргу.

Проте Росія на сьогоднішній день не виявляє бажання шукати компроміс з утримувачами власних цінних паперів, натомість віддаючи перевагу мові ультиматумів.

"Не думаю, що Росія взагалі збирається з кимось домовлятися, - говорить Іван Компан. - Міністерство фінансів оголосило, що переказало рублі до Національного депозитарію, і вважає, що таким чином виконало всі свої зобов’язання. Відтак, якщо емітент не визнає порушення умов розміщення облігацій, то немає і ніякого підгрунтя для переговорів".

Треба відзначити, що це вже не перший подібний ультиматум, який Росія висуває іншим країнам. Нещодавно вона оголосила про перехід на рублі при торгівлі газом. Проте цей ультиматум був відкинутий європейцями, як такий, що не відповідає укладеним договорам, в яких валютами платежів визначені долар і євро. Відтак вимога була спущена на гальмах, і розрахунки продовжуються у відповідності до існуючих угод.

Фото: Pixabay

Тим не менше, незважаючи на невдалий досвід, Росія робить чергову спробу нав’язати світу рублі у якості валюти міжнародних розрахунків. Скоріше за все, усвідомлюючи що і ця спроба виявиться невдалою.

"Якою логікою при цьому послуговується російський уряд, важко зрозуміти, - говорить Євген Дубогриз. - Можливо їхнє Міністерство фінансів вирішило, що нових запозичень найближчим часом не буде. Адже який головний стимул для боржника розраховуватися за кредитом? Скоріше за все, він розраховує на те, що і в майбутньому зможе робити запозичення. І тому йому важливо показати, що він сумлінно розраховується за попередніми боргами. А якщо нові запозичення через запровадження міжнародних санкцій в найближчі роки Росії не світять, то можливо її керівництво вирішило, що можна і старих вже не погашати".

В будь якому разі простою відмовою платити за боргами для Росії справа не закінчиться. Через місяць, після того, як дефолт стане доконаним фактом, кредитори отримають право звертатися до міжнародних судів з вимогою арешту і конфіскації закордонного майна Росії для відшкодування їхніх втрат. І оскільки такого майна у Росії досить багато, вже незабаром світ може стати свідком масового полювання на російські активи.

Новини партнерів

Читайте також

Україна має рекордні борги: скільки тепер винен кожен українець

Борг кожного українця, виходячи із загального розміру боргу країни, становить 4000 доларів

Створення електронної гривні. Чи запрацює український біткоін

Цифрова гривня, використання якої протестує Нацбанк України, мало чим відрізняється від звичайної, але вона має свої переваги

Україна йде до дефолту: чим це загрожує кожному українцю

Якщо Україна не знайде коштів для погашення зовнішнього боргу, країна зануриться у стан дефолту