RU  UA

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Фiнанси

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Постачальник останньої надії: до чого приведе дефолт "Нафтогазу"

Держкомпанія попереджає про ризики для всієї країни

Держкомпанія попереджає про ризики для всієї країни Фото: сайт НАК "Нафтогаз України"

НАК "Нафтогаз України" допустив дефолт за своїми облігаціями на суму 335 мільйонів доларів. "Апостроф" розбирався, наскільки все серйозно у "Нафтогаза" та чи вистачить простим українцям газу на зиму.

НАК "Нафтогаз України" мала виплатити кредиторам 335 мільйонів доларів. У компанії стверджують, що ці гроші на її рахунках є, однак якщо вона заплатить за боргами, то не буде коштів для закупівлі газу на зиму. У зв'язку з ситуацією, що склалася, "Нафтогаз" попросив кредиторів про відстрочку на два роки, але власники облігацій НАК відхилили прохання і зажадали повного погашення зазначеної суми.

Однак "Нафтогаз" не міг здійснити необхідних виплат у рамках обслуговування свого боргу, оскільки таку дію держкомпанія зобов'язана погоджувати з Кабінетом Міністрів. Уряд своєї згоди не дав, твердять у НАК. В результаті ввечері 26 липня "Нафтогаз" був змушений підтвердити технічний дефолт.

Остання надія споживача

"Нафтогаз", який протягом багатьох років був монополістом на вітчизняному ринку газу, займається його видобутком, імпортом та продажем. При цьому, в 2020 році компанія почала продавати газ безпосередньо населенню.

Раніше цю нішу займали так звані облгази, левова частка яких була під контролем нині опального олігарха Дмитра Фірташа.

На початку 2021 року НАК мала частку на роздрібному ринку газу менш як 10%. Тоді компанія планувала за п'ять років наростити її до 30-35%.

Проте реальність перевершила всі очікування – станом на червень 2022 року клієнтами "Нафтогазу" стали 97,6% побутових споживачів України, тобто майже все населення країни. Як це відбулося? Справа в тому, що до кінця травня жоден із постачальників газу через жорсткі вимоги уряду не зміг підписати контракти з "Нафтогазом" у рамках виконання спеціальних зобов'язань щодо постачання газу населенню. А оскільки НАК є "постачальником останньої надії" на роздрібному ринку, то всі клієнти інших компаній перейшли до неї.

Із цим, до речі, виникли певні складнощі – люди, не знаючи, що у них змінився постачальник, продовжили оплачувати рахунки від колишнього постачальника. Однак квитанції, які їм надіслав "Нафтогаз" (багато з них прийшли з великим запізненням), їм теж доведеться сплатити – жодного автоматичного перенесення рахунків, як це часто буває у сфері комунальних та інших послуг, не відбулося. Споживачі можуть домогтися повернення помилкового платежу, але вся ситуація викликає подив.

Очевидно, що якби "Нафтогаз" опинився в ситуації, в якій він не зміг би продовжувати забезпечувати побутових споживачів газом, то це могло б призвести до повного колапсу всього енергетичного сектору України. Особливо під час опалювального сезону. І особливо, коли в Європі через саботаж з боку Росії назріває енергетична криза .

Розрахунок на власний видобуток

Втім, на думку експертів, нічого подібного не повинно статися. За словами керівника спеціальних проектів науково-технічного центру "Психея" Геннадія Рябцева, дефолт, безумовно, вплине на інвестиційну привабливість "Нафтогазу" та можливість залучення компанією коштів у майбутньому. "Однак це не вплине на технологічну діяльність підприємства і, зокрема, на постачання газу споживачам", - додав експерт у коментарі "Апострофу".

Директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко має схожу думку. "Це мало вплине на забезпечення газом споживачів. Ситуація з ресурсами сьогодні досить позитивна. Україна може себе забезпечити найближчої зими газом на 90-95%", – каже Володимир Омельченко.

За його словами, швидше за все, розрахунки уряду, які передбачають закачування до сховищ 19 мільярдів кубометрів газу для проходження опалювального сезону, не були повністю коректними: "Ці розрахунки не враховують значного падіння попиту на ринку природного газу. Після початку широкомасштабного вторгнення споживання скоротилося приблизно на 35%.

Геннадій Рябцев також вважає, що стільки газу у сховищах, скільки запланував уряд, Україні не потрібно.

"Зруйнована або припинила діяльність значна кількість промислових підприємств. Багато українських громадян виїхали за кордон і, відповідно, не споживатимуть газ у країні. Крім того, у багатьох прифронтових регіонах сьогодні зруйновані трубопроводи, через що доставка газу на ці території технічно неможлива" - пояснив він.

На думку експерта, реально "Нафтогазу" потрібно буде закачати до сховищ до початку зими 2,5-3 мільярди кубометрів, щоб нормально пройти опалювальний сезон.

При цьому поки що власний газовидобуток в Україні не припинявся, хоча його обсяги скоротилися через війну. А це означає, що купувати доведеться ще менше.

"Імпортувати потрібно не більше 1-2 мільярдів кубічних метрів", – переконаний Володимир Омельченко.

Що ж, сподіватимемося, що на такий обсяг у держави грошей вистачить.

Новини партнерів

Читайте також

Україна має рекордні борги: скільки тепер винен кожен українець

Борг кожного українця, виходячи із загального розміру боргу країни, становить 4000 доларів

Створення електронної гривні. Чи запрацює український біткоін

Цифрова гривня, використання якої протестує Нацбанк України, мало чим відрізняється від звичайної, але вона має свої переваги

Україна йде до дефолту: чим це загрожує кожному українцю

Якщо Україна не знайде коштів для погашення зовнішнього боргу, країна зануриться у стан дефолту