RU  UA

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Фiнанси

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Десятки мільярдів на відновлення: коли Україна отримає російський конфіскат від США

ЄС також планує вилучити гроші країни-агресора

ЄС також планує вилучити гроші країни-агресора Конгрес США Фото: Wikipedia

На тлі катастрофи на Каховській ГЕС та обстрілів Києва під час візиту до української столиці миротворчої делегації африканських лідерів дещо загубилася новина про те, що до Конгресу США внесено законопроєкт про конфіскацію російських активів з метою їх подальшої передачі Україні, хоча, слід зазначити, президент Володимир Зеленський не залишив цю подію поза увагою. На сьогодні йдеться про можливе вилучення близько 300 мільярдів доларів у всьому світі, які наша країна може отримати на свої потреби. "Апостроф" розбирався, що конкретно пропонують американські законодавці, на що можуть бути використані кошти РФ, і чи зважиться, нарешті, Захід передати нашій країні російські заморожені активи.

Конфіскації бути

До американського Конгресу внесено законопроєкт, який розширює можливості конфіскації російських суверенних активів (зокрема коштів Центробанку) та їх передачі Україні. Зокрема, він наділяє президента США правом конфіскувати заморожені активи РФ та передавати їх у допомогу нашій країні.

Декілька пафосна назва законопроєкту "Відновлення економічного процвітання та можливости" (Rebuilding Economic Prosperity and Opportunity або скорочено REPO) має також прихований зміст, оскільки "repo" з англійської можна перекласти як "вилучення". Що власне законопроєкт і передбачає.

"Пройшло більше року з початку повномасштабної війни Росії проти України, і за цей час у всьому світі заморожені російські суверенні активи на суму, що перевищує 300 мільярдів доларів, - заявив один із авторів законопроєкту, член сенатського комітету із закордонних справ, республіканець Джим Ріш, якого цитує Reuters. Було б справедливо у відповідь на жорстокі злочини Росії проти українського народу конфіскувати російські державні фонди в США та передати їх Україні як допомогу для відновлення країни".

Читайте також: Ні слова про агресію Росії: французький телеканал зняв скандальний сюжет про війну в Україні

При цьому законодавча ініціатива є двопартійною, тобто її автори – представники як Республіканської, так і Демократичної партії.

Автори законопроєкту наголошують на тому, що, у разі його прийняття, джерелом допомоги Україні стануть російські активи, а не кошти американських платників податків. Це важливий момент, оскільки у Конгресі вже почали лунати заклики обмежити допомогу Києву (подібні заяви роблять, здавалося б, непримиренні опоненти – радикальні консерватори у Республіканській партії та радикальні "ліваки" у Демократичній партії).

Reuters нагадує, що з початку російського вторгнення США надали Україні військову, гуманітарну та економічну допомогу сукупно на понад 100 мільярдів доларів.

У будь-якому випадку, гроші платників податків та їх ефективне використання є "священною коровою" для обох партій, а тому цей посил законопроєкту цілком зрозумілий і логічний.

Документом також буде заборонено повернення заморожених коштів підсанкціонним російським структурам до того часу, поки Росія не виведе свої війська з України і не погодиться виплатити нашій країні компенсацію за завдану шкоду.

Є, на що витрачати

Поки що незрозуміло, коли внесений до Конгресу законопроєкт буде розглянуто і, тим більше, прийнято, оскільки попереду в американських законодавців літні канікули (серпень і частина вересня). А це означає, що найближчим часом Україна конфісковані гроші навряд чи отримає.

Ще одне важливе питання – на що можуть бути використані вилучені російські активи.

Новина Reuters про внесення до Конгресу законопроєкту починається фразою про те, що конфісковані кошти РФ Україна зможе направити на фінансування воєнних дій проти окупантів.

Однак, як заявив сенатор Джим Ріш, якого також процитував Reuters, ці гроші будуть спрямовані на відновлення країни після війни.

Можуть бути й інші варіанти. Так, радник президента України з економічних питань Олег Устенко під час одного з телемарафонів заявив, що конфісковані російські активи доцільно використовувати для погашення українського держборгу.

"Борги ми перекриватимемо частиною того, що відберемо у РФ", - сказав Устенко.

Він уточнив, що це питання буде обговорюватися після завершення війни.

Нагадаємо, держборг України станом на початок травня становив 124,3 мільярда доларів. Таким чином, якщо наша країна отримає доступ до всіх заморожених російських суверенних активів, то зможе розплатитися за боргами з кредиторами, і направити частину цих коштів на інші цілі, наприклад, на повоєнне відновлення.

Тобто використання конфіскованих активів РФ, швидше за все, буде комплексним.

"Напевно, частина активів піде на користь компенсації військової допомоги США та їхніх союзників Україні, частина - на погашення кредитів, але ще 50-100 мільярдів доларів може залишитися у ліквідній формі на відновлення України", - сказав "Апострофу" економіст, колишній член Ради Національного банку України (НБУ) Віталій Шапран.

Прецедент є

Питання лише в тому, наскільки реалістичним, у тому числі, з юридичної точки зору, виглядає план вилучення російських активів?

До речі, далеко не всі заморожені кошти РФ знаходяться у Сполучених Штатах.

"Станом на квітень 2022 року, у США було заморожено російських активів приблизно на 126 мільярдів доларів. Думаю, що левова частка цих коштів - активи Центробанку та держбанків РФ", - зазначив Віталій Шапран.

Раніше повідомлялося, що в Європейському Союзі заморожені російські активи приблизно на 200 мільярдів євро. Істотно менші суми є і в інших країнах, які приєдналися до санкцій проти Росії, наприклад, у Канаді.

Ідея передати Україні конфісковані російські активи з'явилася практичних відразу після їх заморозки незабаром після вторгнення, проте країни Заходу досі перебувають у пошуку механізмів конфіскації таких активів та їх подальшої передачі нашій країні.

Проте поданий в американський Конгрес законопроєкт може активізувати цей процес, оскільки він також передбачає більш тісну координацію США з союзниками щодо конфіскації російських активів на території відповідних країн.

"Логічно припустити, що дотаційній країні (Україні) хочуть виділяти кошти підтримки не з існуючих резервів, а за рахунок винної сторони", - заявив у розмові з виданням аналітик компанії "Центр біржових технологій" (ЦБТ) Максим Орищак. - Відповідно, не тільки США, а й держави ЄС зацікавлені у цьому, щоб прискорити процедуру конфіскації російського майна поза РФ".

За його словами, очевидно, що союзники не мають наміру залишати Україну без фінансування і кидати її на поталу російському агресору.

"Тому ми чекаємо позитивного дозволу щодо конфіскації російського майна на користь України вже цього року", - зазначив експерт.

Віталій Шапран звертає увагу на дуже важливий момент, пов'язаний із поданим до Конгресу США законопроєктом.

"Думаю, що він не є випадковим, - каже він. - Справа в тому, що в 2016 році Верховний суд США ухвалив, що конфіскація активів Іранського центрального банку в США на користь постраждалих від ісламської революції (1979 року - "Апостроф") законна. А 30 березня цього року це фактично підтвердив Міжнародний суд ООН. Тому конфіскація активів Центробанку країни-агресора на 100% легітимна на території США, і при прийнятті спеціального закону в ЄС (конфіскацію) буде проведено і в Євросоюзі".

Читайте: Початковий етап контрнаступу вже триває: коли будуть задіяні всі сили на фронті

Новини партнерів

Читайте також

Україна має рекордні борги: скільки тепер винен кожен українець

Борг кожного українця, виходячи із загального розміру боргу країни, становить 4000 доларів

Створення електронної гривні. Чи запрацює український біткоін

Цифрова гривня, використання якої протестує Нацбанк України, мало чим відрізняється від звичайної, але вона має свої переваги

Україна йде до дефолту: чим це загрожує кожному українцю

Якщо Україна не знайде коштів для погашення зовнішнього боргу, країна зануриться у стан дефолту