RU  UA

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Фiнанси

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Гойдалка" рубля: як війна топить російський бізнес

Криза поглиблюється падінням нафтогазових доходів

Криза поглиблюється падінням нафтогазових доходів Фото: Pixabay

Курс американського долара стрімко наближається до 100 російських рублів. На тлі цього у Росії прискорюється зростання цін, зокрема, на їжу та ліки. Країна-агресор продає все менше нафти та газу на зовнішніх ринках, що вже помітно обвалило доходи федерального бюджету, при тому що витрати, насамперед військові, зростають. "Апостроф" розбирався, яку синергію принесе об'єднання всіх цих чинників, кожен із яких сприяє розвитку в РФ повноцінної кризи.

В очікуванні "цінового цунамі"

Російська економіка продовжує летіти у прірву.

Звичайно, на офіційному рівні про це не кажуть. А президент Росії Володимир Путін нещодавно взагалі назвав економічні показники такими, що обнадіюють.

Що саме обнадіяло господаря Кремля, сказати важко. У першому півріччі 2023 року зростання російського ВВП у річному вимірі становило лише 1,4%. Очікується, що за підсумками всього року економіка країни-агресора зросте менш ніж на 2%.

Читайте: Південно­­африканський рубль: як Росія схиляє БРІКС до відмови від долара

При цьому добре відомо, що нинішнє мляве зростання пов'язане виключно з колосальним нарощуванням державних інвестицій в оборонну промисловість, тоді як більшість інших галузей або, у кращому разі, стагнують, або перебувають у глибокій кризі. Так, наприклад, автомобілебудування за рік звалилося більш ніж на 80%. І це – офіційні дані Росстату.

Ще один показник, який міг здатися Путіну обнадійливим, – інфляція. У першому півріччі, згідно з даними Росстату, ціни в РФ зросли лише на 2,76%. До кінця року інфляція, як прогнозується, становитиме 5% або трохи більше.

Але це не точно.

Річ у тім, що останнім часом інфляція у Росії почала прискорюватися. За даними Міністерства економічного розвитку РФ, на тижні з 18 до 24 липня ціни зросли відразу на 0,23% проти 0,18% тижнем раніше. За даними відомства, з початку року ціни вже збільшились на 3,4%. При цьому окремі продукти харчування подорожчали набагато більше: риба – на 6%, баранина – на 9,2%, куряче м'ясо – на 11%.

До речі, у липні ціни на курятину в Росії встановили історичний рекорд – 193,48 рубля/кілограм (75 гривень/кілограм).

А наприкінці липня - на початку серпня різко зросли ціни на свинину, внаслідок чого вони виявилися на 20% вищими, ніж в аналогічний період минулого року.

Крім продовольства зростають ціни на ліки (з початку року в середньому на 5%), і до кінця 2023 очікується їхнє подорожчання ще на 15-20%. Пов'язано це з подорожчанням імпорту та імпортної сировини для російських медикаментів.

З тієї ж причини зростає вартість запчастин для іноземних автомобілів. З початку року ціни вже підскочили на 20-40%, а до кінця року очікується подорожчання ще на 20–25%.

При цьому економісти стверджують, що реальні показники інфляції в Росії в рази вищі за офіційні (і прості громадяни з цим згодні, оскільки відчувають зростання цін на своїх гаманцях).

Не те щоб офіційні інстанції обманюють (хоча і це не виключено) – швидше, вони просто маніпулюють даними. Так, наприклад, Росстат розраховує показник інфляції за віртуальним кошиком з 500 товарів та послуг, багато з яких недоступні, а часом просто не потрібні простим росіянам. У свою чергу, дослідницький холдинг Romir зробив виміри щодо реальних покупок і дійшов висновку, що споживча інфляція в РФ з початку 2022 року (тобто за півтора роки) становила 47%.

І ця тенденція тільки наростатиме, у зв'язку з чим деякі економісти (зауважимо – російські) попереджають, що на Росію найближчим часом чекає "цінове цунамі".

Рубль летить у прірву

Зростання цін багато в чому прискорюється через девальвацію російського рубля. Насамперед це стосується імпортних товарів. Але іноземні компоненти є і в багатьох російських товарах - від насіння, що використовується в сільському господарстві, до мікрочіпів для виробництва високоточної зброї.

"Найвеселіше почнеться у вересні-жовтні, коли ефект від падіння рубля повністю перенесеться на внутрішні ціни", - написав у своєму телеграм-каналі опозиційний російський політолог Дмитро Орєшкін.

Рубль почав помітно девальвувати ще наприкінці 2022 року, проте навесні цього року процес прискорився, і на початку липня стався обвал - курс долара перевищив 90 рублів, а євро наблизився до 100 рублів.

Фактично, за рік російський рубль послабився до долара більш ніж на 70%, тобто значніше, ніж турецька ліра, яка девальвувала на 55%.

За всіма ознаками тренд на ослаблення рубля найближчим часом збережеться. На торгах на Московській біржі 7 серпня курс долара перевищив 97 рублів, євро торгувався вище 106 рублів. Аналітики російського "Альфа Банку" прогнозують, що вже в поточному місяці долар дістанеться позначки 100 рублів.

"Точно оцінити "курсовий" внесок в інфляцію зараз неможливо, тому що зниження рубля триває, - сказав у коментарі виданню аналітик компанії "Центр біржових технологій" (ЦБТ) Максим Орищак. - Але того послаблення, яке вже сталося, буде достатньо, щоб говорити про додаткові 2-3 відсоткові пункти до офіційного прогнозу, - тобто, замість 5,3% за підсумками 2023 року інфляція в РФ може становити 7,3-8,3% ( мова саме про офіційний прогноз, оскільки реальна інфляція суттєво перевищує офіційну - "Апостроф").

І при такому інфляційному прискоренні багато інших прогнозів виявляться завищеними, додає експерт. За його словами, це зокрема стосується прогнозу зростання ВВП, який цього року може виявитися нульовим. "Звичайно, якщо ослаблення курсу рубля цього року продовжиться, то й масштаби уповільнення економіки РФ будуть більшими" , - каже Орищак.

Витрати зростають, доходи падають

Причиною девальвації рубля є падіння експорту, насамперед, нафтогазового, на тлі стабільного імпорту (в основному "паралельного", що є евфемізмом контрабанди), який навіть збільшується. Це призводить до скорочення валютних доходів та збільшення попиту на іноземну валюту.

Тим часом нафтогазовий експорт постійно скорочується. За даними Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), доходи РФ від експорту нафти у червні 2023 року впали майже на 50% - до 11,8 мільярда доларів.

А за обсягами експорту газу Росія цього року відкотиться, як очікується, до рівня 1970-х років.

Як пише російська "Независимая газета", нафтогазові доходи федерального бюджету РФ у липні, незважаючи на зростання світових цін на нафту та ослаблення курсу рубля, склали лише 811 мільярдів рублів (8,5 мільярда доларів за поточним обмінним курсом).

Як відомо, нафтогазові доходи становлять, як правило, близько 40-45% від усіх доходів російського бюджету. Відповідно, падіння доходів від експорту вуглеводнів позначається найістотнішим чином на загальних доходах бюджету.

У зв'язку з цим російський уряд намагається скоротити й бюджетні витрати. Але це не надто виходить. Тим більше, що витрати на війну останнім часом лише зростають. Як повідомляє Reuters, посилаючись на документ, який є в його розпорядженні, в 2023 році військові витрати зросли вдвічі - більш ніж до 100 мільярдів доларів, що становить третину всіх державних витрат РФ.

Мінфін Росії збирається провести секвестр бюджету на 10%, запевняючи при цьому, що він не торкнеться так званих захищених статей (зокрема, пенсій та зарплат бюджетників). Однак затримки з виплатою зарплат у РФ вже були зафіксовані в 2023 році, і торкнулися вони, зокрема медиків та вчителів. Також повідомлялося про затримки із виплатами грошового забезпечення мобілізованим, яких відправили воювати проти України.

Також потрібно розуміти, що навіть якщо зарплати та пенсії в РФ виплачуватимуть вчасно та в повному обсязі і навіть проіндексують (на показник офіційної інфляції), ці виплати все одно не наздоженуть ціни, які, як було показано вище, б'ють рекорди.

Передчуття катастрофи

Зараз досить складно сказати, чи здатні економічні проблеми викликати протести в Росії, - на думку більшості фахівців, як у самій РФ, так і за її межами, принаймні масових акцій не варто очікувати. Росіяни навіть не зважилися стати на захист головного "розсердженого патріота" - терориста та військового злочинця Ігоря Гіркіна (Стрєлкова).

Поки що єдине, на що здатні росіяни, - це поодинокі підпали військкоматів напередодні нової хвилі мобілізації, яка передбачається на осінь.

Але хто знає, чого можна очікувати до кінця нинішнього року.

У будь-якому разі, вже сьогодні у багатьох є передчуття катастрофи, що наближається.

У цьому плані показовою є відставка першого заступника голови Банку Росії Ксенії Юдаєвої, яка з 1 серпня перейшла на посаду радника голови російського центробанку. За однією з версій, глава ЦБ РФ Ельвіра Набіулліна таким чином вирішила вберегти Юдаєву, з якою у неї, як кажуть, склалися дуже хороші людські відносини, від грози, що насувається. При цьому далеко не факт, що Набіулліна збирається прийняти всю відповідальність за кризу на себе – не виключено, що вона також піде у відставку, не чекаючи "звірятка на м'яких лапках", прихід якого, як подейкують, вона навангувала на цю осінь.

"Основна проблема зараз у тому, що країна витрачає резерви і потроху починає жити в борг. Поки дефіцит бюджету, що зростає, вдається закривати за рахунок запозичень на внутрішньому ринку, однак і цей ресурс не нескінченний", - розповідає "Апострофу" економіст, колишній член Ради Національного банку. Україна (НБУ) Віталій Шапран - Бізнес вже відчуває катастрофу, що насувається, його невпевненість як у дзеркалі видно по курсу долара до рубля, який впритул наблизився до позначки 100 рублів за долар.Сама по собі девальвація рубля не така страшна, як негативні очікування населення та бізнесу. Все це відбувається на тлі зниження ділової активності в регіонах, що небезпечно для найбільш віддалених від центру регіонів, які залежать від літньої навігації".

До речі, про регіони. Російський уряд уже почав потроху скорочувати субсидії суб'єктам федерації, зокрема на медицину. Повідомляється, що такі виплати зменшено для 61 регіону з більш ніж 80-ти.

Тим часом, регіональна влада потихеньку озброює місцеве населення під вивіскою територіальної оборони. І сьогодні можна тільки гадати, проти кого буде спрямовано їхню зброю у разі виникнення в Росії економічної і, слідом за нею, політичної кризи.

Читайте: Скажена бензоколонка на межі: які проблеми виникли з експортом нафти у Росії

Новини партнерів

Читайте також

Україна має рекордні борги: скільки тепер винен кожен українець

Борг кожного українця, виходячи із загального розміру боргу країни, становить 4000 доларів

Створення електронної гривні. Чи запрацює український біткоін

Цифрова гривня, використання якої протестує Нацбанк України, мало чим відрізняється від звичайної, але вона має свої переваги

Україна йде до дефолту: чим це загрожує кожному українцю

Якщо Україна не знайде коштів для погашення зовнішнього боргу, країна зануриться у стан дефолту