RU  UA

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Електро­енергія - не сало, на базарі не купиш: Україну врятують RAB-тарифи

Ринкові ціни на електрику вдвічі перевищують нині діючі

Ринкові ціни на електрику вдвічі перевищують нині діючі Фото: Pixabay

В українському уряді заявили, що ринковий тариф за електроенергію для населення має бути в 1,5-2 рази вище, ніж діючий. Найближчий термін, коли ціни на електрику можуть підняти - 1 липня - і це буде вже не перше підвищення в нинішньому році. "Апостроф" з'ясовував, чи є підстави для чергового збільшення тарифів на електроенергію, і чи піде на такий крок влада.

Ринкові ціни на електроенергію в Україні повинні бути істотно вище, ніж ті, що встановлені зараз для населення. Про це на своїй сторінці в Facebook написав заступник міністра енергетики Юрій Бойко. За його словами, "справедливий" тариф для Києва повинен бути 2,6-2,96 гривні/1 кіловат-година, а, наприклад, для Івано-Франківської та Луганської областей - до 4 гривень/1 кіловат-година.

Таку різницю у цінах Бойко пояснив тим, що тарифи на розподіл електроенергії відрізняються по регіонах. Наприклад, у Києві та Дніпропетровській області тариф є найнижчим, а найвищим - втричі більше, ніж у Києві - в Луганській та Івано-Франківській областях.

Проте уряд поки встановлює єдиний для всіх регіонів тариф, який на сьогодні, нагадаємо, становить 1,68 гривні/1 кіловат-година.

Також нагадаємо, що з 1 січня 2021 року в Україні було скасовано пільговий тариф на перші 100 кіловат-годин, який становив 90 копійок/1 кіловат-година.

Збіг? Не думаю

Влада вже кілька разів планувала підняти тариф на електрику. Спочатку йшлося про 1 квітня, потім - про 1 травня. Однак подорожчання не відбулося - ані в першому випадку, ані в другому.

Черговий час "Ч" - 1 липня, оскільки до 30 червня включно діє нинішній тариф, введений постановою Кабміну. Що буде далі - невідомо.

Однак навряд чи пост у Facebook замміністра енергетики Юрія Бойка можна вважати випадковістю.

Але чи піде влада на нове підняття тарифів?

За словами координатора житлово-комунальних і енергетичних програм громадянської мережі "Опора" Тетяни Бойко, рішення про підвищення (або непідвищення) цін на електроенергію є політичним.

"Якщо говорити про економіку, то підвищувати потрібно. Як мінімум, в два рази в середньому. Буде від 2 до 4 гривень (за 1 кіловат-годину) в залежності від регіону", - сказала вона в коментарі "Апострофу".

Глава Асоціації професійних управителів нерухомістю України Андрій Никончук нагадав, що в Україні формально запроваджено ринок, поведінку якого прогнозувати неможливо.

З іншого боку, за його словами, на ринку електроенергії, особливо в тому, що стосується її доставки, ще з початку 1990-х років відбулася монополізація.

"Те, що у нас зараз деякі чиновники міркують про те, що (тариф на електроенергію) може вирости до 3 гривень/1 кіловат-година, - так він може і до 10 гривень злетіти при такому ринку без гальм, який вони впроваджують, - сказав експерт в коментарі "Апострофу". - Досить зібратися основним гравцям, здійснити картельну змову, і встановити тариф, наприклад, не нижче 4 гривень/кіловат-година".

Винні "зелені"

Але зараз сценарій дещо інший.

"Думаю, що уряд сам не знає, чи буде він підвищувати (тарифи на електроенергію), чи ні", - заявив "Апострофу" експерт з питань ЖКГ Сергій Дяченко.

Поки ж влада робить інформаційні вкидання і спостерігає за реакцією громадськості.

При цьому, як зазначив Дяченко, якби не дорога "зелена" генерація і мільярдні борги за неї, то, можливо, зараз і не потрібно було б піднімати тарифи на електроенергію.

Нагадаємо, в Україні діє найвищий в Європі "зелений" тариф, при цьому згідно із законом, держава повинна викуповувати всю вироблену "зелену" електроенергію. Але грошей на це, не дивлячись на деяке зниження "екологічного" тарифу, все одно не вистачає, і уряд перед "зеленими" виробниками накопичив мільярдні борги.

А це загрожує судовими позовами, тому погашати заборгованість доведеться.

"Як розрахуватися з "зеленкою"? - тільки за рахунок споживача, у нас інших джерел немає", - зазначив Сергій Дяченко.

З людей брати вже нічого

Однак зараз далеко не найкращий час для підвищення тарифів на будь-які житлово-комунальні послуги, оскільки платоспроможність населення дуже низька.

"Я вважаю, що на життєво необхідні речі, такі як газ, електроенергія, класичний ринок, на якому продають цибулю і сало, впроваджувати не можна, тому що це - життєзабезпечення країни і людини", - заявив Андрій Никончук.

Він також підкреслив, що не бачить підстав для підвищення цін на електрику до тих пір, поки не буде запроваджено механізм RAB-тарифів, тобто стимулюючих тарифів, спрямованих на модернізацію та поліпшення інфраструктури доставки електроенергії споживачам.

Сергій Дяченко, в свою чергу, вважає, що зростання тарифів може не дати той ефект, якого від нього чекає влада.

"Просто виростуть неплатежі. Адже без кінця "доїти" населення не можна, - говорить експерт. - Та й, взагалі, пандемія - це не найкращий час для таких кроків".

Він зазначив, що в разі збільшення тарифів до 4 гривень/кіловат-година, платежі за електроенергію можуть стати співмірними з платежами за опалення: "За двокімнатну квартиру платіжки підповзуть до 1000 гривень, і ціни почнуть кусатися навіть для людей середнього достатку".

У зв'язку з цим Сергій Дяченко прогнозує, що, якщо зростання цін з 1 липня все ж таки відбудеться, то не вдвічі, а менше.

Однак потрібно бути готовими до того, що поступове збільшення тарифів на електроенергію, як і на інші послуги ЖКГ, продовжиться в майбутньому.

Новини партнерів

Читайте також

Росія йде на крайній ризик на Запорізькій АЕС - Ольга Кошарна

Дії Росії на Запорізькій АЕС не відповідають міжнародним нормам та створюють значні ризики для ядерної безпеки

Росія намагається повністю знищити об’єкти енергетики в Україні, - радник прем'єр-міністра

Для відновлення енергосистеми Україна має відремонтувати пошкоджені потужності та створити розподілену генерацію

Приплив енергії з Литви: чим ще країни-партнери можуть допомогти Україні

Хто допоможе Україні побороти наслідки ракетних ударів по енергетичній інфраструктурі