RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Палиці у колеса Кремлю: чи зможе Україна зупинити запуск "Північного потоку-2"

Україна вважає, що газопровід загрожує енергобезпеці Європи

Україна вважає, що газопровід загрожує енергобезпеці Європи Фото: Getty images

Німецький регулятор Bundesnetzagentur (BNetzA) призупинив сертифікацію оператора газопроводу "Північний потік-2" – компанії Nord Stream 2 AG, яка на 100% належить російському "Газпрому". При цьому напередодні BNetzA допустив до процесу сертифікації НАК "Нафтогаз України". "Апостроф" розбирався, що відбувається навколо "газопроводу Путіна" і чи зможе Україна його заблокувати.

Німецький регулятор Bundesnetzagentur (BNetzA) 16 листопада призупинив сертифікацію компанії Nord Stream 2 AG як незалежного оператора скандального газопроводу "Північний потік-2", яким російський газ має поставлятися до Європи в обхід нашої країни. Згідно з прес-релізом регулятора, відновлення процесу сертифікації стане можливим лише після того, як компанія увійде до юридичного поля Німеччини. Повідомляється, що Nord Stream 2 AG вирішила створити в Німеччині дочірню компанію, яка стане власником та оператором лише німецької ділянки газопроводу.

На це повідомлення вже відреагував голова НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко. За його словами, створення компанії на території Німеччини є черговим юридичним трюком "Газпрому". "Це є насмішкою над європейськими правилами. Це не відповідає ні духу, ні букві європейського законодавства щодо сертифікації газопроводів", - написав він у Facebook.

При цьому Вітренко закликав США ввести санкції проти нової компанії, яку створює "Газпром". "Ці нові санкції мають діяти принаймні доти, доки РФ не перестане використовувати газ як зброю та почне діяти у відповідності до європейських правил", -заявив він.

Напередодні голова НАК повідомив у Facebook, що "Нафтогаз" допустили до участі в процесі сертифікації оператора "Північного потоку-2". "Ми готові надати свої аргументи, чому Nord Stream 2 AG не може бути сертифікований без його повної відповідності європейському енергетичному законодавству… BNetzA може приймати рішення про сертифікацію оператора "Північного потоку-2" до 8 січня 2022 року. Ми сподіваємося, що наші аргументи у цьому процесі будуть почуті та враховані", - сказав Вітренко.

Оператор тимчасово недоступний

Російський "Газпром" повідомив про завершення будівництва "Північного потоку -2" ще у вересні, і тоді подав заявку на його сертифікацію. Крім сертифікації власне газопроводу, необхідна також сертифікація його оператора, яким є "дочка" "Газпрому" - компанія Nord Stream 2 AG.

Участь третіх сторін у процес сертифікації операторів газопроводів на території Німеччини передбачена законодавством цієї країни, оскільки йдеться про рішення, яке може "значною мірою" торкнутися їхніх інтересів. Відповідно, до процесу сертифікації також допустили польську нафтогазову компанію PGNiG. Можна сподіватися, що вона діятиме узгоджено з "Нафтогазом" з огляду на те, що Польща також категорично виступає проти запуску "Північного потоку-2".

У процесі сертифікації оператор має з'ясувати, наскільки компанія Nord Stream 2 AG, яка зареєстрована в Швейцарії, відповідає нормам законодавства ЄС, зазначив у розмові з "Апострофом" президент Центру глобалістики "Стратегія XXI" Михайло Гончар.

"Ми, і не тільки ми, але, наприклад, також Польща, бачимо тут невідповідність, - сказав експерт. - Ця компанія не може бути оператором "Північного потоку-2", тому що порушується принцип анбандлінгу - оператор має бути повністю незалежним, тоді як ця компанія на 100% належить "Газпрому". Саме такою буде аргументація з нашого боку та з польського боку".

Але поки що сертифікацію зупинено і без участі України та Польщі, хоча, судячи з інформації німецького оператора, йдеться швидше про технічні моменти, а не про принципову позицію.

Російсько-німецьке прискорення

Проект рішення німецького регулятора, який, як було сказано вище, має час для його підготовки до початку січня, повинна схвалити Європейська комісія. При цьому весь процес сертифікації може тривати понад вісім місяців.

Щоправда, такий варіант не влаштовує Росію, яка планувала розпочати постачання "Північним потоком-2" до кінця поточного року. Саме з наміром прискорити процес сертифікації газопроводу багато експертів пов'язують дії "Газпрому", який відмовляється забезпечувати заявки європейських контрагентів на постачання додаткових обсягів газу, зокрема, українською газотранспортною системою. Внаслідок таких дій у Європі утворився дефіцит газу, що призвело до безпрецедентного зростання цін на паливо.

А така ситуація створює спокусу якнайшвидше провести сертифікацію скандального газопроводу, як цього домогається Росія.

Прискорити процедуру сертифікації хочуть і у Німеччині. Однак, як зазначив Михайло Гончар, у ФРН немає єдиної думки щодо цього проекту. Зокрема, у "Зелених", які можуть увійти до нового коаліційного уряду після нещодавніх парламентських виборів, досить стримана позиція щодо "Північного тому-2".

"Але коли уряд нарешті сформується, і при цьому якщо ситуація на газовому ринку ЄС залишиться турбулентною, не виключено, що може відбутися форсування процесу", - сказав Гончар.

Експерт у сфері енергетики Валентин Землянський також вважає, що процес сертифікації йтиме прискореними темпами.

"Це пов'язано з тим, що Німеччина прийняла нову концепцію реформування енергетики, яка, в тому числі, передбачає збільшення більш ніж удвічі потужності газової генерації. Німеччина в цьому (запуску в експлуатацію "Північного потоку-2") зацікавлена, а тому, гадаю, процес йтиме досить швидко", - сказав він у коментарі виданню.

Головне - вплутатися в процес

Але чи зможе участь НАК "Нафтогаз України" у сертифікації оператора "Північного потоку-2" внести корективи до цього процесу?

За словами директора енергетичних програм Центру Разумкова Володимира Омельченка, сам факт допуску України до процесу сертифікації є позитивним моментом, оскільки з'явиться можливість не лише донести свою позицію, а й відстежувати коректність дотримання всіх процедур, а також законодавства ЄС та положень нашої угоди про асоціацію Євросоюзом.

Крім того, вважає він, участь у процесі "Нафтогазу" підвищує шанси на ухвалення виваженого рішення.

"Є можливість увійти у процес, і цією можливістю потрібно скористатися", - погоджується Михайло Гончар.

Інша справа, що навіть аргументована позиція України та Польщі може не змінити рішення німецького регулятора, який, як то кажуть, просто "прийме інформацію до відома".

Валентин Землянський вважає, що саме так і буде: " Україна може донести свою позицію до високої комісії, але ми не маємо права вето. Тому, я думаю, все закінчиться (для України) нічим".

Втім, навіть несприятливе для України рішення матиме сенс, переконаний Михайло Гончар.

"Навіть у разі відхилення наших аргументів, це дає підстави для звернення до судових органів Європейського Союзу. Тоді відкриється "скринька Пандори", і спокійного життя цей проект не матиме", - заявив експерт.

"Піррова перемога"

Не варто також забувати, що своє слово щодо сертифікації має сказати Європейська комісія, в якій представлені думки різних країн, у тому числі тих, які виступають проти запуску "Північного потоку-2".

"Це буде лобі на лобі – внутрішньоєвропейська політична гра", – каже Валентин Землянський.

Михайло Гончар, у свою чергу, зазначає, що в Європі нарешті "прозріли" і зрозуміли, що Росія займається відвертим шантажем, використовуючи газ як зброю, а тому Єврокомісія, швидше за все, не форсуватиме події.

"Останнім часом звучать вимоги, щоб усі процедури були дотримані, і якщо для цього знадобляться вісім місяців, значить, нехай буде вісім місяців", - сказав експерт.

Таким чином, цілком можливо, що процедура сертифікації "Північного потоку-2", а отже, і початку його фізичної експлуатації, може затягнутися. В тому числі завдяки позиції, яку озвучить Україна.

Крім того, є великі шанси на те, що Кремль не отримає повного контролю над своєю ж "трубою", оскільки це суперечило б європейському антимонопольному законодавству.

"У мене прогноз наступний: газопровід буде сертифікований, але в усіченому режимі. "Газпрому" дозволять транспортувати ним 50% потужності - тобто 27,5 мільярда кубометрів з 55 мільярдів (річна проектна потужність газопроводу - "Апостроф"), а інші 50% зобов'яжуть надати незалежним постачальникам", – каже Володимир Омельченко.

Новини партнерів

Читайте також

Росія йде на крайній ризик на Запорізькій АЕС - Ольга Кошарна

Дії Росії на Запорізькій АЕС не відповідають міжнародним нормам та створюють значні ризики для ядерної безпеки

Росія намагається повністю знищити об’єкти енергетики в Україні, - радник прем'єр-міністра

Для відновлення енергосистеми Україна має відремонтувати пошкоджені потужності та створити розподілену генерацію

Приплив енергії з Литви: чим ще країни-партнери можуть допомогти Україні

Хто допоможе Україні побороти наслідки ракетних ударів по енергетичній інфраструктурі