RU  UA

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Одні суцільні АЕС: чи зможе "Енергоатом" побудувати 14 енергоблоків

Перший американський реактор в Україні може з'явитися вже за п'ять років

Перший американський реактор в Україні може з'явитися вже за п'ять років Фото: Getty images

Новий ядерний реактор за американською технологією за п'ять років та 5 мільярдів доларів – такі плани НАЕК "Енергоатом", яка підписала угоду з компанією Westinghouse про будівництво енергоблоку на Хмельницькій АЕС. Найближчим часом американці можуть збудувати в Україні п'ять енергоблоків, зокрема два - на ХАЕС. При цьому у планах "Енергоатому" - спорудження цілих 14 нових блоків, у тому числі на двох нових атомних станціях. "Апостроф" з'ясовував, наскільки це реалістично і, головне, потрібно нашій країні.

Великі сподівання

Під час міжнародної конференції "Атомні можливості для розвитку країни", що відбулася в Києві 22 листопада, НАЕК "Енергоатом" і компанія Westinghouse Electric підписали контракт про постачання до України американських реакторів АР-1000.

"Угода, підписана з нашими партнерами з Westinghouse, дає старт новому етапу в розвитку атомної енергетики України, – заявив керівник "Енергоатому" Петро Котін. – Будівництво нових енергоблоків – необхідність для енергетичної незалежності нашої держави. Більше того, ми стаємо рушійною силою, яка відкриє Європі шлях до вуглецевої нейтральності. "Енергоатом" у співробітництві з американськими партнерами готовий здійснити "зелений" перехід до чистої та доступної енергії".

На запит "Апострофа" "Енергоатом" повідомив, що на зведення одного нового енергоблока за технологією АР1000 потрібно близько п’яти років. "Це досить швидкі темпи, враховуючи, що перші п’ять нових енергоблоків зводитимуться на майданчиках діючих АЕС, які мають необхідну логістику й інфраструктуру", - повідомили в "Енергоатомі", додавши, що за планом два нових блоки ХАЕС мають запрацювати до 2029 року.

"Установка AP1000 – це перевірений реактор покоління III +. Він має унікальні цілком пасивні системи безпеки, модульну стандартну конструкцію, високу працездатність і здатність відслідковувати навантаження. Проєкти AP1000 нададуть "Енергоатому" й Україні суттєву економічну користь, а також вигоду від локалізації та строку служби кожного реактора", - повідомили в компанії.

Нагадаємо, що згідно з меморандумом, підписаним з американською стороною, всього до 2035 року планується побудувати п’ять енергоблоків АР-1000. Окрім двох, що будуть зведені на Хмельницькій АЕС, ще три з'являться на майданчиках інших атомних електростанцій - Запорізькій, Южно-Українській та Рівненській.

За оцінками компанії, будівництво одного енергоблоку вартуватиме близько 5 мільярдів доларів. Фінансувати його планується за рахунок кредитів американського EXIM банку та за власні кошти "Енергоатому".

Хмельницька АЕС, де планується розпочати будівництво, була від початку розрахована на чотири енергоблоки радянського проєкту ВВЕР-1000. Проте завершити вдалося лише два з них. Будівництво ще двох було розпочате, але не завершене. Ступінь готовності третього блоку складає понад 70%, а четвертого - близько 25%.

"Проте використати наявні конструкції для розміщення в них американських реакторів неможливо, - говорить член колегії Державної інспекції ядерного регулювання України Ольга Кошарна. - Адже конструкція АР-1000 дуже відрізняється від ВВЕР-1000".

Втім, за даними "Енергоатому", енергоблоки Westinghouse планується будувати з нуля на нових ділянках.

Хмельницька атомна електростанція

В той же час, сьогодні розглядається можливість все ж таки використати недобудовані конструкції. Зокрема, як заявив Петро Котін, третій енергоблок ХАЕС можливо добудують за тим проєктом, який планувався від початку.

Звичайно, співробітництво з Росією є на сьогоднішній день вкрай ризикованою справою, тож можливо у проєкті візьме участь чеська фірма Skoda JS - єдине в Європі підприємство, яке володіє технологією будівництва реакторів ВВЕР. Втім кінцевим власником цієї фірми є російський "Газпромбанк".

Що стосується четвертого енергоблоку, то "Енергоатом" планує використати наявні споруди "як приміщення складу або як місце розташування повномасштабного тренажера для підготовки персоналу". "Угода про постачання обладнання відповідного тренажера вже підписана між "Енергоатомом" та Westinghouse", - зазначили в НАЕК.

Таким чином, на Хмельницькій АЕС згодом може бути загалом цілих п’ять енергоблоків.

Але поки що це тільки плани.

Планів громадье

Проте плани у "Енергоатома" величезні. За словами Петра Котіна, загалом компанія планує збудувати до 2040 року 14 реакторів АР-1000 і довести загальну потужність ядерної генерації в Україні з нинішніх 13,88 гігават до 24 гігават.

Втім, експерти ставляться скептично до подібних планів.

"Скоріше за все, ці проєкти не буде реалізовано, -- вважає керівник спеціальних проєктів науково-технічного центру "Псіхея" Геннадій Рябцев. - Адже плани масового будівництва атомних реакторів не передбачено жодними стратегічними документами держави. Є лише указ президента, проте будівництво енергоблоків не входить до його повноважень".

Натомість стратегічні плани передбачають, що Україна не має значної потреби в будівництві базових потужностей, якими є саме атомні станції. Зате нашій енергетиці дуже бракує маневрових (таких, які можна швидко запускати чи відключати від мережі) та акумулюючих потужностей, які б дозволяли підтримувати стабільність мереж.

На думку Ольги Кошарної, єдина мета проголошення таких грандіозних планів - порадувати Офіс президента.

Причому доволі сумнівною є не лише реальність, але й потрібність подібного роду масштабних проєктів.

Фото: Getty images

"На даний момент максимальна потужність української електромережі складає близько 21 гігавата, - говорить експерт. - А в період максимального навантаження під час сильних морозів у січні-лютому вона досягає пікових значень 24-25 гігават".

Таким чином, якщо навіть припустити, що проєкти "Енергоатому" будуть реалізовані, і загальна потужність атомної генерації сягне 24 гігават, це означатиме, що в мережі не залишиться місця для всіх інших виробників енергії.

"Перефразовуючи висловлювання героя оскароносного радянського фільму ("Москва сльозам не вірить") про перемогу телебачення над кіно та театром, Котін задекларував приблизно таке: "Нічого не буде: ні СЕС, ні ВЕС, ні ГЕС, ні ТЕС. Будуть суцільні АЕС", - говорить Ольга Кошарна.

Можливо влада розраховує на те, що після приєднання нашої мережі до європейської системи можна буде зайву енергію експортувати. Проте, за словами Кошарної, максимальна можлива потужність передачі енергії в ЄС на сьогоднішній день складає лише 2 гігавати.

До того ж, не факт, що українська енергія зустріне значний попит на ринку ЄС. Найбільші перетоки енергії можливі в тому випадку, коли в різних частинах системи піки споживання настають в різний час. Тоді електростанції країн, де наразі споживання впало, "підгодовують" енергією споживачів тих країн, де воно високе. Проте більшість країн, що знаходяться з нами по сусідству, перебуває в тому ж самому кліматичному поясі і близьких часових поясах. Відповідно, піки і спади споживання в цих країнах відбуваються приблизно одночасно з Україною. Тож без достатньої кількості маневрових потужностей балансувати національну систему енергоспоживання буде практично неможливо.

Великі сумніви викликає і здатність "Енергоатому" завершити будівництво енергоблоків у задекларовані терміни.

"П’ять років - нереальний термін, - вважає Ольга Кошарна. - Перш ніж приступати до будівництва атомного енергоблоку, необхідно підготувати техніко-економічне обгрунтування, провести його експертизу, затвердити на Кабміні. На це піде як мінімум рік. Далі потрібно підготувати рішення про розміщення реакторів, провести транскордонні консультації з сусідніми країнами. Після цього необхідно розробити і ухвалити закон про розміщення. Всі процедури займуть близько трьох років. Тож на власне на будівництво лишається мало часу. Мені невідомо про те, щоб великі атомні енергоблоки будували за п’ять років навіть у Китаї".

Звідки гроші?

Труднощів запланованому будівництву додає також те, що його буде важко забезпечити фінансово. Адже прибутки "Енергоатому", за рахунок яких частково пропонується профінансувати створення нових реакторів, на даний момент значною мірою йдуть на дотування тарифів для населення.

"Сьогодні діє система, при якій постачальники універсальних послуг купують енергію за ринковою ціною і продають її населенню за заниженим тарифом, - говорить Ольга Кошарна. - А різницю їм відшкодовують за рахунок доходів "Енергоатому" і "Укргідроенерго". Ці платежі сягають від 15 до 18 мільярдів гривень на місяць. В той же час, планується, що дохід "Енергоатому" в І кварталі 2022 року складе від 14 до 19 мільярдів гривень на місяць. Тож, якщо така система субсидування тарифів збережеться, незабаром в компанії може не виявитися коштів не те, що на будівництво нових блоків, а і на зарплату енергетикам".

Тим часом, реальна вартість будівництва, скоріше за все, виявиться значно більшою, ніж заявлені 5 мільярдів доларів. Прикладом може служити спорудження двох аналогічних енергоблоків у США, кошторис якого в процесі будівництва виріс з початкових 14 мільярдів до 27 мільярдів доларів.

Тож, враховуючи, що більшість проєктів, які розробляються в Україні, згодом стають прожектами, навряд чи нам варто очікувати найближчим часом бурхливого розвитку атомної енергетики.

Новини партнерів

Читайте також

Росія йде на крайній ризик на Запорізькій АЕС - Ольга Кошарна

Дії Росії на Запорізькій АЕС не відповідають міжнародним нормам та створюють значні ризики для ядерної безпеки

Росія намагається повністю знищити об’єкти енергетики в Україні, - радник прем'єр-міністра

Для відновлення енергосистеми Україна має відремонтувати пошкоджені потужності та створити розподілену генерацію

Приплив енергії з Литви: чим ще країни-партнери можуть допомогти Україні

Хто допоможе Україні побороти наслідки ракетних ударів по енергетичній інфраструктурі